StoryEditorOCM

Mladen Perica Štrla, trener Crnice, o planovima za iduću sezonu: Idemo u borbu za opstanak, ali vidimo se u vrhu

Piše Josip Ćaleta Car
17. lipnja 2019. - 15:22

Malonogometni razgovori uvijek su ugodni, a razlog tomu leži u prozaičnoj činjenici da su svi u taj dinamični sport ušli iz ljubavi. S vremenom, nekima je to postao i posao, čak bismo rekli i profesija, no neki su, unatoč svim postignutim rezultatima, ostali isti kao u danima početnog zanosa ovom igrom.

Među takve svakako se ubraja Mladen Perica, kraće rečeno - Štrla. Čovjek koji unatoč predanosti vlastitom biznisu živi futsal. Kao trener okušao se još davne 1997., a dosad je samo u prvoj ligi vodio osam klubova: Jadroplov, Split Ship Menagment, Mejaše, Murter, Split Tommy, Vrgorac i Crnicu, a započeo je kao pomoćnik legendarnom Jakovu Tarašu na klupi Foto Ante Stojana. Danas je jedan od rijetkih ovdašnjih trenera sa iskustvom većim od dvadeset i pet godina.
 

Mladene, kažu da je futsal ljubav, no malo ljudi zna kako se uopće postaje trener u malom balunu?
- Možda to nekima izgleda čudno, ali jednako kao i u onom na travi, ili kako bi neki rekli, velikom balunu. Prijavite se na akademiju HNS-a i tako uđete u to. Sada je održan jedan za trenere za B licencu, bilo je više od sedamdeset prijavljenih, što dovoljno pokazuje koliko je futsal postao popularan. Dakle, seminari pripreme ispita i sve što se prolazi u ostalim akademijama. Kao što sam rekao interes je velik, a to tjera i nas iskusnije da se usavršavamo i idemo naprijed, jer mladi vas brzo pregaze.

Doigravanje je uspjeh

Vi ste, srećom, imali prigodu skupljati i inozemna iskustva?
- Da, ja sam bio izbornik mlade reprezentacije i trener u A vrsti, što mi je omogućavalo da putujem svijetom i gledam kao rade razne reprezentacije na čelu sa Brazilom, Portugalom ili Španjolskom. Bio sam na velikom broju međunarodnih seminara eminentnih trenera, odgledao na stotine vrhunskih utakmica i sve to vam daje snagu da idete dalje i dalje....
 

Sigurno je sve to djelovalo i na vašu trenersku filozofiju?
- Naravno, ja sam od svoga ulaska u svijet futsala zagovarao agresivan nogomet, sa puno trke i pritiska na protivnika, sve to vidite kada iziđete vani na utakmice vrhunskih svjetskih ekipa, i naravno da vam je želja da to prenesete momčadima koje vodite.
 

Već dvije sezone vodite Crnicu, kako ste zadovoljni ovom, upravo završenom sezonom?
- Gledajte, mi smo u sezonu ušli sa ciljem da izborimo ostanak, no prvi dio je bio nerealno dobar, pa su nam sa razlogom porasli apetiti. Željeli smo plasman u doigravanje, no drugi dio nas je spustio na zemlju. Zaredale su nedaće sa vratarom, ozljedama, a ni pojačanja poput Brazilca Rafihne nisu bila dobra, pogotovo jer se vrlo brzo ozlijedio, tako da smo imali dosta problema.
Ono što moramo znati jest činjenica da smo ove sezone, za razliku od prošle, bili bez Perišića, Pavića i Nospaka, što nismo nadoknadili pravim pojačanjima. Uz sve to, imali smo problema s ozljedama, pogotovo Šamije i Subotića, dok je kod ostalih uslijedio pad forme, tako da plasman u doigravanje smatram uspjehom, a to što smo već u osmini finala naletjeli na Novo vrijeme je samo pegula, jer se radi o najboljoj hrvatskoj momčadi koja će, prema mojim saznanjima, u sljedećoj sezoni biti još snažnija.
 

Kakvu Crnicu možemo očekivati na jesen?
- Ja vjerujem - dobru, iako i sami znate da će od jeseni u ligi igrati samo deset prvoligaša. Moramo pronaći pojačanje na vratarskoj poziciji, gdje smo ostali samo na mladom Radalju, tu jednostavno moramo imati nekog iskusnog, upravo zbog njega, jer on je budućnost, ali teško može sam iznijeti čitavu sezonu. Još gore nam je na poziciji zadnjeg igrača. Od odlaska Perišića imamo problem. Škugor je odlično odradio tu poziciju u obrambenom smislu, a koristili smo i Protegu, ali ni jedan ni drugi nisu igrači te pozicije. Tako da će o tome ovisiti naše ambicije u ovoj izuzetno teškoj sezoni, gdje će biti najveća koncentracija kvalitete ikada kada je 1. HMNL u pitanju. Kada vam sada kažem da krećemo sa borbom za ostanak, možda bi vas čudilo, no s tri pojačanja, vjerujem kako Crnica može i u borbu za vrh, dakle, ostaje da sačekamo, pa ćemo onda govoriti o ambicijama.

U potrazi za novim motivom

Liga 10 bit će koncentracija kvalitete, no kako u takvom okruženju razvijati mlade igrače?
- Odlično pitanje, upravo zbog mladih i jesam protivnik ovog sustava natjecanja, bez obzir koliko će on biti atraktivan, jednako kao što sam za doigravanje sa osam klubova, jer to daje mogućnost razvoja. Mislim da će drugoligaški klubovi imati dobru prigodu razvijati mlade i to oni koji dugoročno razmišljaju moraju iskoristiti.
 

Vidim da ste zaista posve "unutra", iako je sezona tek završila, hoćete li se stići opustiti i odmoriti?
- Sada slijedi rehabilitacija, more, ronjenje i maksimalni odmor od futsala. Za moj temperament jako je važna motivacija, i ja se u ovoj pauzi moram napuniti motivacijom, pronaći motiv za dalje. S vremenom to postane sve teže i teže, ali motiv mora postojati, jer ste onda pošteni prema sebi, sve ostalo bilo bi varanje. Vjerujem da ćemo se odmoriti svi, i da će od prvog dana priprema stožer, igrači i uprava raditi na zajedništvu koje je odlika Crnice, a vjerujem da će i navijači, s obzirom na spektakle koji su pred nama, zasigurno biti uz nas.

18. travanj 2024 12:32