StoryEditorOCM
Košarkapetar maleš

Više od deset godina je asistirao raznim trenerima, sad je dobio priliku: ‘Imamo mladiće koji puno mogu‘

Piše Val Kraljević/SN
25. travnja 2024. - 13:25

Šibenka ove sezone zasigurno zaslužuje titulu pehista, ili kako bi se u Dalmaciji reklo “pegule”. Kad su se na početku sezone gledali momčadi pojedinih ekipa na papiru, Šibenka je izgledala itekako dobro i konkurentno. Mladi igrači već su prošle sezone pokazali da mogu ozbiljno participirati, dok su na njih nadodani neki iskusniji igrači s poenima u rukama. No kako ponekad dva plus dva nisu četiri, tako su ozljede za Šibenku krenule i prije sezone, pa je sve “palo u vodu”, pišu Sportske novosti

Juraj Pleadin, Pavao Paić te Đorđe Topolović propustili su gotovo čitavu sezonu, dok su se sad, na kraju ozlijedili i Antonio Klarin te novopridošli Marko Lukić. Bilo je svakako još sitnijih ozljeda kroz sezonu, zbog kojih Šibenka nije u PH završila tamo gdje su joj mnogi predviđali, dok su u ABA 2 ligi za dlaku izbjegli posljednje mjesto. Uz to treba reći da je Šibenka promijenila već dva trenera kroz sezonu. Započeo je Damir Milačić, kojeg je naslijedio Josip Pandža.

Na kraju je ulogu spasitelja preuzeo vojnik kluba, Petar Maleš. Na njemu je da spasi što se spasiti da, a tu je matematika jednostavna. Šibenka u zadnjem kolu mora slaviti kod Dubrovnika, dok Cibona mora pobijediti Dubravu. Tako bi Šibenka zasjela na osmo mjesto te bi u četvrtfinalu išli na prvoplasirani Zadar. Oporavila se Šibenka dolaskom Maleša jer su u četiri utakmice pobijedili tri puta. Maleš je u klubu praktički oduvijek. Još dok je kao veteran igrao zadnje utakmice u svom rodnom gradu već je radio u omladinskom pogonu s mlađim kadetima. Od 2013. je na klupi Šibenke kao pomoćni trener, gdje je prvo asistirao Jeronimu Šarinu, dok je uz to do 2020. vodio i juniore. Sad kad je “stani-pani” kocka je bačena na njega. Zasad je odradio dobar posao, stabilizirao je ekipu, uz to daje priliku mladima, ali vrijeme će pokazati je li on bio “samo” vatrogasno rješenje.

image

 Petar Maleš

Niksa Stipanicev/Cropix

Dugo godina ste bili čovjek iz sjene, sad ste napokon dobili priliku kao glavni trener svog kluba, kakav je osjećaj?

- Dobar, to je ipak moj klub gdje sam počeo. Nekako sam se stalno nadao da će ta prilika doći. Došlo je možda u nekim krivim okolnostima, nakon smjene dva trenera. Na kraju sam ja to preuzeo i mislim da ide dobro. To je ljubav još iz mlađih dana gdje su bila nadanja da uđem u prvu ekipu, da se “skinem” u dres Šibenke.

Sve ćemo znati prije utakmice

Dojam je da ste po dolasku stabilizirali ekipu, upisali ste tri pobjede. Kakav je bio pristup i što ste promijenili?

- Igrači su psihički pali, imali smo seriju poraza iz koje se jako teško dignuti. Imao sam razgovore s njima i individualne i kolektivne, gdje sam ih uvjeravao da znaju igrati košarku, da su dobri igrači, ali da moraju igrati timski, jer ako ne igramo tako teško možemo ikoga pobijediti. Uz to je najbitnija dobra obrana iz koje ide sve ostalo.

Za vikend igrate odlučujuću utakmicu u borbi za osmu poziciju, no ne pita se sve vas.

