StoryEditorOCM
Glazbanastupi u pandemiji

Podrška estradi zbog pandemije: evo kojim je izvođačima i za koje koncerte država odobrila izdašnu financijsku pomoć

Piše Mirela Goreta/SD
10. siječnja 2021. - 18:43
Gibonni, Petar Grašo i Prljavo kazalište, a njima uz bok Parni valjak i Tony Cetinski, dobili su najveće novčane potporeTomislav Krišto/Arhiva/Cropix

Gibonni, Petar Grašo i Prljavo kazalište, a njima uz bok Parni valjak i Tony Cetinski, dobili su najveće novčane potpore u sklopu natječaja "Jer svirati se mora" za realizaciju glazbenih programa koje planiraju održati u razdoblju do lipnja ove godine.

Riječ je o natječaju provedenom u suradnji Hrvatske glazbene unije i Ministarstva kulture i medija RH, za poticanje koncertne aktivnosti i programa od interesa za Republiku Hrvatsku tijekom pandemije koronavirusa, a ukupan iznos bespovratnih sredstava namijenjenih za njegove potrebe - 5.226.000,00 kuna - osiguralo je spomenuto ministarstvo. U propisanom roku zaprimljeno je 259 prijava, od kojih su odobrene 92 za 166 koncerata koji bi se trebali održati od 14. veljače do 30. lipnja ove godine.

Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije (HGU), predvođeno predsjednikom Nikšom Bratošem, obznanilo je da je prijave obrađivala stručna komisija strukovne glazbene udruge u suradnji i konzultacijama s predstavnicima Udruge managera i organizatora.

"Zbog velikog broja interesantnih i relevantnih prijedloga, stručna komisija je bila prinuđena dodjeljivati iznose niže od zatraženih ili smanjivati broj koncerata u odobrenim projektima", naveli su u HGU-u, ističući da su iznosi dodijeljenih sredstava izraz želje komisije da se u okviru zadanog ukupnog budžeta podrži što veći broj projekata, u što više raznih mjesta i prostora u Republici Hrvatskoj, a da pritom izabrani projekti, temeljem stručne procjene, budu financijski održivi.

Tako je Prljavo kazalište među onima koji su dobili najveću financijsku potporu za realizaciju dvaju koncerata, najprije onog u pulskoj Areni (300.000 kuna), koji bi se trebao održati u svibnju ili lipnju, a u istom razdoblju i drugog na zadarskom Trgu pet bunara (125.000 kuna).

I Gibonni je za koncert u pulskoj Areni dobio pomoć u iznosu od 300.000 kuna, a isti iznos za nastup na istoj lokaciji i Petar Grašo.

Oba su Splićanina, kao i Prljavci, dobila i po 125.000 kuna - Gibonni za gostovanje na osječkoj Tvrđi, a Grašo u Zadru. Koncerte popularnih splitskih kantautora organizira Gibonnijeva menadžerica Lidija Samardžija i njezina tvrtka Cepelin Media d.o.o..

Tony Cetinski dobio je pak 300.000 kuna kao pomoć za realizaciju lipanjskog koncerta u pulskoj Areni. Na natječaju je aplicirala tvrtka Media Life Style d.o.o. njegove supruge Dubravke Cetinski.

Spomenuti iznos za realizaciju koncerta Parnog valjka u zagrebačkoj Areni 28. svibnja (lani je zbog pandemije otkazan) na svoj će račun dobiti i tvrtka Baba Production d.o.o. Dina Bahtijarevića.

Na popisu glazbenika na čije će adrese stići upola manja potpora od države za realizacije njihovih koncertnih programa je Marko Perković Thompson. Pjevač dobivenih 150.000 kuna namjerava potrošiti na produkciju splitskog koncerta, koji bi se trebao održati od 10. do 17. veljače u Spaladium Areni.

Iznosom od 100 tisuća kuna država pak sufinancira po tri nastupa Hladnog piva, Darka Rundeka & Ekipe, Gorana Bareta & Majki, Psihomodo popa i Josipe Lisac, a isti je iznos dodijeljen i za tri koncerta u sklopu programu "Jer svirati se mora". Potpora od po 100 tisuća kuna usmjerena je i na adrese organizatora koncerata Urban&4&Gelo&Gudači, Tomislava Bralića&klape Intrade, Leta 3 i 4 Tenora.

Šesto izdanje dvodnevnog festivala Antivalentinovo u veljači, na kojemu će svirati Psihomodo pop i Let 3, dobit će financijsku injekciju od 80.000 kuna, a istim iznosom pomoći će se i Nini Badrić, te Miji Dimišić i Marku Tolji za koncerte na opatijskoj Ljetnoj pozornici.

U sklopu glazbenih događanja, koja bi se uz financijsku potporu države trebala realizirati u Splitu i okolici su, uz spomenuti Thompsonov koncert u Spaladiumu, splitski festival Fibra (70.000 kuna), Jazz festival "Split At Night" (24.000 kuna), Nemanja (10.000 kuna) i Pocket Palma u Judinom drvu (10.000 kuna), program "Drito iz Splita" na platou kluba Zenta (30.000 kuna), Nina Badrić u Solinu (50.000 kuna)...

Članovi Teške industrije Ivice Propadala su, primjerice, za pet koncerata, koje namjeravaju održati u prvoj polovici 2021., dobili 75.000 kuna, Damir Urban za koncert na solinskoj Gradini 50.000 kuna, baš kao i sarajevska pjevačica i interpretatorica sevdalinki Amira Medunjanin za proljetno gostovanje u zagrebačkom "Lisinskom".

TKO IMA PRAVO NA POTPORE

"Mjerom potpore kulturnom i kreativnom sektoru, ugroženom uslijed pandemije, potiče se odvijanje koncertne aktivnosti", kazali su u Ministarstvu kulture i medija uoči objave natječaja.

Pravo podnošenja prijava imali su samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi kojima osnivač nije tijelo javne vlasti, pravne i fizičke osobe koje obavljaju izvođačku ili drugu, s izvođačkim aktivnostima povezanu djelatnost u kulturi, te pravne i fizičke osobe koje raspolažu koncertnim prostorima.

20. travanj 2024 01:58