StoryEditorOCM
NogometCrtice sa Šubićevca

Nema prvoligaških pojačanja, koja je krajem jeseni priželjkivao trener Krunoslav Rendulić: Ali nema ni odlazaka, kakvi su jednostavno razdrmali klub i momčad prije pet godina

Piše Ivo Mikuličin
31. siječnja 2020. - 14:48

Slike i vijesti, koje dolaze sa Šubićevca u susret nogometnom proljeću gotovo su idilične. Doduše, nema prvoligaških pojačanja, koja je krajem jeseni priželjkivao trener Krunoslav Rendulić, ali nema ni odlazaka, kakvi su prosto razdrmali klub i momčad prije pet godina, kad su narančasti jednako vodili bitku za prvoligaški bal s vinkovačkom Cibaliom. Za Funcute i ostale, koji nestrpljivo čekaju proljetnu premijeru (i derbi) sa zagrebačkim Rudešom, evo našeg raporta sa Šubićevca u šest slika.

 

PREPOROĐENI JURIČIĆ

Mala je bila, bolje rečeno nikakva vjerojatnost da pridošlica iz Čapljine, rodom iz bosanske Gračanice (op.p. mjesta nedaleko od Jablanice, gdje je rođen Vahid Halihodžić), 2o-godišnji Ahmed Hasanović ostane na šibenskoj adresi.
- Ne mogu reći da taj dvometraš ne zna igrati. Logično je da ima dobar skok. On je na „ti“ s loptom, zna se dobro zagraditi, ali, ruku na srce, nije bolji od naših napadača Antunovića i Juričića, koji su na više nego „pristojan“ način iznijeli jesenski dio prvenstva. Tu se apsolutno slažem s Josom Bulatom, koji je izjavio da nam ne trebaju igrači, koji po kvaliteti ne odskaču od postojećeg kadra, objašnjava trener Krunoslav Rendulić.
Nema dvojbe da su šibenskog trenera u tom stavu dodatno ohrabrili već spomenuti Juričić i Antunović. Prvi, svi se slažu, djeluju kao preporođen u odnosu na ljetne pripreme. Za njim ne zaostaje ni Antunović, koji, zbog ozljede, nije ni prošao treninge za prvi dio prvenstva.
- Još je prerano za mladog Ivana Laću na poziciji „špice“. Treba još nabaciti mišićne mase da bi mogao u žestoke bitke sa suparničkim stoperima. Uostalom, on je više „polušpica“. Nemojte me krivo shvatiti, ne posežem za pretencioznim usporedbama. On je tip igrača kao što je naš Kramarić ili Francuz Griesman. No, itekako ohrabruju njegova dva pogotka u prijateljskoj utakmici s Biograđanama – objašnjavao nam je Rendulić.

 

VAŽNIJA JE ŠKOLA

Atmosfera na Šubićevcu je radna u punom smislu te riječi. „Kraljuje“ disciplina na treninzima, dobri i prijateljski odnosi prvotimaca. Stariji su prihvatili nove mladiće. Raspoloženje je dodatno podigao dolazak standardnog veznog igrača Čurića, koji se u pripreme uključio poslije preboljene viroze, zbog koje je izostao s proljetne prozivke.
Viroza je tresla i mladog Niku Raka, no i on je zadnjih dana redovit na treninzima, ali samo popodnevnim.
- I dalje vjerujem u darovitost Nike Raka i Dragana Brkića, bolje rečeno njihov relativno brzi proboj u prvu momčad, no oni su obvezni dolaziti samo na popodnevne treninge. Ne mogu radi jutarnjih treninga izostajati s nastave. Škola im je itekako važna. Uostalom, bio bi im i silno naporan trokut jutarnji trening – škola – popodnevni trening, drži Rendulić.

 

NARANČASTI KUŠINI!?

Usporedo sa žestokim treninzima na travnjaku na gornjem katu Šubićevca polako počinju i druge pripreme za viši rang. Posebice na planu marketinga, sponzora i plasmana kluba na društvenim mrežama. Klupsko je vodstvo okupilo i nekolicinu mladih zanesenjaka poput Frane Garme, Igora Terzića i drugih, koji na tom planu žele pomoći Šibeniku.
- Naše objave na Facebooku, jednostavno, moraju biti češće, poticajnije, sadržajnije. Imamo mi zaista dosta razloga da se podičimo i sa sadašnjosti, i prošlosti. Nije mali broj djece, koja vježba na Šubićevcu. Ni trenera, koji o njima vode brigu. Mi smo našim mlađim navijačima dužni predstaviti i klupske legende poput reprezentativca Nikice Cukrova ili bivšeg prvotimca Gorana Jurišića - Miškete. Planiramo i organizaciju klupske tombole u poluvremenima utakmica. U prvim, praktički zimskim kolima i topli čaj za gledatelje. I puno toga što bi obradovalo naše navijače, a što bi u praksi značilo i svojevrsnu pripremu za viši rang, pričao nam je Jure Zoričić, predsjednik uprave HNK Šibenik.
Od svih najavljenih manjih ili većih projekata najsimpatičnijim se čini kupovina malih narančastih kušina za sjedenje, koji bi gledateljima dobro došli u hladnijim danima, a koji bi ujedno mogli poslužiti i kao svojevrsna koreografija kod navijanja na Šubićevcu.

