StoryEditorOCM
NogometKREĆE LUDILO

Veliki vodič i detaljna satnica SP-a u nogometu: gledate li i navijate iz fotelje, držite ovo pri ruci

Piše Robert Radica/SD
20. studenog 2022. - 08:59

Kontroverzno. Tako bismo u jednoj riječi mogli opisati Svjetsko nogometno prvenstvo 2022., i to samo zbog domaćina. Prebogati Katar kupa se u blještavilu, novac teče u potocima, zlatnici zveckaju, no iza te sjajne priče krije se ona tmurna, siva – crna. Razne svjetske nevladine organizacije u posljednje su vrijeme povukle sve moguće resurse kako bi kritizirale domaćina World Cupa.

Tuče se iz svih oružja, od neisplata plaća radnicima, velikog broja smrtnih slučajeva koji su se dogodili na gradilištima, do seksualnih sloboda i prava...

Osjećaj nas ne vara, više se govori o tim stvarima nego o samom nogometu. Izgleda da je u jeku najava pred sam početak “najvažnija sporedna stvar na svijetu” potpuno pala u drugi plan.

image

Žongler s nogometnom loptom oduševljava  prolaznike na Souq Waqifu u Dohi

Tom Dubravec/Cropix

I ne samo da su mnoge nevladine organizacije digle glas, mnogi su pozivali na bojkot prvenstva, iako je prodano gotovo tri milijuna ulaznica, a očekuje se oko 1,5 milijuna turista koji će provesti jedan dio vremena u Dohi i okolnim mjestima. Bez obzira na visoke cijene.

A one su nezamislive kada govorimo o organizaciji, koja polako dostiže 300 milijardi dolara. Usporedbe radi, SP u Rusiji prije četiri godine bio je na razini 14 milijardi dolara i isto se činilo prilično bogato.

Ali ovo – osam novih stadiona, kapaciteta od 40.000 do 80.000 sjedećih mjesta, sve klimatizirano, potpuno novo uređeno okruženje, poboljšana infrastruktura.

Troškovi? Više od šest milijardi eura. Još više novca uloženo je u prometnu infrastrukturu, sustav podzemne željeznice bez vozača povezivat će čak pet od osam ionako ne tako udaljenih mjesta, a očekuje se da će Katar koštati najmanje 36 milijardi eura.

Novac je vladar svijeta. Ali Katar ima puno toga. Tako mu nije bilo teško u kratkom roku izgraditi osam prekrasnih stadiona za najveći nogometni događaj na svijetu, kojim žele istaknuti arapsku kulturu i povijest. U tu priču spada svakako ona tužna s gradilišta. Ovaj veliki događaj dugi niz godina prate optužbe za kršenje i nepoštovanje ljudskih prava radnika migranata.

Ne manjka izvještaja i demonstracija kako se slabo brine o njihovoj sigurnosti. Neki su svoje uvjete čak usporedili s robovlasništvom. Priča se da se na gradilištima dogodilo mnogo nesreća, britanski “Guardian” spominje da je nekoliko tisuća stranih radnika umrlo tijekom gradnje najvećih zgrada.

Rigorozni zakoni

Javio se i bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, za čije je vladavine 2010. godine Katar i dobio organizaciju Svjetskog prvenstva, rekavši za švicarske novine Tages Anzeiger da je “Katar pogreška”, dodavši da je “izbor bio loš”. Blatter, koji je vodio FIFA-u 17 godina, također je bio upleten u optužbe za korupciju tijekom svoga mandata.

image
Tom Dubravec/ Cropix

U lipnju ga je švicarski sud oslobodio optužbe za prijevaru, a tužitelji su uložili žalbu na presudu. No sada je proradila naknadna pamet, čovjeka koji se do grla uvalio u kriminal. Bez obzira na sve kontroverzije prvenstvo je pred vratima, ante portas. Od 1. studenoga u Katar smiju ući samo osobe s ulaznicama za utakmicu, u pratnji do tri gosta, koji moraju platiti naknadu od 500 katarskih rijala (140 eura), što je obvezno za sve osim za djecu mlađu od 12 godina.

