StoryEditorOCM
Košarkamuke po paiću

Talentirani košarkaš tuži klub: 'Zbog par tisuća kuna proglasili su me invalidom i raskinuli ugovor'; Za predsjednika ova priča je vrlo jednostavna

30. siječnja 2020. - 09:31

Na Baldekinu se godinama kunu u mlade igrače, međutim vrlo često smo svjedoci kako ti nadareni košarkaši iz Šibenke odlaze a da praktički nisu ni ‘progledali’. 

Ako ćemo se vratiti malo dalje u prolost dovoljno je spomenuti Darija Šarića, koji nije odigrao ni minute za seniore Šibenke. Proteklih sezona su s Baldekina ‘šaptom’ odlepršali Roko Badžim i Krešimir Radovčić, a da klub za njih nije inkasirao niti lipe odštete. Ove zime imamo novi slučaj ‘šibenskog diteta’, koji nosi gorak okus u ustima. Riječ je o 20-godišnjem centru Pavi Paiću s kojim je klub raskinuo ugovor! A taj Paić trebao je uz Tonija Nakića i Domagoja Šarića činiti tercet koji će nositi Šibenku.

Muke po Paiću počele su ljetos. Točnije, negdje u kolovozu kada mu je dijagnosticirana neugodna ozljeda leđa. Magnet napravljen 14. kolovoza pokazao je pomicanje diska od devet milimetara. Od tada, Paić više nije zaigrao. Njegove brige bile su usmjerene isključivo na liječenje. Međutim, prema njegovim riječima, najteže mu je palo kada mu je Šibenka poslala raskid ugovora na njegovu štetu:

- Držim kako je raskid ugovora bez valjanog razloga. U klubu kao jedini razlog navode podatak da sam 28. lipnja sa zadnjeg treninga prošle sezone izašao zdrav, a da sam se na početak priprema vratio ozlijeđen. Praktički su me proglasili invalidom, i sve to bez da su napravili pravi liječnički pregled- kaže nam Paić.

Poziv izbornika  

- Bio sam, jasno, u šoku, u depresiji. U kolovozu sam čak dobio poziv od izbornika Mršića da idem s reprezentacijom u Kinu. Možete misliti kako mi je bilo u toj situaciji. Ali, očekivao sam da će klub stati iza mene, da će preuzeti brigu o mom liječenju, voditi me kod doktora, plaćati to liječenje, jer u mom ugovoru, u stavku 14 stoji da je klub dužan plaćati liječenje u slučaju sportske ili bilo kakve ozljede koja nije nastala izvan dvorane.

- A ova jest nastala u dvorani. Iz kluba su mi kazali kako će preuzeti tu obvezu na sebe, ali da budem strpljiv. Međutim, to se odužilo i odlučio sam uzeti sve u svoje ruke, krenuti s liječenjem, zvati najbolje neurokirurge, najbolje fizijatre. Na koncu sam, kada je riječ o liječničkim troškovima, stao na 32 tisuće kuna, od toga sam 28 tisuća platio sam - dodao je mladi košarkaš.

image
Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA

Na koncu, cijela priča zapela je oko tog ‘prljavog novca?

- Na žalost, sve je završilo oko glupih novaca. Inače, sve što se događa u klubu u zadnje vrijeme vrti se oko par tisuća kuna i nije nikako slučajno. Mislim tu na odlaske i dolaske igrača, tjeranje domaćeg trenera (op.p. Miro Jurić) bez razloga. Ma, užasno mi je o tome pričati. Činjenica je da me četiri mjeseca nisu platili, da sam prvi novac dobio 31. prosinca, a u međuvremenu sam imao troškove liječnja od 2000 kuna tjedno.

