StoryEditorOCM
KošarkabRAVO CURE

Kadetkinje vratile svjetlo na Baldekin: mlade šibenske košarkašice u Zagrebu osvojile broncu!

Piše Borislav Juras
18. veljače 2022. - 17:14

U vrijeme dok im seniorski sastav vodi bitke na parketu za opstanak u elitnom razredu, a čelnici za financijsko preživljavanje kluba, mlade košarkašice Šibenika su donijele nešto „svjetla“ na Baldekin.

Njihovi nastupi na dvama turnirima državnog prvenstva u Zagrebu, poluzavršnom i finalnom, ostavili su traga u klupskoj blagajni. No, svima u klubu (i šire, u gradu) bi puno značajnija trebala biti spoznaja da imaju generaciju koja je među najboljima u Hrvatskoj.

od vodstvom trenera Petra Zlatopera, kadetkinje su osvojile treće mjesto na prvenstvu za uzrast do 17 godina! Pobjedu vrijednu brončanih medalja na završnome turniru su ostvarile u dvoboju za treće mjesto. Nadigrale su Podravca iz Virja 79:57. Prethodno, u polufinalu su izgubile od sastava Košarkaške akademije Žana Lelas (75:59).

Išli smo po medalje u Zagreb – donijeli smo ih u Šibenik. To nam je bilo najvažnije. Dugo smo Podravca lomili, pune tri četvrtine. Prelomili smo u zadnjoj, potvrdili sve svoje prednosti u odnosu na njih. Trešnjevka i Splićanke su još uvijek bolje od nas, iako smo ovaj put bili cijelu utakmicu blizu KAŽL-u, nikad bliže, sve do završnih minuta. U odnosu na njih, pogotovo Trešnjevku, fali nam nešto trke, ali i iskustva, u vidu broja utakmica i ozbiljnije konkurencije u regiji, time i zrelosti, organizacije u igri. Još smo skloni velikom broju neprisiljenih napadačkih grešaka, u situacijama kad nismo pod pritiskom – veli trener kadetkinja Šibenika.

Najpotentnija petorka

Kako su gotovo sve nositeljice igre od početka sezone pod komandom Stipe Bralića, treniraju sa seniorkama, on ih je vodio praktički samo na utakmicama. Doduše, godinama ih je odgajao, prenosio im svoju košarkašku filozofiju, osposobio da mogu igrati i sa starijima. S nekima od njih je minulog ljeta stigao do zlata na državnoj završnici te srebra na regionalnom turniru Sportskih igara mladih. Vjeruje da još nisu dosegle svoj „plafon“.

Ostajem pri tvrdnji da baš mi od svih kadetskih sastava imamo najpotentniju petorku u državi, cure koje imaju najviše prostora za napredak i razvoj. Naravno, treba im više utakmica u mlađim kategorijama, individualnog rada, ali i doživljaja, posvećenosti košarci. Primjerice, sestre Josipa i Lucija Milković su se relativno kasno uključile, treniraju tek četiri godine. Već su na pragu reprezentacije, ili su ga prešle, a u njoj je standardna Franka Ćuklin – otkriva Zlatoper koji drži gotovo kompletan omladinski pogon kluba (dijelom mu pomaže Bruno Klisović sa školom košarke). Ovo mu je peta sezona otkako fanatično, neumorno radi s mladim igračicama. On im je puno više od trenera, vozač, vodič, animator, logističar, sve što treba. Jedna od većih briga mu je manjak djece u klubu.

image
Kapetanica Josipa Miljković s Koranom Longin, pomoćnicom izbornika seniorske reprezentacije
ŽKK Šibenik

 Da se razumijemo, ne muči to samo nas. Evo, u kategoriji do 13 godina, koja bi trebala biti najmasovnija, u Dalmaciji su za natjecanje bila prijavljena još samo dva sastava. Mi smo u Zagrebu od 12 igračica imali sedam kadetkinja po dobi. Ostalih pet su popunile tri djevojčice rođene 2008. godine, a dvije su čak 2010. godište. Nakon kadetkinja imamo generacijsku rupu. Najstarije curice s kojima radim, da nisu priklučene seniorkama, tri su 14-godišnjakinje.

Uz njih, pretkadetski sastav čine one što će igrati na prvenstvu države do 13 godina. Nisu bile brojne ni one u još mlađim uzrastima. Donedavno smo im imali tek nešto više od 30 u mlađim uzrastima. Krenuli smo s besplatnim treninzima za djevojčice dobi do 11 godina, triput tjedno u dvorani osnovne škole Jurja Šižgorića. Radimo i promocije po školama, pa je u zadnje vrijeme nešto povećan interes.

renutno je u našem klubu možda polovina svih curica koje treniraju košarku u gradu. Neke od njih vježbaju u šibenskim dvoranama, u još tri škole košarke, a igraju za klubove iz drugih sredina, što mi ne izgleda baš logično. Vjerujem da će činjenica da u klubu imamo seniorskog izbornika Bralića, sudionika Olimpijskih igara, ovaj uspjeh kadetkinja, pa i skori nastupi našeg sastava na prvenstvu do 13 godina, dodatno potaknuti interes djevojčica za košarku. Pogotovo onih iz nižih razreda osnovnih škola, što je idealno vrijeme za početak treniranja. Dođu li kasnije, kad prođu senzibilne faze, curice je teško naučiti neke stvari – kazao je Petar Zlatoper, trener mladih košarkašica Šibenika.

Franka najefikasnija na završnom turniru
Osim brončanih medalja, šibenskom sastavu je na „final four“ turniru prvenstva države za kadetkinje pripalo i pojedinačno priznanje. Zaslužila ga je reprezentativka Franka Ćuklin, ona je postigla najviše poena na turniru, ukupno 45 u dvije utakmice. Dres Šibenika su u Zagrebu još nosile: Petra Dragović (ukupno 20 poena na turniru), Martina Duić, Josipa Milković (27), Antea Sutlović, Dora Šuperba, Ema Branisavljević (6), Zoa Nikica Ćala, Lori Zlatoper (12), Marta Perković, Zrinka Šolić i Lucija Milković (28).

Priliku da ponovi ili nadmaši uspjeh kadetkinja, imat će i mlađa generacija igračica Šibenika. One će od 11. do 13. ožujka igrati poluzavršni turnir prvenstva države za uzrast do 13 godina, a suparnice će im biti vršnjakinje Zagreba, Raguse i Broda.

image
Franka Ćuklin, najefikasnija igračica završnog turnira
ŽKK Šibenik
03. svibanj 2024 03:35