I dalje će biti obvezna online registracija za dobivanje Hayya kartice, koja služi kao viza. Za gledatelje koji ostaju dulje od 24 sata obvezan je smještaj rezerviran na službenoj platformi organizatora ili negdje drugdje. U krugu od 32 kilometra nalaze se svi stadioni, fan-zone za navijače i bit će zanimljivo pratiti kako će domaćin, s jedva tri milijuna stanovnika, uspjeti održati red.

Zakoni su rigorozni, ali šušte dolari, morat će ih se “pokupiti” pa u tom smislu i malo odstupiti od zakonika. Konzumacija alkohola je legalna za nemuslimane starije od 21 godine, ali je strogo regulirana. Zabranjeno ju je unijeti u prtljazi, čak i kupljenu u “duty free shopu”.

Gledatelji mogu piti u većini međunarodnih hotela, gdje malo pivo ili čaša vina koštaju oko deset eura, a koktel više od 15 eura. Pivnice će biti otvorene oko stadiona od tri sata do 30 minuta prije početka utakmica. Ponovno će se otvoriti sat vremena nakon posljednjeg zvižduka.

image

Članovi udruge navijača Mi Hrvati u modificiranim arapskim nošnjama u điru po Dohi

Tom Dubravec/ Cropix


U glavnoj FIFA-inoj fan-zoni konzumacija alkohola bit će moguća tek od 18.30, a u ostalim zonama za navijače, od kojih će se u nekima plaćati ulaznica, pravila će se razlikovati. Droga je također ilegalna, a očekujte oštre sankcije poput zatvora, novčane kazne ili protjerivanje za posjedovanje čak i malih količina.

Veo nije obvezan za žene, a s druge strane, preporuča se da se svi u javnosti oblače “skromno”, pokrivši se od ramena do koljena. Unatoč zakonima koji kriminaliziraju istospolne seksualne odnose, stranica s kartom Hayya uvjerava da ne postoje “nikakva ograničenja” koja sprječavaju “nevjenčane prijatelje različitog spola ili parove (uključujući LGBTQ+) da ostanu u istoj prostoriji”.

”Privatnost u Kataru se naširoko poštuje”, napominje britansko veleposlanstvo. Ono ipak upozorava, kao i organizatori, da se javno iskazivanje ljubavi, bez obzira na spol ili seksualnu orijentaciju, “može smatrati uvredljivim”.

Za sve one koji neće u Katar iz “prozaičnih” razloga (čitaj: financije) bez obzira koliko se dugo spremali, ali nisu uspjeli osigurati toliku logističku potporu, postoje TV prijenosi.

Opsežan projekt

Iz udobnosti svoje kuće, fotelje i uza sve što uz to ide moguće je pratiti cijeli spektakl. Očekuje se da ćete na taj način biti povezani s pola milijarde stanovnika Zemlje koji će pratiti utakmice. Naš domaći provider je HRT, koji u svojem paketu ima sve utakmice, njih 64, počevši od grupne faze, preko eliminacija do samog finala.

Tako da će svaki istinski nogometni fan biti u mogućnosti ne propustiti ni jednu minutu najvećega sportskog događaja godine. Tijekom 29 dana, koliko će trajati Svjetsko prvenstvo, HRT će ponuditi cjelodnevni program posvećen natjecanju, uz brojna gostovanja slavnih hrvatskih nogometaša i ljudi iz svijeta nogometa.

image
Karim Jaafar/Afp


Dio ekipe bit će na licu mjesta, odakle ćemo moći gledati ekskluzivan sadržaj ne samo sa stadiona, nego i s katarskih ulica.

