StoryEditorOCM
NogometSpasitelj

Pouzdani desni bek Hrvatske otvorio nam je put prema finalu: Imamo moć, došli smo u Rusiju osvojiti Mundijal

15. srpnja 2018. - 13:36

U 94. minuti četvrtfinalnog ogleda protiv Rusije Šime Vrsaljko uhvatio se za koljeno. Odmah su njegovi suigrači i on tražili zamjenu. Hrvatska je prošla na penale, kao i rundu prije Dansku, ali za ogled protiv Engleske Vrsaljko je bio upitan. Međutim, ne samo da je stisnuo zube, već je bio i jedan od najboljih u povijesnoj pobjedi protiv Engleske koja je donijela finale.

Asistirao je za izjednačujući pogodak Ivanu Perišiću koji je otvorio put ka najvećem uspjehu hrvatskog nogometa svih vremena, a zatim je pri istom rezultatu i spriječio na gol liniji siguran pogodak Stonesa u prvom produžetku. Međutim, Vrsaljko i ostali hrvatski reprezentativci žele napraviti i taj posljednji korak, učiniti ono za što su mnogi prije samo mjesec dana govorili kako je to nemoguće. Žele dovršiti posao.

- U finalu smo, pišemo povijest, ali nećemo stati na ovome. Odmah sam rekao da smo mi ovdje došli osvojiti Svjetsko prvenstvo. Mislim da imamo tu moć i da mi to možemo – poručio je Vrsaljko koji je bio prva zvijezda fešte na travnjaku nakon pobjede and Gordim Albionom. Prvo je hrvačkim zahvatom izbornika Zlatka Dalića u slavljeničkom ludilu bacio na travnjak. A onda je i sam legao na travnjak, "spavao" je na hrvatskoj zastavi.

Na drugoj strani je u finalu dosad najjači protivnik "kockastih" na turniru Francuska.
- Jako dobra reprezentacija. Tu su zato što zaslužuju igrati finale kao i mi. Bit će to dobra utakmica, jako dobro finale. Koliko god su nam zadnje tri utakmice bile teške, sada ono najslađe dolazi na red. Tek sad ćemo imati pravu snagu da osvojimo ono po što smo došli, Svjetsko prvenstvo – najavio nam je Vrsaljko koji puca od samopouzdanja, kao i cijela momčad.

- Naravno da to možemo. Došli smo do kraja, sada samo trebamo uzeti trofej. Ne čini se lagano, ali nije bilo lagano ni doći do finala. Međutim, pokazali smo karakter – rekao je Vrsaljko koji bi trebao stisnuti zube i pred utakmicu svih utakmica te nastupiti u posljednjih 90 ili 120 minuta turnira.

Danima prije polufinala smatralo se da su ti šanse za nastup minimalne. Kako si ipak zaigrao protiv Engleza?
- Naši liječnici i fizioterapeuti kojima ovim putem zahvaljujem napravili su sve da me osposobe da mogu igrati. To je posebna snaga ove reprezentacije, naše bogatstvo, , to naše zajedništvo. Počevši od fizioterapeuta, pa sve do igrača. Svi živimo zajedno za ovu reprezentaciju. Ima Boga. To Bog vidi i vrati na kraju.

Koliko ste umorni, potrošeni? Pogotovo što Francuzi imaju i dan odmora više.
- Engleski mediji su isto govorili da smo umorni, potrošeni, da nećemo moći, ali to je karakter. Podcijenili su nas i tako im se to vrati. Želim im svu sreću i da se dobro odmore.

Odakle više crpite snagu? Je li ostalo nešto i za finale?
- Crpimo snagu iz toga što smo svjesni da možemo! Kad smo u petoj minuti primili gol protiv Engleske znali smo da ih možemo pobijediti. To se odmah vidjelo, kao i to da smo fizički moćniji od njih.

Tri susreta zaredom igrali ste produžetke. Odigrali ste jedan dodatni susret kroz produžetke, ukupno 90 minuta više nogometa?
- Zato ova momčad ima karakter, zato i izvučemo situaciju svaki put. Imali smo tri jako teška susreta. Utakmice protiv Danske i Rusije bile su nam i teže od ogleda s Engleskom – smatra Vrsaljko kojem je ovo ljeto posebno na svaki način. Pred početak prvenstva, tijekom priprema, dobio je slobodno kako bi bio uz suprugu Mateu prilikom rođenja sinčića. Bruno je svijet ugledao 6. lipnja, a možda će mu tata jednog dana pričati kako je tog ljeta osvajao i titulu svjetskog prvaka.

Na drugoj strani u finalu bit će tvoj suigrač iz Atletico Madrida Antoine Griezmann, jedan od najopasnijih u francuskim redovima?
- To je moj klupski kolega, ali kada u nedjelju na teren stanemo više nismo prijatelji – poručio je Vrsaljko.

20. travanj 2024 06:45