StoryEditorOCM
Crna kronikatenzije u sudnici

Napeto na početku ponovljenog suđenja zbog ubojstva kod Omiša: sudac upozoravao Ringwalda da ne podiže glas

Piše Vladimir Urukalo/SD
16. studenog 2022. - 15:59

- Časni sude, u zapisnicima sa prvog suđenja se puno toga ne podudara s onim što se stvarno događalo u sudnici. Nije jasno s čime smo se dovezli do apartmana ili smo došli pješke, zašto smo išli u apartman....Optužbu ja ne-ra-zu-mijem! - kazao je u srijedu na splitskom Županijskom sudu Stjepan Ringwald nakon što ga je predsjednik sudskog vijeća sudac Zoran Ivanišević upitao je li primio pouku o pravima i razumije li je. Ringwaldu te Jerku Piriću i Vladi Zoloti tako je započelo ponovljeno suđenje zbog ubojstva Karmelina Fistanića (38).

Podsjetimo, on je likvidiran u studenome 2019. godine sa šest hitaca u glavu i vrat na Jadranskoj magistrali kraj Omiša.

Ringwald je u jednom trenutku povisio glas na što mu je sudac rekao da to ne radi i da neće tako impresionirati nikoga u sudnici. Ovaj je tad odgovorio da on ne viče, nego tako govori jer slabo čuje, a ima problema i s okom.

image

Prizor iz sudnice

Duje Klaric/Cropix

Podsjetimo, sva trojica u prvom su postupku proglašeni krivi jer su postupali zajednički i prema prethodnom dogovoru s ciljem da usmrte Fistanića i za to je Ringwald dobio 19 godina zatvora, Pirić 18, a Zolota 17 godina robije. No, Visoki kazneni sud je ukinuo tu presudu i to zato jer je po njihovoj odluci, "prvostupanjski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je samostalno izmijenio činjenični opis iz optužnice tako da ju je proširio i time je prekoračio optužbu".

- Naime, prvostupanjski je sud u presudi nadodao niz radnji za svakog optuženika, a što im nije bilo stavljeno na teret optužnicom. Osim toga, prvostupanjski je sud u presudi ispustio dio činjeničnog opisa iz optužnice, a u obrazloženju presude za takvo ispuštanje nije naveo niti jedan valjani razlog.... Prvostupanjski sud bez podrobne analize i obrazloženja radnji svakog od optuženika zaključuje da su optuženici zajednički počinili kazneno djelo ubojstva... - naveo je Visoki kazneni sud.

No, vrlo je zanimljivo da je na početku ponovljenog suđenja Rene Laura, zamjenica ŽDO-a izmijenila činjenični opis optužnice koji se sad identičan onome zbog kojeg je presuda ukinuta.

image

Jerko Pirić

Duje Klaric/Cropix

Upozorio je na to i odvjetnik Veljko Miljević koji brani Zolotu, ustvrdivši kako nema nikakvog obrazloženja činjeničnog opisa izmjenjene optužnice i da je treba dostaviti ponovno optužnom vijeću na odlučivanje. Zamjenica ŽDO-a je, pak, odgovorila da su izmjene nastale sukladno rezultatima dokaznog postupka koji su provedeni tijekom rasprave i da to nije nova optužnica. Sudac Ivanišević je prihvatio takav stav i odbio zahtjev branitelja Miljevića.

Nakon što je pročitana izmjenjena optužnica u kojoj su navedeni detalji o tome kako se Ringwald dovezao iz Šibenika do gradskog groblja Lovrinac u Splitu, gdje su ga pričekali Pirić i Zolota. Odvezli su ga u Omiš u Zolotin apartman, a tamo se Ringwald presvukao u tamnu motorističku opremu i stavio tamnu kacigu na glavu dok je Pirić prije toga izašao i nakratko popričao sa Zolotom koji je bio u automobilu i zadužen da prati žrtvino kretanje.

Nakon izlaska iz apartmana Stipe Ringwald je uzeo motocikl marke Yamaha T-Max crne boje te je pratio Fistanićevo auto. Potom dolazi do predjela Slavinj, kod skretanja s državne ceste u smjeru mjesta Brzet, gdje je Fistanić zaustavio vozilo kako bi pojeo sendvič, a s njim je bila njegova djevojka.

Ringwald kroz poluotvoreni prozor vozačevih vrata ispaljuje šest hitaca u glavu i vrat. Potom se odvozi do Pazdigrada gdje ostavlja motocikl i sjeda u svoj auto s kojim je dfošao iz Šibenika.

image

Vlado Zolota

Duje Klaric/Cropix

Na kraju su sva trojica kazala da nisu razumjeli izmjenjenu optužnicu jer su je njihovi branitelji kasno dobili i nisu imali vremena za konzultacije s njima. Zbog toga je rasprava odgođena i zakazana za 1. prosinca.

image

Sudac Zoran Ivanišević

Duje Klaric/Cropix
24. travanj 2024 10:08