Velik je to i opsežan projekt. Prvih 12 dana natjecanja donijet će nam uzbuđenja u grupnoj fazi natjecanja. Bit će odigrano 48 utakmica, što će najčešće donijeti četiri utakmice dnevno. Prve utakmice bit će na programu u 11 sati po hrvatskom vremenu, druge od 14, treće od 17 i zadnje u noćnom terminu, od 20 sati.

U svakom slučaju, bez obzira na sve napisano, svi će zaboraviti puno toga izrečenog prije početka, jer kad lopta krene s centra, govorit će se samo o majstorijama nogometaša.

image
Franck Fife/Afp


Ipak kad se ona kotrlja (zove se Al Rihla inače), svijet staje i bez daha prati sva događanja. I bez obzira što nije vrući srpanj ili kolovoz, temperatura u Kataru je baš na primjerenoj visini Celzijusa, kako bi se zaista moglo uživati u vrhunskom sportskom događaju.

image
Kirill Kudryavtsev/Afp

Cjelokupan raspored utakmica sa satnicama

GRUPNA FAZA
20. studenoga
17:00: Katar – Ekvador

21. studenoga
14:00: Engleska – Iran
17:00: Senegal – Nizozemska
20:00: SAD – Wales

22. studenoga
11:00: Argentina – Saudijska Arabija
14:00: Danska – Tunis
17:00: Meksiko – Poljska
20:00: Francuska – Australija

23. studenoga
11:00: Maroko – Hrvatska
14:00: Njemačka – Japan
17:00: Španjolska – Kostarika
20:00: Belgija – Kanada

24. studenoga
11:00: Švicarska – Kamerun
14:00: Urugvaj – Južna Koreja
17:00: Portugal – Gana
20:00: Brazil – Srbija

25. studenoga
11:00: Wales – Iran
14:00: Katar – Senegal
17:00: Nizozemska – Ekvador
20:00: Engleska – SAD

26. studenoga
11:00: Tunis – Australija
14:00: Poljska – Saudijska Arabija
17:00: Francuska – Danska
20:00: Argentina – Meksiko

27. studenoga
11:00: Japan – Kostarika
14:00: Belgija – Maroko
17:00: Hrvatska – Kanada
20:00: Španjolska – Njemačka

28. studenoga
11:00: Kamerun – Srbija
14:00: Južna Koreja – Gana
17:00: Brazil – Švicarska
20:00: Portugal – Urugvaj

29. studenoga
16:00: Nizozemska – Katar
16:00: Ekvador – Senegal
20:00: Wales – Engleska
20:00: Iran – SAD

30. studenoga
16:00: Tunis – Francuska
16:00: Australija – Danska
20:00: Poljska – Argentina
20:00: Saudijska Arabija – Meksiko

1. prosinca
16:00: Hrvatska – Belgija
16:00: Kanada – Maroko
20:00: Japan – Španjolska
20:00: Kostarika – Njemačka

2. prosinca
16:00: Južna Koreja – Portugal
16:00: Gana – Urugvaj
20:00: Kamerun – Brazil
20:00: Srbija – Švicarska

DRUGA FAZA

Osmina finala
3. prosinca – 16 i 20 sati
4. prosinca – 16 i 20 sata
5. prosinca – 16 i 20 sata
6. prosinca – 16 i 20 sata

Četvrtfinale
9. prosinca – 16 i 20 sata
10. prosinca – 16 i 20 sata

Polufinale
13. prosinca – 20 sata
14. prosinca – 20 sata

Za treće mjesto
17. prosinca – 16 sati

Finale
18. prosinca – 16 sati

Hrvatska na svjetskim prvenstvima

Hrvatska je do sada pet puta nastupala na svjetskim prvenstvima, a svaki put kad bi prošla grupu, osvojila bi neku od medalja – broncu 1998. u Francuskoj te srebro u Rusiji 2018.

Hrvatska vrsta je na svjetskim prvenstvima upisala 23 nastupa, ostvarivši pritom 13 pobjeda, pri čemu dvije nakon jedanaesteraca, a jednu nakon produžetaka, dva remija i osam poraza.

