StoryEditorOCM
LifestyleJedna je i zabranjena

Ove namirnice pedijatri gotovo nikada ne daju svojoj djeci da jedu: ‘Može doći do gušenja‘

Piše Šibenski.hr
21. studenog 2023. - 07:31

Većina roditelja nastoji ponuditi svojoj djeci što zdraviju hranu, ali, ipak često i popuste "nezdravim" dječjim željama. Ako to ne čine prečesto, neće biti velike štete, navodi dr. Elizabeth Davis, pedijatrica i liječnica sportske medicine u bolnici za djecu Orlando Health Arnold Palmer, a prenosi Huffpost.

Čips, bombone, grickalice i zaslađene sokove treba izbjegavati ali, roditelji ih ne mogu potpuno ograničiti.

Petogodišnja kći ove liječnice kod kuće pije samo vodu i mlijeko.

– Međutim, ako ide na rođendan i popije čašu ili dvije soka i pojede čips, to je u redu. Ili, ako odemo na večeru i ona želi popiti sok ili čokoladno mlijeko kao posebnu poslasticu, i to je u redu. Samo, to ne radimo svaki dan. To je poslastica, iznimka, kaže ona.

Određene namirnice pedijatri nikada ne daju svojoj djeci ili barem strogo kontroliraju njihovu konzumaciju.

- Nema mnogo namirnica koje bi trebale biti potpuno zabranjene. Umjerenost, raznolikost i ravnoteža ključ su zdrave prehrane i cjelokupnog zdravlja tijela. Međutim, tvrdi bombon je nešto što izbjegavam i nikad ne dajem svojoj djeci. Udio šećera u tvrdim bombonima je visok i dovodi do karijesa i pucanja zubne cakline. Također, tu je i opasnost od gušenja, pa ako bih morala zabraniti jednu stvar, to bi bio bombon," kaže Christina Jones, pedijatrica na hitnoj pomoći bolnice Pediatric Care u Annapolisu.

-Odrasla sam na jugu uz umak bolognese i tjesteninu za ručak, večeru i međuobroke. Svojoj djeci ne dajem ovu hranu - osobito ako je tvornička - jer sadrži previše soli i loših masnoća, otkrila je dr. Candice Jones, pedijatrica iz Orlanda.

Ona dodaje da nastoji ne marginalizirati i ne "osuđivati" ni jednu vrstu hrane - ali- zabranila bi energetske napitke i to naglašava svojoj djeci.

- Energetska pića mogu biti opasna i dovesti do štetnih učinaka kod djece", kaže ona.

- Ne preporučujem da djeca konzumiraju kofein jer je stimulans i može dovesti do ovisnosti, ali energetska pića posebno mogu imati ozbiljne posljedice. Ona mogu sadržavati vrlo visoke doze kofeina uz druge potencijalno štetne tvari koje mogu dovesti do predoziranja kofeinom, nesanice, srčanog udara pa čak i smrti", upozorava pedijatrica.

- U najmanju ruku, energetska pića često utječu na san i mogu vam pokvariti raspoloženje, dodaje i dr. Yami Cazorla-Lancaster, pedijatrica i autorica knjige o zdravoj prehrani za djecu.

- Svojoj djeci nikada nisam dala sok. Sokovi i bezalkoholna pića sadrže vrlo visok udio koncentriranog šećera a često i kukuruzni sirup. Osim toga, imaju vrlo malo vlakana. Potaknite ih da piju vodu, posebno kada navrše šest mjeseci, da se naviknu na nju. Poslužite ih voćem, koje ima dodatnu prednost jer je bogato vlaknima, dodaje dr. Jennifer Trachtenberg, pedijatrica iz New Yorka.

Dr. Elizabeth Davis također u dječjoj prehrani ne preporučuje ribu s visokim sadržajem žive, poput skuše, sabljarke i tune.

- Živa može biti toksična za živčani sustav ili mozak ako postoji velika izloženost, stoga je najbolje u potpunosti je izbjegavati kod male djece, kaže dr. Davis.

Ona svojoj djeci nikada ne daje nepasterizirane niti ‘sirove‘ mliječne proizvode. Tu postoji rizik od gastrointestinalnih infekcija i teškog proljeva.

Također, veli, dok djeca malo ne narastu, treba izbjegavati svu hranu koja bi mogla prouzročiti gušenje poput kokica, grožđa, tvrdih bombona i žvakaćih guma.

27. travanj 2024 22:16