StoryEditorOCM
GlazbaVRUĆA TEMA

'Mene je ta zemlja iznjedrila!': Lepa Brena iz Beograda odgovorila na prozivke hrvatskih generala, a evo što je rekla i o optužbama da se za vrijeme rata u Brčkom 'naslikavala u četničkoj uniformi'  

Piše A.B.K.
20. prosinca 2019. - 13:51

Fahreta Jahić, odnosno Lepa Brena, u razgovoru za srpske medije komentirala je koncerte koje je 14. i 15. prosinca održala u zagrebačkoj Areni, a koji su izazvali žestoke polemike u Hrvatskoj.

Bura se posebno digla zbog izvođenja pjesme 'Jugoslovenka' koju je Brena prvi put otpjevala 1989. godine, a kasnije je postala dio standardnog repertoara na njezinim koncertima. 

Brenina 'Jugoslovenka' bacila je zagrebačku publiku u delirij, ali je koncert ražestio četvoricu generala u mirovini; 'To je nacionalna sramota, ona se u ratu naslikavala u odori neprijateljskih formacija' 

'Ova pjesma je za sve nas koji smo bili protiv rata, ona je simbol zajedništva koje su budale uništile': morate vidjeti delirij publike nakon prvih taktova 'Jugoslovenke' u Zagrebu​

- Meni se puno toga događalo, a mediji stalno traže nešto novo. Koncert u Zagrebu bio je veoma uspješan, kao i predstava koju su mi posvetili na Bitefu.

Ne želim prestati raditi i želim biti korisna svojim prijateljima i obitelji. Ne želim biti samo majka i kuharica - rekla je Brena te potom komentirala prozivku umirovljenih hrvatskih generala, koji su poručili kako joj nije mjesto u Zagrebu.

- Ne bavim se politikom. Da mi nije tamo mjesto, ne bih imala dva koncerta. Meni je prvoj bilo mjesto tamo, jer sam nastala u toj zemlji, mene je ta zemlja iznjedrila.

Došla sam sa porukom ljubavi i mira, ovo je 21. stoljeće i mi u ovom stolljeću trebamo biti pametni, mudri i tolerantni.

Stigla sam s ekipom od 120 ljudi da pokažem što sam radila ovih 40 godina. Nisam mahala nikakvim jugoslavenskim zastavama. Isti koncert je održan u Beogradu i repriza je bila u Zagrebu.

Na mojoj zastavi pišu inicijali “L.B.” i “Hajde da se volimo”. Ne bavim se politikom, već samo svojim poslom - zaključila je Brena razgovor s novinarima nakon premijere predstave “Lepa Brena Project”, kako prenosi Blic.

Kao što je poznato, četvorica hrvatskih generala u mirovini, Ivan Tolj, Ivan Kapular, Marinko Krešić i Mile Ćuk, nakon Breninog koncerta u Zagrebu zatražili su od državnih tijela da zauzmu mjerila po kojima će se za svaku javnu osobu, pa bila to srpska pjevačica ili pak najviši srbijanski dužnosnici, utvrditi jesu li sudjelovali i u kojem obliku u agresiji na Hrvatsku.

Generali su u svom pismu naveli kako su se na koncertu vijorile jugoslavenske zastave sa zvijezdom petokrakom te da je na koncertu došlo do javnog sramoćenja hrvatskog naroda i države.

Kazali su i kako se ta ista Lepa Brena koja je "bacila u trans obožavatelje njenog lika i djela naslikavala za vrijeme rata u Brčkom četničkoj uniformi.

Ona je pak odgovorila kako nikad nije obukla uniformu vojske Republike Srpske.

- U okupirano Brčko išla sam kako bih iz ratnih ralja izbavila oca -  rekla je pjevačica i dodala da je radi vlastite sigurnosti obukla lažnu vojnu uniformu, koju je ranije nosila za potrebe snimanja spota.

19. travanj 2024 22:32