StoryEditorOCM
Glazbaheretic feast

Političar zgrožen što se dan prije Uskrsa održava metal festival: ‘Umjesto Boga, veliča se Vrag! To nije slučajno...‘

Piše vijesti sd
6. ožujka 2023. - 21:15

U Kutini se 8. travnja održava Heretic Feast, prvi kutinski extreme metal festival, osmišljen s ciljem buđenja alternativne scene u Kutini i regiji.

"Već godinama nismo svjedočili većem događaju na prostoru Barake te je ovo prvi festival nakon pandemije", kažu organizatori.

Na festivalu bi trebali nastupiti bendovi iz Beograda, Varaždina, Zagreba, Splita i Istre. 

Ipak, nije sigurno da će sve proći tako glatko. Naime, koncertu se usprotivio član Gradskog vijeća Kutine Dragutin Vagner.  On je na Facebooku poručio da se koncertom veliča zlo i da je riječ o sotonističkom koncertu.  

"U noći s Velike Subote na Uskrs (8. 4. 2023. godine) u kutinskoj Baraci će se održati koncert Heretic Feast. Godinama se naši novci ulažu u Baraku da bi se onda na najveći kršćanski blagdan veličao mrak, vrag i sve mračne sile. Ovo nije slučajno izabran termin. Otvorite prilog i pogledajte najave bendova. Ja sam zbilja tolerantan, ali ovo je prestrašno! Mislite o meni što hoćete, ali umjesto da veličaju svjetlo i nadu, oni veličaju zlo. Ja se moram javno usprotiviti tome", objavio je na Facebooku. 

image
Nicolas Liponne/Hans Lucas Via Afp

Vagner je gradonačelniku Kutine Zlatku Babiću poslao dopis s upitom tko je odobrio održavanje koncerta, koliko Kutina sudjeluje u organizaciji koncerta, a navodi i kako je održavanje tog koncerta direktna uvreda većine građana Kutine i okolice s obzirom na to da se većina deklarira kao katolici, prenosi Dnevnik.

"Samo nas vjera u Boga i naša sloga može odmaknuti od ove dekadencije koja vlada svuda oko nas. Ovo dodajem naknadno zato što nisam bio dovoljno precizan. Pomaknite datum koncerta i to možemo smatrati kao kompromis s kojim bi svi mogli živjeti. Živjeli!!" poručuje HSS-ovac. 

Ivor Harmicar, predsjednik udruge Oko društva, koja je organizator festivala, rekao je da nije bila namjera nikoga provocirati, kako datumom, tako ni koncertom. 

"Nama nije cilj baviti se politikom, već želimo da se nešto događa u gradu. Svima je drago da se nešto događa u Kutini, nakon jako puno vremena. Zabrane nisu uopće dobre ni zdrave za društvo i zajednicu", obznanio je Harmicar novinarima ispred Barake.

Datum nije moguće promijeniti jer je 44 članova benda već dogovorilo sve vezano za datum koncerta. "U ničemu ne vidim problem. U datumu koncerta nema nikakve poruke, već samo želja za zabavom", kazao je Harmicar. 

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, je pak rekao nam je da je njegova stranka protiv bilo kakvih zabrana. 

"HSS je protiv bilo kakvih zabrana, čitao sam nešto o tome, ne znam kakvi su bendovi, ali stranka je protiv bilo kakvih zabrana. Koliko znam, sporan je bio datum koncerta", ustvrdio je. 

20. travanj 2024 00:58