StoryEditorOCM
GlazbaIn memoriam

Preminuo je Ivica Bukić: S tobom, prijatelju, odlaze i talent, zanat i ljudskost

Piše Ivo Mikuličin
10. prosinca 2019. - 14:22

U 90. godini umro je Ivica Bukić.

 

Bio je jedan od stupova nezaboravne šibenske klape “Stari prijatelji”. Glazbene družine, koja je zajedno s imitatorima “Šibenske limene glazbe“ činila posebno atraktivan i netipični šibenski glazbeni proizvod. Tako su se “Stari prijatelji“ zapravo prepolovili. Na drugi svijet su prije Ivice otišli njegova životna družica Vjera, Vlaho Deković Zero i Ankica Aras. Ostali su Aco Cvijetić, Pave Aras, te braća Bore i Nikica Širinić. Tužni i svjesni da “Stari prijatelji” nikad više neće zasjati starim sjajem.

 

Fešta do ručka idućeg dana

 

Tu šibensku klapu voljeli su i naši ljudi, i furešti. Dubrovački Atlas je za zabavu posebnih gostiju uvijek zvao šibenske “Stare prijatelje”. Posebice se pamte talijanski dueti Vjere i Ivice Bukića, koji su zvučali gotovo savršeno.

 

U glazbenom društvu bračnog para Bukić i ostalih posebno su guštali i Oliver Dragojević, i Miljenko Smoje. Da ne govorimo o košarkašima Jugoplastike, koji su najveći dio svojih veličanstveni uspjeha proslavljali u Skradinu sa šibenskim glazbenim prijateljima.

 

Dojam je, međutim, da bi se Aco, Pave i ostali posebno raspametili na nekad tradicionalnim šibenskim večerima u Splitu, Beogradu i Zagrebu. Tamo, gdje su rado dolazili drugi poznati Šibenčani, Arsen Dedić, filmski redatelj Mate Relja, vaterpolski komentator Luka Ježina, nogometaš Krasnodar Rora... U noćima, kad se fešta nerijetko spajala s ručkom idućeg dana.

 

A svima bi srca bila puna, a oči suzne, kad bi Vjera i Ivica Bukić zapjevali napolitansku “Marinai”.
Ivica Bukić nije bio samo izuzetno nadareni glazbenik, već i vrhunski zanatlija, a iznad svega sjajan čovjek.

 

To dobro znamo svi, koji smo participirali u sjajnom šibenskom glazbenom “pokretu” osamdesetih godina minulog stoljeća. Predvođeni Arsenom, Vicom, Mišom

 

Zbog svega, ne znamo boljeg i jednostavnijeg oproštaja s Ivicom od poruke “Zbogom, stari prijatelju”. S nadom da će njegova sjajna glazbena svića i dalje tinjati među najbližima. Preko sina Ante, nadarenog glazbenika, i šurjaka Mirka Vukšića, gitarista legendarnih MI-ovaca.

18. travanj 2024 08:12