StoryEditorOCM
Mali nogometDOBRI REZULTATI SE SAMO NIŽU

Veterani Bilica ispisuju povijest, opet su postali viceprvaci države: ‘Vrijeme je da kući donesemo i titulu!‘

Piše Josip Čaleta Car
11. ožujka 2023. - 13:45

 

 

Najbolji hrvatski malonogometni veterani okupili su se krajem veljače na zadarskom Višnjiku u borbi za laskavu titulu prvaka države.

Na jubilarnom 20. prvenstvu okupio se rekordan broj momčadi, čak četrdeset i pet, a među njima i pet ekipa iz Šibensko-kninske županije. Bilice i Pirovac nastupili su u glavnom dijelu turnira, zbog koeficijenta ostvarenog na dosadašnjim prvenstvima, dok su Banzogo, Croatia Perković i Stari grad nastupili u pozivnom dijelu, gdje nisu uspjeli ostvariti plasman u završnicu. Pirovčani su izborili nastup u osmini finala, dok su Bilice i ove godine stigle do samog finala. Tamo je bolja bila Lokomotiva koja je slavila sa 3:2 i tako pobjednički pokal odnijela u Zagreb. Biličanima je i ove godine nedostajao jedan korak do naslova, loša sredina prvog dijela koštala ih je poraza, iako su tijekom cijelog susreta bili bolja momčad, pa imaju za čime žaliti.

Ostaje nam motiv

– Ništa, ostaje nam motiv dalje, dvije godine za redom igramo finale i ne uspijevamo stići do naslova. Prošle godine poraza su nas koštale ozljede u finalu, a ove ta crna rupa od pet minuta. Ostaje nam da se bolje spremimo i da iduće godine napokon odemo do kraja – optimistično nam je kazao kapetan Bilica Željko Jurić, inače najbolji vratar turnira.

Zanimljiv je bio ovaj turnir za Bilice. Kao viceprvaci postavljeni su u skupinu s lošije rangiranom Savom Strmec i Nedelišćem, i već su u prvom susretu u kojem su dominirali, autogolom doživjeli poraz od 0:1. Pobjeda u drugom susretu skupine od 7:0 dala je nadu u prolazak kao najbolji drugi, no drhtali su Biličani do pretposljednjeg susreta ostalih skupina, kada su shvatili da idu u osminu finala, a tamo ih je čekala momčad Ivančice.

Skužili su Zagorci da se protiv Bilica ne nadigrava, pa su se branili, ali se nisu uspjeli obraniti i Bilice su u četvrtfinalu, gdje ih čeka odlična ekipa veterana Podstrane, momčadi koja se okitila titulom osvajača Torcida kupa, jednog od najjačih turnira. Podstrana je suvereno stigla do završnice i krenula napadački protiv “crnih” te stigla do vodstva, i to je bilo sve od njih. Upali su u bilički žrvanj i na kraju doživjeli poraz od uvjerljivih 5:1.

image

S ogleda pod zadarskom ‘pekom’

Privatni album

Polufinale je donijelo ogled Bilica i Jadrana iz Ploča, koje je kroz turnir odličnim igrama nosio iskusni Hrvoje Vejić. Imali su Pločani i vodstvo, no u završnici Bilice izjednačuju, a u raspucavanju penala ponovno je junak bio vratar Željko Jurić. Novo finale donijelo je dobru igru, ali olako primljena tri pogotka usmjerila su utakmicu, a vremena za preokret jednostavno nije bilo. Tako su Bilice dvije godine za redom pokazale kvalitetu i dobru organizaciju, uz svoje navijače popularno zvane “Zobničari”, pa nas je zanimalo otkud taj naziv. Naime klub na svim završnicama po cijeloj Hrvatskoj prati skupina od dvadesetak najvjernijih, od Rovinja, Stubice, Metkovića preko Belog Manastira do Zadra.

Mala tajna

– To je naša mala tajna, a naziv je onako usputan, jer gdje god idemo u koji god kraj Lijepe naše, obvezno se provjerava domicilna gastronomska ponuda. Zato hvala našim nogometašima što idu do kraja, jer da ranije ispadnu, i mi bismo ranije otišli kući – s osmijehom nam je kazao jedan od vjernih Dane Piližota.

Odlični nastupi na dvoranskom prvenstvu nisu slučajni, naime Bilice su šesterostruki prvaci Šibensko-kninske županije, u posljednjih sedam godina imaju čak šest titula, a na jedan podatak mogu biti i više nego ponosni. Pobjedom nad Croatijom Perković, dva kola prije kraja Bilice su osigurale novi naslov prvaka, a od posljednjeg poraza prošlo je punih 1125 dana! Biličani su posljednji put poraženi 8. veljače 2020. godine od Banzoga rezultatom 1:0, rekord koji će svakako ostati teško dohvatljiv.

Tradicija malog nogometa u Bilicama nije od jučer. Još u onoj državi Bilice su nizale uspjehe. Nekadašnji Kup Dalmacije bilo je natjecanje koje današnji mladići teško mogu pojmiti s velikim finalom u Omišu.

image

Veterani Bilica nekada...

Privatni album

Braća Lugovići, Aga, Pepera i ostali bili su nositelji kvalitete, pojačani Jadranom, Omerom i još ponekim prijateljem iz Šibenika i okolice, redovito su znali dosegnuti polufinale i finale. Sam klub ugašen je tijekom rata, te je obnovljen 2002. godine i pokretanjem veteranske lige nastupa od prvog kola. Dugo su ga zvali “bilički Bilbao” s obzirom na to da su godinama nastupali isključivo Biličani, no s ozbiljnim pristupom klubu s vremenom pristižu i pojačanja, igrači koji su usko vezani, prijateljski ili rodbinski s Bilicama. Danas Bilice imaju samo dvojicu igrača koji nisu iz Bilica, no kao i da jesu, jer su već godinama dio te ekipe.

Sezona za pamćenje

– Mi smo klapa i to je ono najvažnije. Godinama smo igrali zajedno, dok smo bili mlađi lige, turnire, danas nam ostaje ovaj veteranski dio i zaista guštamo u tome. Za državno prvenstvo se pripremimo koliko možemo i evo dvije godine smo u završnici. Nadam se da će svima ova dva druga mjesta biti motiv da već iduće godine napokon odemo do kraja – poručuje Hrvoje Ćaleta Car, predsjednik kluba.

Veterani Bilica uz naslov županijskog prvaka, te naslov viceprvaka države, slave i naslov pobjednika kupa, tako da će im ova sezona zaista ostati duboko urezana u sjećanje.

19. travanj 2024 17:45