StoryEditorOCM
Crna kronikajoš uvijek tinja

Požar u središtu Zadra zahvatio stanove i poslovne prostore: cijeli je Poluotok praktički požarna zona, svi stanari su evakuirani

Piše Hina, zadarski.hr
15. lipnja 2021. - 14:43

U višestoljetnoj kući u središtu Zadra, na Narodnom trgu, u utorak oko 11,30 sati izbio je požar u jednom od stanova, vatrogasci su obustavili širenje vatre i ostat će na terenu cijeli dan i noć, a stanari su evakuirani, doznaje se od zadarskih vatrogasaca.

Požar je izbio u jednom stanu, te je zahvatio još nekoliko stanova i poslovnih prostora te potkrovlje. Vatrogasci su obuzdali širenje vatre na prvom i drugom katu, ali plamen još uvijek tinja i širi se među drvenom konstrukcijom zgrade iz 14. stoljeća, potvrdio je Hini Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar.

Na terenu su 23 vatrogasca s devet vozila i kako najavljuje zapovjednik Šoša, gasit će se cijeli dan i noć jer je riječ o starim, suhim drvenim gredama, trstici i drvenim podovima.

Željko Šoša nalazi se na Narodnom trgu i koordinira gašenje požara. 

- Cijeli je Poluotok praktički požarna zona, moramo lokalizirati vatru da ne zahvati susjedni krov u Ulici Mihovila Klaića i da se ne širi dalje. Svi stanari su evakuirani i prije našeg dolaska. U zgradi koja gori i susjednim kućama više nema nikoga - kazao je Šoša nakon što je obavljena evakuacija stanara.

- Požar sada gori između greda. Nema žive vatre vani, ali ona unutra tinja. To su grede nekoliko stoljeća stare i one su suhe kao barut. Vatrogasci su trenutno blokirali kretanje vatre tako da se požar širi u dalje prostorije i sada će polako razbijati gredu po gredu i praviti otvore između poda i stropa kako bi dogašavali požar, kazao je zapovjednik JVP Zadar dodajući kako ne zna koliko će vatrogascima trebati kako bi potpuno ugasili požar. 

Sa zapovjednikom Šošom smo razgovarali i 2018. godine upravo o sigurnosti od požara u staroj gradskoj jezgri, piše zadarski.hr. Kada smo ga prije tri godine upitali što ako se požar većih razmjera dogodi na Poluotoku, rekao nam je "stropovi i podovi su u većini kuća i stanova drveni, na tavanima ima toliko knjiga i starog namještaja, sanduka… Osim toga sve su kuće spojene tako da, ne dao Bog da nešto krene gorjeti, vatra bi se brzo širila".

Šošu smo na terenu u utorak dok je nadgledao gašenje požara podsjetili na taj intervju. 

- Nažalost takve se stvari dešavaju i to je tako, kazao je Šoša gestikulirajući nemoć da se takve stvare predvide.

Za sada nisu poznati uzrok i okolnosti izbijanja požara, što će se utvrditi očevidom.

19. travanj 2024 09:07