Francuska 1998. – 3. mjesto

VRATARI: Dražen Ladić (Dinamo), Marijan Mrmić (Bešiktaš), Vladimir Vasilj (Hrvatski dragovoljac).

BRANIČI: Goran Jurić (Dinamo), Zvonimir Soldo (Stuttgart), Slaven Bilić (Everton), Igor Štimac (Derby County), Dario Šimić (Dinamo), Igor Tudor (Hajduk), Robert Jarni (Real Betis), Anthony Šerić (Hajduk).

VEZNJACI: Zvonimir Boban (Milan), Aljoša Asanović (Napoli), Robert Prosinečki (Dinamo), Silvio Marić (Dinamo), Krunoslav Jurčić (Dinamo), Zoran Mamić (Bochum), Mario Stanić (Parma).

NAPADAČI: Davor Šuker (Real Madrid), Goran Vlaović, Petar Krpan (Osijek), Ardian Kozniku (Bastia).

IZBORNIK – Miroslav Ćiro Blažević.

Japan/Južna Koreja 2002. – skupina

VRATARI: Stipe Pletikosa (Hajduk), Tomislav Butina (Dinamo), Vladimir Vasilj (Zagreb).

BRANIČI: Robert Kovač (Bayern), Robert Jarni (Panathinaikos), Dario Šimić (Inter), Josip Šimunić (Hertha), Boris Živković (Bayer Leverkusen), Daniel Šarić (Panathinaikos), Anthony Šerić (Verona).

VEZNI IGRAČI: Stjepan Tomas (Vicenza), Zvonimir Soldo (Stuttgart), Robert Prosinečki (bez kluba), Niko Kovač (Bayern), Jurica Vranješ (Bayer Leverkusen), Davor Vugrinec (Lecce), Milan Rapaić (Fenerbahče), Mario Stanić (Chelsea).

NAPADAČI: Alen Bokšić (Middlesbrough), Davor Šuker (München 1860), Goran Vlaović (Panathinaikos), Ivica Olić (Zagreb), Boško Balaban (Aston Villa).

IZBORNIK: Mirko Jozić.

Njemačka 2006. – skupina

VRATARI: Tomislav Butina (Club Brugge), Stipe Pletikosa (Hajduk), Joseph Didulica (Austria Beč).

BRANIČI: Robert Kovač (Juventus Torino), Stjepan Tomas (Galatasaray), Dario Šimić (AC Milan), Mario Tokić (Austria Beč), Josip Šimunić (Hertha Berlin), Igor Tudor (Siena).

VEZNI IGRAČI: Jerko Leko (Dinamo Kijev), Jurica Vranješ (Werder Bremen), Antony Šerić (Panathinaikos), Niko Kovač (Hertha Berlin), Marko Babić (Bayer Leverkusen), Darijo Srna (Šahtjor Donjeck), Ivan Leko (Club Brugge), Luka Modrić (Dinamo Zagreb), Niko Kranjčar (Hajduk).

NAPADAČI: Ivan Klasnić (Werder Bremen), Ivan Bošnjak (Dinamo Zagreb), Boško Balaban (Club Brugge), Ivica Olić (CSKA Moskva), Dado Pršo (Glasgow Rangers).

IZBORNIK: Zlatko Kranjčar

Brazil 2014. – skupina

VRATARI: Stipe Pletikosa (Rostov), Danijel Subašić (Monaco), Oliver Zelenika (Lokomotiva).

BRANIČI: Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Darijo Srna (Šahtar), Dejan Lovren (Southampton), Gordon Schildenfeld (Panathinaikos), Danijel Pranjić (Panathinaikos), Šime Vrsaljko (Genoa), Domagoj Vida (Dinamo Kijev).

VEZNI IGRAČI: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Sevilla), Mateo Kovačić (Inter), Marcelo Brozović (Dinamo), Ognjen Vukojević (Dinamo Kijev), Sammir (Getafe), Ivan Močinić (Rijeka).

