StoryEditorOCM
ZanimljivostiKad može Valentinovo, može i Dalmatinovo

Nulto izdanje projekta s velikim izgledima za uspjeh: Šibenčani pokreću projekt slavljenja Dana Dalmacije

Piše Tanja Šimundić Bendić
11. veljače 2020. - 15:32
- 2019. U FOTOGRAFIJAMA Hanza Media-A - Sibenik, 200819. Obiteljska konoba Sedmo nebo na otoku Kakan u sibenskom arhipelagu.ilustracija/Neja Markicevic/cropix

Ako se kao Dan zaljubljenih može slaviti Valentinovo, onda mjesta ima i za Dan Dalmacije, koji će se od sada nazivati Dalmatinovo. Tako je odlučila skupina šibenskih ugostitelja, ribara, liječnika, vinara, vlasnika OPG-ova, kuharskih chefova... - jedna poveća grupa prijatelja koji su dan poslije Valentinova, 15. veljače, u vinariji Baraka u svom gradu odlučili napraviti spomen na sve ono što Dalmacija čuva na svom stolu i oko njega. Dalmatinovo u svom nultom izdanju bit će neka vrsta probe za odabranu skupinu gostiju.

No već iduće godine, kaže jedan od utemeljitelja ove zanimljive ideje, profesionalni ribar Ante Skelin, imat će tendenciju širenja na cijeli Šibenik. A bude li volje ostalih, i na cijelu Dalmaciju. Prvo okupljanje će biti pokazna vježba, a uz Šibenčane doći će i njihovi gosti iz Slavonije i ostalih krajeva Hrvatske. Predvodi ih vinar Enjingi, kod kojeg šibenski bećari odlaze na Martinje. Tako su, malo-pomalo, upoznali i puno širi kraj. Taj kraj u subotu dolazi njima.

- Uz toliko obilja naše Dalmacije šteta je ne imati jedno takvo druženje, koje može postati zaštitni znak cijelog ovog kraja. Svaki kraj ima nešto svoje, Slavonija vina, Zagorje štruklijade, Istra tartufijade, kestenjade. Pa i mi asova u rukama imamo. Prvo Dalmatinovo okupit će osamdesetak ljudi, a iduće godine očekujemo puno veći broj jer ćemo se proširiti na brojne šibenske lokacije. Nadamo se da će to preuzeti i drugi u lijepoj našoj Dalmaciji. Da je ideja odlična pokazuje to što su nam se mnogi odmah pridružili – veli Skelin.

On će donirati ribu, pripremat će je chefovi restorana "Pelegrini" s Michelinovom zvjezdicom, uključila se i glasovita Konoba "Boba", iz luksuznog D-resorta stiže chef Dino Bebić s ogromnom tortom, poznatom pod nazivom Šibenska kapa. Stiže i Damir Tomljanović, poznati chef, kao i kolega mu Saša Mujić. Šibenski poduzetnik "Jolly" uskočio je sa smještajem, uključili su se i OPG-ovi, pridružio se i Ante Reljanović, najpoznatiji pršut majstor... Ljudi im se javljaju sa svih strana.

- Doživjeli smo nevjerojatnu podršku, što pokazuje kako naša inicijativa ima ogromne šanse da postane pravi dalmatinski projekt. Svi su odlučili "dati ruke", povezali smo se u tren oka, dolaze nam stalno i novi. Ovo je nešto predivno. Vrijeme je da se povežemo i stvorimo turistički sadržaj, koji će na određeni način biti i mamac u predsezonskoj ponudi. Počinje Dalmatinovo – najavljuje Ante Skelin.

19. travanj 2024 22:06