StoryEditorOCM
Zanimljivostikorisni savjeti

Korona je mnoge najžešće ‘opalila‘ po džepu: evo kako uspostaviti kontrolu nad vlastitim financijama, stručnjaci otkrivaju pet temeljnih pravila

Piše PSD.
12. svibnja 2020. - 18:46

Financijske brige, nezaposlenost i deprivacija osnovnih egzistencijalnih potreba samo su neki od glavnih uzročnika stresa u posljednje vrijeme, od kada nam je zlosretni virus poremetio životne planove i poljuljao osobnu sigurnost. Strah zbog neizvjesne sezone, budućnosti na radnom mjestu i ispunjavanja financijskih obaveza sada je, nažalost, apsolutno opravdan.

No, kako samosažalijevanjem i deprimiranjem nitko nije napravio konstruktivan korak naprijed, stručnjaci za financije smatraju da je ovo pravi trenutak za posložiti financijsku situaciju i utvrditi na koje načine možemo spasiti ono što imamo te nadoknaditi ono što se čini izgubljenim.

Ovo su koraci koje predlažu, želite li steći kontrolu nad svojim novcem i iz novonastale situacije izaći sa što boljim financijskim temeljima. Evo što savjetuju:

Kamo odlazi novac?

Prvi korak u spoznavanju svoje financijske situacije jest suočiti se s činjenicom na što sve trošimo i kamo zapravo ide naš novac.

- Mnogi od nas nemaju pojma na što troše novac, smatra Tara Murphy, stručnjak za štednju potrošača i bivši glavni urednik portala thestreet.

Tara stoga savjetuje, svima koji žele popraviti svoju financijsku situaciju, da započnu prikupljanjem svih računa i kreditnih izvještaja te krenu raščlanjivati potrošnju na razne kategorije, poput obroka i zabave, kupovine, namirnica, kućnih potrepština...

Ovog koraka u kontroli potrošnje svojih novaca trebali biste se pridržavati barem mjesec dana, a ako vam se čini problematičnim sve to bilježiti na papiru, predlažemo da istražite neke od besplatnih mobilnih aplikacija koje nude ovaj tip kategorizacije i praćenja prihoda, rashoda te upravljana novcem (Monefy, Bruzi budžet, Bluecoins i brojne druge)

Znate li koji su vam prioriteti?

Nakon što ste spoznali na što trošite te kamo ide vaš novac, vrijeme je da analizirate svoje prioritete.

- Potrošački dug, poput kreditnih kartica, ne bi trebao prelaziti 20% vašeg neto prihoda, smatra financijski planer Marc Lowlicht, predsjednik Uprave OPES Private Wealth Management iz East Hamptona u New Yorku.

Nadalje, prema Markovom mišljenju, mjesečni troškovi stanovanja (rata kredita, stanarina, režije) ne bi trebali prelaziti 28% ukupnog mjesečnog prihoda, a ukupne mjesečne isplate dugova i redovitih izdataka ne bi trebale prelaziti 36% bruto mjesečnog dohotka.

Prema mišljenju stručnjaka, osnovni prioriteti trebaju biti vaše polazište u kontroli financija, a trebali bi se temeljiti na osnovnim životnim potrebama i obavezama. Tek kada su oni podmireni, možete razmišljati o ostalim kategorijama.

Gotovina ili kartica?

Osnove financijske pismenosti temelje se na činjenici da nikada ne biste smjeli trošiti više novca, no što ga imate. U prijevodu, kreditne kartice, odgode plaćanja i višeznamenkaste rate biste trebali zaobilaziti kada god je to moguće. Stoga je dobar način u samokontroli potrošnje općenito izbjegavati kartice i što više plaćati gotovinom.

Plus, tu su i mjesečni iznosi za održavanje bankovnih računa te kamate koje plaćamo koristeći mogućnost plaćanja na rate. Kada sami sa sobom spoznate da vam sve te kartice i računi nisu toliko potrebni, vrijeme je da posjetite svog bankara i pokušate dogovoriti prebacivanje sredstava na jedan račun.

Također, imate li dugova na više računa, potrudite se da na svima otplatite barem minimum iznosa. Tara Murphy u ovom slučaju savjetuje da odaberete jednu od dvije mogućnosti. Prva se odnosi na 'metodu lavine' i način stavljanja prioriteta na otplatu najvišeg duga ili duga s najvišom kamatnom stopom, dok bi vam druga metoda, poznata i kao 'snježna kugla', a koja prednost daje manjim dugovima, mogla pomoći da se motivirate i dobijete tzv. zamah u rješavanju svojih dugova.

Kasica prasica

U isto vrijeme dok pokušavate izaći iz crvene zone, financijski stručnjaci savjetuju da se fokusirate na onu zelenu. Naravno, u ovom slučaju crvena boja predstavlja dug, a zelena ušteđevinu, koju stručnjaci smatraju krucijalnom za financijsku sigurnost.

U idealnom slučaju, bilo bi poželjno u pričuvi imati iznos od šest punih plaća, no kako je to većini ljudi nemoguće ili zbog malih prihoda ili zbog visokih troškova života, stručnjaci savjetuju da započnete s kakvom-takvom štednjom, odvajajući jedan određeni iznos svaki mjesec kojeg s vremenom možete početi povećavati, ovisno o mogućnostima.

Murphy kaže da početak štednje može biti neugodan, no sigurnost i mir koji će vam ta praksa donijeti je vrjedniji od samog novca.

Popis za kupovinu

Mnoge naše financijske anksioznosti polaze od toga da nismo u stanju odrediti što nam zaista treba, a što je čisti luksuz (kojeg si najčešće ne možemo priuštiti).

Murphy smatra da planiranje velikih kupovina i razmišljanje o njima unaprijediti kreira vaš stav o stvarima koje su vam zaista potrebne, a pomoću popisa, kojeg se poželjno što izričitije držati, mogli biste postići da vam financijske strepnje ne izmaknu kontroli.

- Možete imati sve što želite, sve dok imate realan plan kako to platiti. Pri tome ćete i ublažiti nakupljenu količinu stresa, dodaje Murphy.

16. travanj 2024 12:03