StoryEditorOCM
NogometHalo, Zaprešić

Borimir Perković, trener nogometaša Šibenika otkriva kakvo "narančasto" proljeće očekuje; navijači bi mogli biti zadovoljni

15. prosinca 2017. - 12:46

Borimir Perković (51), nogometni stručnjak rodom iz Livna, sjeo je na klupu Šibenika u četvrtom kolu 2. HNL. Bio je to ulazak u "kašetu brukava", budući da su "narančasti" u tom trenutku bili prikovani za dno tablice, bez ijednog osvojenog boda. No, mirni čovjek Perković sijao je optimizmom čak i nakon teškog poraza (0:3) u svom debiju s Hajdukom 2. Mnogi su ga tada s podsmijehom gledali, međutim, Perkovićev optimizam nije bez pokrića. O tome govore brojke. Šibenik je u 16 utakmica pod njegovim vodstvom osvojio 26 bodova. Ubilježio je sedam pobjeda, pet remija i četiri poraza. Pa sada, u zimskoj pauzi, gledaju prema vrhu, ne brinu brige o drugoligaškom opstanku, što je bio primaran cilj na početku sezone. O šibenskoj jeseni, ali i onome što "narančaste" čeka na proljeće porazgovarali smo s trenerom Šibenika, koji se trenutačno odmara u Zaprešiću, gdje je Perkovićeva adresa stanovanja.

Možete li nam dati ocjenu zimske polusezone? Nakon zadnje utakmice s Varaždinom, izjavili ste kako biste objeručke prihvatili da vam je netko ponudio 26 bodova kada ste preuzimali Šibenik.
– To je točno, moramo se vratiti na početak sezone i sagledati situaciju u kojoj smo bili tada. Držim da kada pogledamo bodove na kraju jesenskog dijela prvenstva trebamo biti zadovoljni. Glavni cilj nam je bio pobjeći s dna tablice i krenuti prema sredini, a sada smo samo šest bodova zaostatka za vodećima. Dakle, držim da je polusezona bila dosta dobra.

Posljednje razdoblje odigrali ste u dobroj formi. Šibenik je šest utakmica, ili mjesec i pol dana bez poraza. Skoro da je prava šteta što je došla zimska pauza?
– Mislim da smo u zadnjih 10 utakmica izgubili samo jednu. Ako se gleda na taj način, onda se može reći da je šteta što je sezona završila. Međutim, zimska stanka i nije tako loša, jer igrači se moraju dobro odmoriti, i fizički i psihički, da bi krenuli u nove pobjede na proljeće.

Dojam je kako je Šibenik, s obzirom na pružene igre, na kontu mogao imati i više bodova?
– Apsolutno se slažem da smo trebali imati koji bod više na kontu! Držim da smo u nekoliko utakmica, prije svega na Šubićevcu, pa i u gostima u Sesvetama, zaslužili pobijediti. Tu mislim na utakmice s Lučkim, Solinom, Dinamom 2... gdje smo nadigrali protivnike... No, ponavljam, ne trebamo kukati ni plakati. Ovu jesen stvorili smo lijepu zalihu bodova za proljeće.

Otkako ste stigli na Šubićevac stalno širite optimizam?
– Vjerujte, od pesimizma nema ništa, isto kao ni od plakanja. Igrači moraju vjerovati da mogu napredovati i da će biti bolji u budućnosti. Mislim da moj optimizam nije bio prazna priča i da se zbog toga stvorila jako pozitivna atmosfera koja je strašno bitna. Uvijek je važno stvoriti dobar ambijent. Obično govorim da pozitivno ozračje unaprijed donosi četiri boda više, a loše oduzima barem tri. Osim toga, težili smo tome da Šibenik izgradi prepoznatljiv stil igre. Imali smo svoju nit vodilju i mislim da smo u smislu igre dosegli dosta visoku razinu. Naravno, uvijek ima prostora za napredak, a uvjeren sam da ćemo s vremenom biti još i bolji.

Kakav biste Šibenik vi željeli gledati?
– Agresivan, koji teži posjedu i napadačkom nogometu. Želio bih da Šibenik isti stil igre gaji i na Šubićevcu i na gostujućim terenima.