- Da, mi moramo pobijediti Dubrovnik, dok Cibona mora pobijediti Dubravu, koja je bolja od nas u međusobnim susretima. Mi ćemo znati sve već ranije jer oni igraju prije nas. S obzirom na sve probleme koje ima Cibona, sad su ostali i bez Radovčića te Bundovića, teško će pobijediti Dubravu. No kako god bilo mi idemo u Dubrovnik pobijediti, da završimo sezonu pobjedom.

Ove sezone Šibenku je zahvatila pandemija ozljeda. Što mislite koje bi bilo realno stanje momčadi da ste bili kompletni, odnosno zdravi?

- Pa da smo od početka bili kompletni mislim da bi naša pozicija na tablici bila negdje od četvrtog do šestog mjesta. To bi bila neka realnost s obzirom na roster. Toliko smo ozljeda imali tijekom sezone, evo sad na kraju nam ne igraju ni Klarin ni Lukić, to su stvarno veliki hendikepi koji nas prate cijelu sezonu.

Imate u ekipi čak petoricu stranaca. Dva mogu biti u isto vrijeme na parketu, dok četvorica smiju biti u “12”. Koliko je zahtjevno tako pripremati utakmice?

- Jako je teško. Teško je i kad ih imaš tri, a kamoli pet. Uvijek jednog moraš izostaviti iz sastava, što nije baš lako i ugodno. Tako da mi se ne sviđa baš to pravilo.

image

Petar Maleš

Niksa Stipanicev/Cropix

Ove sezone ste igrali ABA 2 ligu. Kakva je to liga te ima li je smisla igrati?

- Bilo je teško. Imali smo teških putovanja, utakmice se igraju dan za danom, gdje bi mi nekad u tjedan dana odigrali četiri utakmice. Uz to imali smo skraćen roster zbog ozljeda pa je stvarno bilo naporno, ali sigurno se ne bi borili za predzadnje mjesto da smo bili zdravi. Liga je dobra, kvalitetna. Sve ekipe su fizički moćne posebno Spartak i Vojvodina, to su ekipe koje mogu igrati i prvu ABA ligu. Smatram da bi liga bila još kvalitetnija da se ne igra u ovom formatu s balonima, već da se igra kao i u prvoj ABA ligi. Mi bismo tu imali prednost punog Baldekina, gdje bi dosta ekipa imalo problema s nama.

Zadar je prvi favorit

Šibenka je oduvijek leglo mladih igrača. Posebno se ističu Skorić i Pleadin, dok je dojam da i vi sve više povjerenja dajete mladim igračima.

- Skorić i Pleadin uz Klarina su mladi reprezentativci, te veliki potencijali. Ima tu još i mlađih momaka, Brajković je dobio šansu te je pokazao da se na njega može ozbiljno računati. Škugor, Šarić i Bobek su kroz sezonu imali problema s ozljedama tako da nisu participirali koliko su možda mogli. Ja ih sve poznajem još iz mlađih kategorija gdje sam ih vodio, tako da znam koliko oni mogu, no sve je na njima.

Bliži se završnica prvenstva, tko je po vama favorit?

- Zadar. Konstantni su cijelu godinu, drže visoki nivo bez previše oscilacija. Iako i Split ima kvalitetnu ekipu, s dosta dobrih pojedinaca te ako oni pronađu neku kemiju do kraja i krenu igrati više timski možda će moći ugroziti Zadar.

Za kraj, vidite li se na klupi Šibenke, u glavnoj ulozi, i sljedeće sezone?

- Što se mene tiče, da, vidim se. Mislim da to mogu te da sam spreman za taj posao. No ipak ja ne mogu utjecati na neke stvari, što će uprava odlučiti. Za sad smatram da smo odradili dobar posao, pa ćemo vidjeti - zaključio je Petar Maleš, pišu Sportske novosti

05. svibanj 2024 00:39