StoryEditorOCM
Zanimljivostiideja za dobar ručak

‘Boli‘ glava od cijena šparoga na šibenskoj pijaci! Zato će pravi znalci posegnuti za drugim odličnim samoniklim biljem

Piše K. G.
7. ožujka 2024. - 11:12

‘Sinko moj, ovo ti je teška jad i bijeda!, dočekao nas je odmah s vrha skala na ulazu u šibensku pijacu jedan naš stariji sugrađanin.

Jasno, aludirao je na lošu ponudu na šibenskom ‘trbuhu grada‘.

Na njega se nadovezao Momir Karabuva, vrijedni šibenski HGSS-ovac i tehničar u šibenskom dopisništvu HRT-a:

- Ja sam na pijaci radio 1996. godini. Tada vam je za dobiti baka trebala dobra veza. A pogledajte danas, više ih je praznih nego punih, možete igrati nogomet na tržnici koliko ima slobodnih mjesta- kazao nam je popularni Mošo.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

E moj dragi Mošo, puno toga se promijenilo od te ‘96. Prodavači na pijaci krivca traže u trgovačkim centrima:

- Ne idu samo mladi u trgovačke centre, stari su postali gori od mladih. Sad su još dobili ove jeftine autobusne karte i vozaju se po cili dan od centra do centra, a na pijacu nitko neće- govori prodavačica Jadranka, koja za sebe kaže da je cijeli život u trgovini.

Vjerojatno je istina negdje na pola puta. Nije sve ni u kupcima, ima dosta toga i u potražnji.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Jer, vrijeme je takvo da na šibenskoj tržnici prevadavaju nakupci. Oni kupe robe u velikim centrima i onda je prodaju za duplo veću cijenu na pijaci.

Gotovo na prste jedne ruke se mogu nabrojati prodavači poput gospođe iz Ražina koja je na šibensku pijaci došla samo s dva artikla, ali oba su hit ovih dana.

U prvom planu su šparoge, koje sve ranije stižu na banke šibenske pijace. Cijena je ‘boli glava‘. Od 7-8, pa sve do 10 eura. I to skromna ručica, taman za jednu osobu... uz još 3-4 jaja i malo pancete.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- Fala bogu, nije loše. Imala sam četiri ručice i za njih dobila 32 eura. Dobra dnevnica- kaže nam skromna i vrijedna prodavačica iz Ražina.

- Šparoge su jednako skupe kao i lani. Samo ljudima je sve skupo otkad su došli euri. Ja sam i lani prodavala šparoge po 50-60 kuna, dok se cijena iskazivala u kunama. Viruj mi i ne može biti jeftinije. Nama je sve skočilo duplo. Od vage, banka, do sadnica... A di je oranje i gnjojenje!? Kaul vam mora biti po tri eura, inače nemate ništa. A svoj trud i rad niti ne računaš- nastavlja svoju priču Jadranka.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

I dok su šparoge samo za one dubljeg džepa, pravi znalci još uvijek mogu posegnuti za drugim samoniklim biljem. Zdravim i vrlo ukusnim! Radi se o mišanciji. Ona se cijeni po tri eura za kilogram.

Kažemo još malo, jer mišancija će brzo ‘proresti‘, kako kaže naša savjetnica iz Ražina.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Budući da je ponuda na peškariji neloša dovoljno je samo napraviti nekoliko koraka sa zelene tržnice i eto dobrog ručka.

Naš savjet je malo trilja za pofrigati i ‘okrenuti‘ mišanciju na mladoj kapuli i maslinovom ulju. I eto ručka za prste polizati! Zdravog i ne preskupog.

Dobar tek!

 

27. travanj 2024 18:58