Šibenik ni u jednoj utakmici jesenskog dijela prvenstva nije imao podređenu ulogu. Međutim, silno se mučio s realizacijom.
– Vjerujem da se s pravom nadam kako će naša realizacija biti kudikamo bolja na proljeće. Osobno, bio bih zabrinut kada ne bismo stvarali i ulazili u šanse. Meni je uvijek bitan dojam, odnosno način kako igra moja momčad. Cilj mi je da naša igra ima glavu i rep i onda će vam to na duže staze sigurno donijeti uspjeh. Mislim da se takav pristup i stav i Šibeniku počeo vraćati kako je sezona odmicala. Iskreno, bilo bi super da smo iskoristili više stvorenih prigoda i skupili koji bod više. Ali, ponavljam po tko zna koji put – ne smijemo biti nezadovoljni, samo moramo raditi što više i onda rezultat neće izostati.

Očito, velik broj vaših igrača slijedio je vašu maksimu o radu kao jamcu uspjeha. Određena grupa igrača (Pecolaj, Celić, Fuštin...) silno je napredovala pod vašim vodstvom.
– To su činjenice, dapače, držim da je gotovo svaki nogometaš pokazao napredak. Isto tako, svaki još uvijek ima prostora za napredak. Svi oni još mogu napredovati u detaljima, a danas su detalji sve. Igrači koje ste spomenuli, ali i još nekolicina, poput Banića, Stanića, da ne nabrajam dalje, imaju potencijala i mogu biti još bolji. To nije nikakva floskula nego činjenično stanje.

Šibenik je kao glavni cilj na početku sezone zacrtao opstanak. U međuvremenu su se karte malo drukčije izmiješale. Je li realno sanjati povratak u 1. HNL?
– Zašto ne!? Šibenik uvijek treba imati visoke ambicije i težiti vrhu tablice. Uostalom, svega smo šest bodova iza vodećih Dugopolja i Gorice, jer Dinamo ne smije u viši rang. Vjerujem da je ta razlika dohvatljiva. Mislim da to što govorim ima smisla, jer ne treba zaboraviti da smo u jednom trenutku bili na 14-15 bodova zaostatka za Goricom. Treba težiti tome da se njihova prednost stigne. Moramo se dobro pripremiti za proljetni dio sezone, a prva tri kola u kojima gostujemo u Dugopolju i Sigetu te dočekujemo Novigrad bit će vrlo važna.

Jesu li za bitku za vrh nužna i pojačanja?
– Dogovor je da ne treba gomilati igrače. Pokušat ćemo ciljano dovesti neke igrače koji bi nam mogli pomoći. Međutim, da nitko i ne dođe uvjeren sam da ćemo na proljeće igrati bolje nego na jesen.

U kuloarima se spominju povratak Tonija Španje iz Gorice te dolazak iskusnog veznjaka Davora Kukeca kojeg ste trenirali u Interu?
– Ma, ne bih o imenima u ovom trenutku. Ne treba istrčavati s time dok sve ne bude riješeno. Ponavljam, dovodit ćemo igrače ciljano, ako ne – pokrit ćemo se s onim što imamo.

Ako već ne možete o imenima, možete li barem o pozicijama koje biste željeli popuniti?
– Razmišljamo o jednom polivalentnom veznom igraču, ili polušpici. Osim toga, trebali bismo zaoštriti konkurenciju u špici, jer nominalno imamo samo jednog pravog napadača – Marka Brekala.

Na vašem predstavljanju, sportski direktor Ivan Bulat je kazao kako očekuje da budete dugoročno rješenje na klupi Šibenika. Pokazali ste da i vi tako mislite, jer niste ni trepnuli na spekulacije da ćete završiti u stožeru vašeg prijatelja Zlatka Dalića.
– Čujte, teško je u današnjem nogometu razgovarati u kategorijama dugoročno. Rijetki su slučajevi poput Wengera ili ranije Fergusona. No, kad dođeš u neki klub onda se ponašaš kao profesionalac i želiš maksimalno odraditi svoj posao. U ovom trenutku, Šibenik je za mene Barcelona! Tu nema nikakve razlike.

Jednom ste izjavili da vam nigdje nije bilo ljepše raditi, nego u Šibeniku.
– Je, lagao bih kad bih rekao da nije tako. Već sam govorio o lijepoj atmosferi i ambijentu. Zaista se osjećam ugodno. Imamo dosta dobre uvjete rada, ljudi oko mene u klubu su jako korektni. Zato, zaista, mogu reći da mi nigdje nije bilo ljepše nego u Šibeniku.

20. travanj 2024 07:43