StoryEditorOCM
Nogometremi u istanbulu

Obrana nam popila što je napad dao: nažalost, natječaj za desnog beka hrvatske reprezentacije i nadalje je otvoren

Piše Mladen Bariša
12. studenog 2020. - 07:56

Utakmicu s Turskom hrvatski je izbornik Zlatko Dalić najavio kao posljednju priliku za provjeru igrača s kojima bi mogao ‘’proširiti konkurenciju’’ za novi kvalifikacijski ciklus (Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru). 

Kako bi rasteretio ‘’sigurne’’ i igrače koji će u subotu zaigrati protiv Švedske u Solni, Dalić je posložio momčad pretežito od igrača s manje od deset nastupa za nacionalni sastav: Sluga (2) – Juranović (2), Vida (83), Pongračić (0), Melnjak (6) – Badelj (52), Rog (18) – Brekalo (16), Pašalić (17), Oršić (3) – Budimir (2). 

Dvoboj ‘alternativaca’

Valja međutim primijetiti da je i Dalićev pandan na turskoj klupi Senol Günes priliku dao ‘’rezervistima’’. Od igrača koji su igrali posljednju utakmicu (protiv Srbije – 2:2, u Ligi nacija, 14. listopada) nastupili su tek dvojica: Yokuslu i Ünder (u prvih 11).

U dvoboju turskih i hrvatskih ‘’alternativaca’’ bolje su se snašli gosti. Hrvatski je sastav izgledao poduzetnije i kuražnije. No, dojam je u 22. minuti prebrisao koloplet grešaka dvojice najiskusnijih u hrvatskoj momčadi. Dvaput je u istoj akciji loptu gubio Badelj da bi potom (nakon zakašnjele reakcije) Vida skrivio kazneni udarac kojega su domaći pretvorili u vodstvo. 

Dobra je vijest što greške (jedine) dvojice ‘’ruskih srebrnjaka’’ nisu poremetile koncentraciju u igri ostatka momčadi. Hrvatska je rezultat uravnotežila u 32. minuti poslije kontranapada, kojega je uspješno realizirao Ante Budimir, igrač koji se od ‘’kandidata bez rejtinga’’ definitivno najviše trudio. U odsustvu VAR tehnologije snimka njegove reakcije prije pogotka doduše potvrđuje da se prije noge poslužio i (vlastitom) rukom. 

No, za čovjeka rođenog prije 29 godina u Zenici, koji je ‘’cijeli život’’ sanjao nastup u hrvatskoj reprezentaciji, bio je to dodir ‘’Božje ruke’’. I asistencija za prvi reprezentativni pogodak.

Juranović propustio priliku 

Nažalost, natječaj za desnog beka hrvatske reprezentacije i nadalje je otvoren. Šime Vrsaljko još nije u funkciji, a valjane alternative još nema. Priliku da u Istanbulu skrene na sebe pozornost propustio je bivši kapetan Hajduka Josip Juranović. Nakon njegovog kiksa u 40. minuti turska je momčad vratila vodstvo (2:1). 

Bolji dojam iz prvog dijela hrvatska je momčad učvrstila početkom nastavka kada je s dva ‘’brza pogotka’’ (Pašalića i Brekala) preokrenula rezultat. No, u tim trenucima, prefiks – prijateljska, prometnuo se u – revijalna utakmica. Samo dvije minute nakon hrvatskog vodstva, Turci su izjednačili: iz tri udarca unutar okvira hrvatskih vratiju, sve tri lopte završile su u mreži (mada je ispred nje stajao Simon Sluga).

Bradarić se ozlijedio na treningu uoči utakmice 

Kod trećeg pogotka domaće momčadi zakasnio je s defenzivnom intervencijom Dario Melnjak. Zanimljivo, igrač turskog Rizespora nije bio prvi Dalićev odabir za poziciju lijevog beka. Za nastup u Istanbulu bio je predodređen Domagoj Bradarić. No, ispao je ‘’pegula’’. Na jedinom treningu uoči utakmice ozlijedio se i propustio zaigrati na Vodafone Parku. 

Utakmica sa šest postignutih golova uvijek je zanimljiva za gledanje. Međutim s aspekta taktičke ozbiljnosti takvi su ogledi najčešće deficitarni. Čak i za neke konkretnije zaključke...

20. travanj 2024 07:06