NAPADAČI: Mario Mandžukić (Bayern), Ivica Olić (Wolfsburg), Nikica Jelavić (Hull City), Eduardo da Silva (Šahtar), Ante Rebić (Fiorentina), Ivan Perišić (Wolfsburg).

Izbornik: Niko Kovač

Rusija 2018. – 2. mjesto

VRATARI: Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Gent), Dominik Livaković (Dinamo).

BRANIČI: Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Domagoj Vida (Bešiktaš), Ivan Strinić (Sampdoria), Dejan Lovren (Liverpool), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Josip Pivarić (Dynamo Kijev), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Duje Ćaleta-Car (Red Bull Salzburg).

VEZNI IGRAČI: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Mateo Kovačić (Real Madrid), Milan Badelj (Fiorentina), Marcelo Brozović (Inter), Filip Bradarić (Rijeka).

NAPADAČI: Mario Mandžukić (Juventus), Ivan Perišić (Inter), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Marko Pjaca (Schalke), Ante Rebić (Eintracht).

IZBORNIK: Zlatko Dalić.

Osam arhitektonskih ljepotica

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru igrat će se na osam stadiona koji su u krugu od 50 kilometara. Zanimljivo, na ovom prvenstvu koristit će se najmanje stadiona od SP-a u Argentini 1978. godine, kada se igralo na šest stadiona.

Primjerice, prije četiri godine u Rusiji se igralo na 12 stadiona, baš kao i u Brazilu 2014. U Južnoj Africi 2010. igralo se na 10, a u Njemačkoj 2006. na 12 stadiona. U Japanu i Južnoj Koreji 2002. igralo se na čak 20 stadiona, po 10 u svakoj zemlji.

Nakon što se turnir završi nekoliko dana prije Božića, većina stadiona bit će rastavljena ili će im se smanjiti kapacitet i prenamijeniti u hotele, društvene prostore ili manje sportske objekte.

Stadion Lusail – 80.000 (Lusail)

Ovo je najveći stadion na kojem će se igrati tijekom SP-a. Dizajn toga veličanstvenog stadiona inspiriran je međuigrom svjetla i sjene koja karakterizira fenjer. Njegov oblik i fasada odražavaju zamršene ukrasne motive na zdjelama, posudama i drugim umjetničkim djelima pronađenim diljem arapskog i islamskog svijeta tijekom uspona civilizacije u regiji.

Na njemu će se igrati šest utakmica po skupinama, po jedan dvoboj osmine finala, četvrtfinala i polufinala, te finale.

Stadion Al Bayt – 60.000 (Al Khor)

Jedinstven je po svojoj divovskoj šatorskoj strukturi koja pokriva cijeli stadion koji je nazvan po bayt al sha’aru – šatorima koje su povijesno koristili nomadski narodi u Kataru i regiji Zaljeva. Šatori nomadskih plemena i obitelji u Kataru mogli su se prepoznati po crnim prugama poput onih na vanjskom dijelu stadiona. Dizajn stadiona odaje počast prošlosti i sadašnjosti Katara, dok je model zelenog razvoja i održivosti. Nakon turnira, gornji dio stadiona bit će rastavljen, a uklonjena sjedala bit će donirana drugim zemljama.

Na tom stadionu igrat će se šest utakmica u skupini, među kojima i uvodna utakmica SP-a Katar – Ekvador, dvoboj između Hrvatske i Maroka, te po jedan dvoboj osmine finala, četvrtfinala i polufinala.

Međunarodni stadion Khalifa – 45.416 (Doha)

Izgrađen 1976. Khalifa International stadion dugo je bio kamen temeljac sportske tradicije zemlje. Smješten je u središtu svih stadiona za SP, a najprepoznatljivija obilježja arene uvijek su bili njezini dvostruki lukovi. Nakon nadogradnje može se pohvaliti i ultramodernim oblikom. Na njemu je Liverpool osvojio Svjetsko prvenstvo za klubove 2019. godine.

