StoryEditorOCM
ZanimljivostiČudo iz Bibinja

Na jednom stabalcu rodilo mu 18 limuna, ali je svaki pravi King Kong. Najteži imao 1, 71 kilograma i više od 0,5 litre soka (FOTO)

Piše Šibenski.hr
8. veljače 2020. - 09:40

 -Da bi plodovi bili ovako veliki, sočni i zdravi, ovo stablo limuna svako jutro pozdravljam s "dobro jutro", a navečer mu zaželim laku noć. Doduše, treba ga i trijebiti, kidati mlade pupove koji stalno niču jer je "mjesečar", a veliku količinu plodova stablo ne bi moglo nositi, niti bi plodovi bili ovako veliki, te mehanički, ručno, čistiti od ušiju, najvećem neprijatelju limuna. Naime, ne tretiram ga nikakvim kemijskim sredstvom – ispričao je za Zadarski.hr agronom Petar Šindija (70) u svom plasteničkom rasadniku u Bibinjama kraj stabla prepunog gigantskih limuna.
   

Već smo od lani znali za Šindijine ogromne plodove limuna, a ove nam je godine priuštio i ekskluzivnu mogućnost da sudjelujemo u berbi svih plodova, njihovu vaganju i rezanju jednog kako bi bar "na oko" procijenili koliko ima soka u njemu. Doduše Marija Pavlović,  djelatnica Petrove tvrtke "Čičvarda Šindija" koja u Bibinjama i u Briševu kod Zadra ima dva velika prodajna centra sa stotinama vrsta sadnica, uzela je voćarske škare i u čas pobrala sav ovogodišnji urod. 
   

A urod je po broju plodova bio relativno mali, ali zato težinom impresivan. To naizgled neugledno stabalce smješteno u ovećoj posudi dalo je 18 limuna koji su ukupno bili teški 23,5 kg. Doduše, jedno je otpalo prije oko mjesec dana, ali je ukupan skor ovakav - najveći limun ovogodišnje Šindijine berbe teži čak 1,71, a najmanji 0,76 kilograma

Svaki ovaj King Kong limun daje oko pola litre soka, a svi će plodovi završiti u likeru limunčelo kojeg Petar izrađuje za svoje potrebe od dobre rakije (s naglaskom na "dobre") šećera i vode. 

Šindija ne zna koja je ovo sorta limuna jer su citrusi skloni križanju vrsta, pa se lako može dogoditi da u vrlo kratkom vremenu, u samo nekoliko godina, od nekoliko stabala limuna, naranči ili grejpa dobijete neku svoju vlastitu i jedinstvenu vrstu. Ovo je stablo kao sadnica nabavljeno prije pet godina na Siciliji, Šindija nije očekivao ovako velike plodove koji su veći, i to za punih pola kilograma u prosjeku od onih slavnih limunova koji rastu u dvorištu Benediktinskog samostana sv. Marije u Zadru i koje benediktinke s puno pažnje njeguju, a plodove daruju. 

18. travanj 2024 21:27