 

DAN „D“ JE 31. OŽUJKA

Za razliku od žalopojki, koje su se čule krajem prosinca, teški, tužni tonovi ne prevladavaju na gornjem katu Šubićevca glede financijske situacije.
- Mi se ne možemo tužiti na aktualnu financijsku problematiku, no čeka nas 31. ožujka kao „Dan D“ za dobivanje prvoligaške licence, uvjetovane stanjem u klupskoj blagajni. Do tog datuma moramo biti bez duga, ali i pronaći neke nove sponzore, pojasnio nam je Jure Zoričić.
Javna je tajna da su klupski čelnici imali konstruktivan sastanak s gradonačelnikom dr. Željkom Burićem i dogradonačelnikom Paškom Rakićem, te da je on bio ohrabrujući za braću Bulat, Zoričića i ostale. Kao pozitivni pogled prema bliskoj budućnosti.
- Naša su vrata otvorena svima, koji nam žele pomoći. Posebice starim, iskusnim nogometnim djelatnicima, koji su istodobno i uspješni gospodarstvenici. Nitko, ama baš nitko u klubu nema ništa ni protiv angažiranja novih lica. Pritom ne ciljamo samo na grad Šibenik, već i na cijelu Šibensko-kninsku županiju, još jednom se oglasio Zoričić.
Neovisno o nekim ponudama za transfere aktualnih prvotimaca, čelnici HNK Šibenik ne skrivaju želju da toliko priželjkivana prva prvoligaška sezona u financijskom smislu prođe bez (ras)prodaje nekolicine izrazitih talenata (Labrović, Bulat…), pa i onih mlađih (Laća, Grdić…)

 

FINALE KUPA KAO ŠANSA

Na Šubićevcu će se odigrati finala Kupa Hrvatske, što čelnici Šibenika shvaćaju i kao nemalu priliku da se obave nužni građevinski i ini zahvati, također, potrebni za prvoligašku licencu.
- Kao i prije dvije godine u Vinkovcima Hrvatski nogometni savez je spreman s oko 400 tisuća kuna pomoći Šibenčanima kao organizatorima finalne utakmice. Dakako, ako Šibenik postane prvoligaš, doći će na red i za besplatno postavljanje hibridnog travnjaka, najavljuje Šibenčanin Ante Kulušić, dopredsjednik HNS-a.
Na Šubićevcu očekuju i pomoć županijskih građevinskih tvrtki oko izvođenja prijeko potrebnih radova na šibenskom stadionu. Posebice na istočnim tribinama.
Za one, koji vole razmišljati pozitivno o budućnosti kluba, vjerojatno je golicava mogućnost produženja istočnih tribina, te izgradnje poslovnih prostora između spomenutih tribina.

 

S HAJDUKOM U PRVOJ LIGI!

Krunoslav Rendulić i dalje žali što u pripremnom razdoblju nije uspio dogovoriti prijateljske dvoboje s jakim suparnicima. Pripremna utakmica sa Solinom otpala je, jer gosti nisu htjeli igrati na pomoćnom igralištu s umjetnom travom, dok su Šibenčani bili uporni u tome da sačuvaju travnjak na glavnom terenu.
‘Generalka’ za prvu proljetnu utakmicu bit će, stoga, prijateljsko nadmetanje s drugim sastavom Hajduka, što je i svojevrsno iznenađenje s obzirom na podatak da narančasti i Splićani nisu imali prijateljsku provjeru već 15 godina.
- Ja sam nazvao kolegu Maria Despotovića, te mu predložio međusobni susret. Odmah je pristao, ali je svejedno tražio potvrdu od novog sportskog direktora Ivana Kepčije. Nama će u nedostatku jačih suparnika dobro doći prijateljski susret s Hajdukovim nadama. Riječ je dobrom suparniku s nekolicinom zaista nadarenih igrača. Osobno, dogovor oko te utakmice doživljavam i kao mali pomak u međususjedskim odnosima, objasnio je Rendulić.
A kad smo ga upitali, kad će Šibenik odigrati dvoboj s prvom momčadi Hajduka, Rendulić je odgovorio nasmijano i kao iz topa: - Bit će za to vremena, kad uđemo u Prvu ligu!

23. travanj 2024 18:29