Ugostit će šest utakmica u skupini, među kojima i ogled Hrvatska – Kanada, jedan ogled osmine finala te susret za treće mjesto.

Stadion Ahmad Bin Ali – 44.740 (Al Rayyan)

Stadion Ahmad Bin Ali izgrađen je na lokaciji istoimenog starog stadiona. Stadion je izgrađen na rubu pustinje pa ga zovu i vrata pustinje. Stadion ugrađuje simbole katarske kulture u svoju spektakularnu valovitu fasadu. Objekti koji okružuju stadion također odražavaju zemlju, sa strukturama u obliku pješčanih dina. Njegova najupečatljivija značajka je sjajna fasada, sastavljena od uzoraka koji karakteriziraju različite aspekte zemlje – važnost obitelji, ljepotu pustinje, autohtonu floru i faunu, kao i lokalnu i međunarodnu trgovinu.

Nakon SP-a gotovo polovina modularnih sjedala na stadionu bit će uklonjena i predana razvojnim projektima nogometa u inozemstvu. Na ovom stadionu će se igrati šest utakmica iz skupina, među kojima i dvoboj Hrvatske i Belgije, te jedan ogled osmine finala.

Stadion Al Janoub – 40.000 (Al Wakrah)

Smješten u južnom gradu Al Wakrahu, stadion Al Janoub je kapaciteta 40.000 gledatelja. Jedno od najstarijih stalno naseljenih područja Katara, Al Wakrah je dugo bio centar za ronjenje bisera i ribolov. Tradicionalni čamci “dhow” korišteni u ovim aktivnostima inspirirali su dizajn stadiona. Pokojna arhitektica Zaha Hadid odigrala je ključnu ulogu u dizajnu ovog stadiona. Nakon što završi turnir, oko 20.000 sjedala bit će uklonjeno i prevezeno u zemlje kojima je potrebno poboljšanje nogometne infrastrukture.

Na njemu će se igrati šest utakmica iz skupina te ogled osmine finala.

Stadion 974 – 40.000 gledatelja (Ras Abu Aboudu)

Inovativni dizajn stadiona 974 inspiriran je svjetskom trgovinom i pomorstvom Katara. 974 je međunarodni pozivni broj za Katar, kao i točan broj brodskih kontejnera od kojih je stadion sastavljen. Nakon završetka turnira, stadion će biti potpuno demontiran, a ovaj pothvat postavlja novi standard u održivoj gradnji i postavlja primjer za sve buduće domaćine svjetskih prvenstava.

Ugostit će šest utakmica po skupinama te jedan ogled osmine finala.

Stadion Al Thumama – 40.000 (Al Thumama)

Stadion Al Thumama smješten je 12 kilometara južno od Dohe. Odvažni, kružni oblik stadiona odražava gahfiju – tradicionalnu tkanu kapu koju su stoljećima nosili muškarci i dječaci diljem Bliskog istoka. To je omiljeni dio arapske obiteljske kulture koji simbolizira dostojanstvo i neovisnost obilježavajući put svakog mladog dječaka u odraslu dob. Simbolizira mladost Katara.

Nakon SP-a kapacitet stadiona bit će smanjen za 20.000 mjesta kako bi se zadovoljile lokalne potrebe. Na njemu će se igrati šest utakmica iz skupina te po jedan ogled osmine finala i četvrtfinala.

Education City stadion – 45.350 (Al Rayyan)

Položaj stadiona u Education Cityju pažljivo je odabran, imajući na umu pristupačnost, posebno za navijače s invaliditetom. Stadion se nalazi usred nekoliko sveučilišnih kampusa svjetske klase u katarskom globalnom centru izvrsnosti Education City. Kao i većina novoizgrađenih stadiona za nogometno prvenstvo, donirat će se 20.000 sjedalica za stadione diljem svijeta u nižim nogometnim ligama.

Na njemu će se igrati šest utakmica iz skupina te po jedan ogled osmine finala i četvrtfinala.

19. travanj 2024 10:26