StoryEditorOCM
GlazbaNIŠTA OD EUROSONGA

Skandal na Dori: Goran Karan poslao pjesmu s kojom je prekršio osnovno pravilo, pa odlučio dignuti ruke od showa; Evo što kaže i o navodnoj vezi s iscjeljiteljem Bracom

Piše Vinko Paić
23. prosinca 2019. - 21:15

Samo nekoliko sati nakon što je objavljen popis natjecatelja koji će 29. veljače sudjelovati na “Dori” i pokušati postati novi hrvatski predstavnici na “Pjesmi Eurovizije” u Nizozemskoj, splitski glazbenik Goran Karan odlučio se iz svega povući i zaključiti ovu priču.

Natječaj na “Doru” prošao je s pjesmom “My Legacy is Love” (Moja ostavština je ljubav), o kojoj je prošlog tjedna govorio i za Slobodnu Dalmaciju.

- Osnovni razlog zbog kojeg sam odlučio pjesmu “My Legacy is Love” poslati na “Doru” je to što sam htio da se iz naše lijepe Hrvatske čuje riječ ljubavi.

Dok sam skladao pjesmu, uz glazbu su mi stihovi došli na engleskom jeziku. On je najpogodniji medij za međunarodnu komunikaciju - rekao nam je tada Karan, s kojim je na pjesmi radio i Nikša Bratoš.

Problemi za pjevača nastali su jer je navedenu pjesmu već izvodio povodom prvog dana ljeta prije dvije godine u Visokom u Bosni i Hercegovini, što se protivi pravilima “Dore”.

U pravilima, naime, stoji kako na javni natječaj mogu biti prijavljene samo pjesme koje nisu javno izvođene niti na bilo koji način javno objavljene, a za koje autori glazbe i teksta raspolažu pravima prema tekstu natječaja.

Kriterij za odabir pjesama je isključivo umjetnička vrijednost, s naglaskom na kvalitetu glazbe i stihova te cjelokupnog djela, a skladba može trajati najviše tri minute.

O Karanovu nastupu u Visokom na YouTubeu se može pronaći i reportaža RTV-a Visoko u kojoj govori o samoj pjesmi, dok ju je autor priloga među prvima imao priliku čuti.

Sa spomenutom pjesmom Karan je trebao 29. prosinca 2018. s poznatim iscjeliteljem Bracom i utemeljiteljem zaklade “Bosanska piramida” Semirom Osmanagićem u dvorani “Lent” u Mariboru sudjelovati na interaktivnoj radionici čije je geslo upravo “Moja ostavština je ljubav”, o čemu je i govorio u jednom intervjuu, no splitski glazbenik negira bilo kakvu suradnju s Bracom.

Razlikuje se stihovima, glazbom i aranžmanom

Rekao nam je i svoje razloge zbog kojih je odlučio da neće sudjelovati na “Dori”.

- Jednu različitu verziju pjesme koju sam naslovio “My Legacy is Love” sam izveo na koncertu u Visokom u Bosni i Hercegovini. Pjesma se u obliku kakav je poslan na “Doru”, stihovima, glazbom, aranžmanom i duljinom značajno razlikuje od onog što sam odsvirao tom prilikom.

Važno je napomenuti i da pjesma nije objavljena ni u kakvoj svojoj verziji. S gospodinom Bracom nisam nikada nastupio na zajedničkom ili odvojenom programu, tako da je ta informacija netočna. To su činjenice.

Ono što bih htio naglasiti jest da moj razlog za bavljenje glazbom i moja osnovna namjera nikad nije bila, nije i neće biti natjecateljska.

Stoga sam odlučio, da bih otklonio sve moguće krive interpretacije, pjesmu “My Legacy is Love” povući s “Dore”. Na taj način želim zatvoriti prostor za bilo kakve kontroverze i nuspojave, jer, kako stihovi te pjesme kažu, “moja ostavština je - ljubav”.

Bratoš nije imao pojma

Zato svim sudionicima i organizatorima želim sve najbolje, kao i dobar plasman na “Eurosongu”. Što se moje pjesme tiče, objavit ću je na proljeće, kazao nam je pjevač, koji je s hitom “Kada zaspu anđeli” osvojio visoko deveto mjesto na “Eurosongu” u Stockholmu.

- Nisam znao da je pjesma izvođena ranije. Možda negdje privatno, ali ne znam za javnu izvedbu niti za objavu u nekom mediju - kaže Nikša Bratoš.

Pjesme za DORU 2020. odabrao je stručni ocjenjivački sud sastavljen od predstavnika HGU-a, HDS-a i HRT-a. Urednik emisije Tomislav Štengl ističe da u žiriju nisu znali da je prijavljena pjesma Gorana Karana već bila izvođena.

U trenutku pisanja ovog teksta na Prisavlju su provjeravali sve relevantne činjenice oko cijelog slučaja i pjevačevoj mogućoj diskvalifikaciji, no u međuvremenu je Karan sam napravio prvi potez i odustao od “Dore”. 

19. travanj 2024 05:10