- Iz kluba su me stalno uvjeravali kako novca nema, a ja sam zvao druge igrače koji su mi govorili kako uredno dobivaju plaću. Osim toga, otkako sam se ozlijedio iz kluba su počeli govoriti o mom ugovoru. Nudili su mi aneks ugovora. Pristao bih i na to, ali nudili su abnormalno malen novac, čak i za domaćeg igrača koji živi kući, hrani se doma... Koliko sam kriv u cijeloj ovoj priči najbolje govori podatak da su iz kluba prije otprilike tri tjedna otvorili pregovore o novom ugovoru - priča Paić.

No, u ovom trenutku nema šanse da se Paić vrati u narančasti dres. To više što je klub dao na arbitražu HKS-a:

- Bio sam spreman razgovarati o novom ugovoru, prijeći preko svega. Ali, onda su opet počele igrice, odugovlačenja...- veli sad već bivši igrač Šibenke, koji će tražiti novi klub:

- Prijelazni rok traje do 5. veljače, opcija imam. Samo je pitanje je li bolje iduća tri mjeseca trenirati i dobro se spremiti, pa onda u ljeto naći novi angažman, ili odmah zaigrati? Inače, ‘u životu’ me drži saznanje što mogu ponovno trenirati i igrati - zaključio je Paić.

Ante Burić, predsjednik Šibenke: Paića smo slali najboljim doktorima o našem trošku, ali nas je odbio

Pojašnjenje ‘slučaja Paić’ zatražili smo od Ante Burića, predsjednika GKK Šibenka:

- Točno je da je Paić zajedno s Nakićem i Šarićem trebao biti nositelj naše igre. Upravo iz toga razloga je imao s klubom sklopljen ugovor o profesionalnom igranju koji ga je obvezivao na poštivanje pravila profesionalnog igrača tijekom cijele godine, pa tako i u ljetnim mjesecima.

- Prava istina je kako je u periodu između posljednjeg treninga u sezoni 2018/19. i prve prozivke za sezonu 2019/20. igrač zaradio ozljedu izvan trenažnog procesa i to mimo znanja i kontrole kluba. Iako je igrač u obvezi poštovati ugovorene obveze tijekom 12 mjeseci u godini, a na raspolaganju u cijelom tom periodu ima i klupskog kondicijskog trenera, kojeg uopće nije kontaktirao - za početak je kazao Burić.

Prema njegovim riječima, iako se Paić ogriješio o obveze definirane ugovorom, nudila mu se sva moguća pomoć u liječenju:

- Dogovarani su mu pregledi kod najboljih neurokirurga i prema saznanjima kluba, dva neovisna mišljenja vrhunskih stručnjaka su upućivala na potrebu operativnog zahvata. No, Paić je uporno odbijao liječenje na način kako mu je predlagano te je samostalno obilazio bez znanja i dozvole kluba razne treće osobe- rekao je predsjednik Šibenke.

Burić veli kako je klub imao argumente da Paiću uruči trenutačni raskid ugovora na njegovu štetu, no nije to učinio već je ponudio reviziju ugovora, koji je isticao u ljeto 2020. godine:

- No kako nikakvih pomaka u razgovorima nije bilo klub je u cilju zaštite svojih prava i interesa bio prisiljen poduzeti mjere na način da je igraču odaslan pisani prijedlog s ponudom smanjenja mjesečnog primanja do ozdravljenja, ali uz preuzimanje obveze snošenja troškova liječenja od strane kluba. Na taj prijedlog se igrač čak niti nakon isteka roka nije očitovao, pa je nastupio raskid ugovora - pojasnio je Burić.

On drži potpuno neprimjernim i suvišnim iznošenje komentara o nekakvom negativnom odnosu prema domaćim igračima, jer to naprosto nije tako.

- Klub počiva na svojim mladim igračima, što je pokazano i dokazano u brojnim slučajevima, te će tako i nastaviti - veli Burić.

Inače, za njega je priča oko Paića u biti vrlo jednostavna:

- Igrač nije poštivao odredbe potpisanog profesionalnog ugovora, ozlijedio se mimo klupskog angažmana i samim time skrivio raskid ugovora - zaključio je prvi čovjek ‘narančastih’.

19. travanj 2024 02:58