StoryEditorOCM
Lifestylekoronavirus

Izdane preporuke za kupanje u moru i bazenima: na 100 kvadrata 15 osoba, razmak se mora držati i u moru, evo kakva će biti pravila na kupalištima

Piše Ivana Krnić/Jutarnji list
14. svibnja 2020. - 16:13

Ususret sezoni otvaranju bazena te sve ugodnijim temperaturama mora koje će uskoro biti povoljne za kupanje, Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je izdao preporuke kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, piše Jutarnji list.

Kao i za sve, najvažnije je održavanje higijene i distance, a svi podaci moraju biti postavljeni na vidljivo mjesto.

Što se tiče fizičke udaljenosti, svim posjetiteljima i zaposlenicima HZJZ savjetuje da budu na udaljenosti od jednog i pol metra. U garderobama i sanitarnim čvorovima bilo na bazenima ili na vanjskim plažama trebaju se držati sve preventivne mjere dezinfekcije. Primjerice, sanitarni čvorovi trebaju se čistiti svaka dva sata, a po potrebi i češće, a važno je i povećati broj osoba koji rade na održavanju čistoće.

Dezinfekcijska sredstva za ruke moraju biti dostupna i na vidljivim mjestima.

Koncesionar je dužan osigurati osobu koja može nadzirati propisane mjere te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku. Moraju voditi računa i o razmaku među ljudima.

Što se tiče morskih i slatkovodnih kupališta maksimalan broj osoba je 15 na sto kvadratnih metara. Također i u samom moru ili vodi, potrebno je držanje razmaka od propisanih metar i pol.

Preporuka je da se na svim otvorenim prostorima kupališta postave kante za smeće s odgovarajućim poklopcima.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo redovno će uzorkovati i analizirati kvalitetu vode u moru.

Što se tiče kupališta na bazenima i vodenih parkova, vrijede ista pravila što se tiče distance od metar i pol, te 15 osoba na sto kvadrata neto površine, uključujući i bazene. Mjere higijene također se provode po istom principu. Bazeni se moraju klorirati po već propisanim preporukama, a klimatizacijski uređaji moraju biti apsolutno ispravni, s redovitom provjerom filtera i mora se pratiti pravilno stanje obnove zraka u zatvorenim prostorima. Naravno, dezinfekcijska sredstva i sapun, standardna je oprema koja mora biti dostupna.

Što se tiče ugostiteljskih objekata unutar kupališta, oni se moraju pridržavati ranije objavljenih preporuka.

Sami kupači, prije ulaska u bazen obavezno se moraju otuširati i proći kroz predbazen gdje će oprati noge u hiperkloriranoj void koja sadrži i dezinfekcijsko sredstvo. Maksimalan broj osoba u bazenu mora osiguravati razmak od 1.5 metra između korisnika, a ukoliko je riječ o bazenu u kojem je pojačana aktivnost, tada bi se broj osoba trebao smanjiti.

Zaposlenici se moraju držati propisanih mjera, od svakodnevnog mjerenja temperature do prijave bilo kakvog znaka bolesti. Također, nadređeni im moraju osigurati edukaciju, odnosno upoznati ih s novim pravilima ponašanja. Preporuka HZJZ-a odnosi se i na radno vrijeme, tako da predlažu dvosmjenski rad. Dakle, ukoliko je moguće radilo bi se u dvije smjene sa sat vremena pauze kako bi se provelo temeljito čišćenje i dezinfekcija.

Vraćanjem bazena u funkciju počinju i treninzi u bazenima, od plivanja, vaterpola, skokova u vodu…

Oni su također dužni pridržavati se svih higijenskih mjera. Sportaši bi u bazenu trebali održavati fizičku distancu od sedam metara.

I za kraj, neovisno jeste li došli na trening ili na kupanje uzet će se osobni podaci, kako bi u slučaju pojave Covida-19, epidemiolozi mogli ući u trag kontaktima, piše Jutarnji list.

17. travanj 2024 01:02