StoryEditorOCM
Crna kronikaNe puštajte neznance u kuću!

Šibenska policija upozorava starije osobe: Lažni medicinari, bankari i policajci vrebaju naivne

Piše Branimir Periša
14. veljače 2020. - 08:12

U razmaku od samo nekoliko dana, 87-godišnja Primoštenka čak je dvaput postala žrtvom prevaranata koji se klatare od vrata do vrata i vrebaju na starije samce ne bi li ih opljačkali.

 

U prvom navratu, 8. veljače, opljačkala ju je nepoznata kriminalka, lažno joj se predstavivši kao zdravstvena djelatnica, da bi joj naposljetku, odnijela znatnu svotu novca iz kuće, a tri dana poslije kod sebe je pustila tobožnjeg djelatnika banke koji joj je također odnio dosta novca. Naivnost, poreba za pažnjom i razgovorom ili što treće, s obzirom na poodmaklu dob žrtve kada dolazi i do neizbježnih mentalnih promjena, mogući su razlozi upravo tragičnog slijeda nesretnih događaja koji su se obrušili na tu Primoštenku.

 

Ne padajte na trikove

 

Ma što da je od toga presudno, Marica Kosor, glasnogovornica PU Šibenske koja je medijima skrenula pozornost na taj slučaj, tvrdi da je kod starijeg svijeta najveća pogreška to što pod madracima, između rublja u ormarima ili na drugim “skrovitim” mjestima u domu drže novac.

 

Nekad je to i čitava ušteđevina koju imaju, nerijetko zbog nepovjerenja u banke, ili naprosto zato što ih umiruje činjenica da je novac uz njih, uvijek na dohvat “za zlu ne trebalo”. Ma koliko to izgledalo iracionalnim, takav način štednje kod starijih osoba nije rijetkost, a u slučaju nesretne Primoštenke, govori Kosor, riječ je uistinu o pozamašnoj svoti.

 

Taj slučaj bio je povod PU Šibensko-kninskoj da izda posebno upozorenje starijim osobama i njihovoj rodbini, a riječ je o skupu jednostavih sigurnosnih mjera kojima mogu spriječiti da im se neznanci, lažno se predstavljajući, uvuku u kuću i bace ih u očaj.

 

- Svi trebaju znati da ono što je nama “skrovito” u vlastitom domu, za iskusnog lopova je mjesto na kojem će sigurno pronaći novac ili kakvu drugu dragocjenost, poput zlatnine, upozorava Marica Kosor.

 

- Zato preporučamo da nepoznate osobe ostanu pred vratima dok se ne uvjerimo o kome se radi. Ukoliko je policajac, na zahtjev treba pokazati službene isprave, a ukoliko i dalje postoji sumnja, tada je najbolje nazvati instituciju za koju tvrde da predstavljaju i provjeriti, navodi Kosor. Doduše, na šibensko-kninskom području nije bilo slučajeva da se kriminalci predstavljaju kao policajci, no zato su prevaranti kojima je do pljačke starijih osoba tobožnji zdravstveni radnici, djelatnici HEP-a, prodavači lažnih artikala i usluga. Ukoliko netko neznanaca ipak primi u svoj prostor, tada ga ne treba ostaviti samog, a bilo bi dobro pozvati susjeda, ukoliko je moguće, nastavlja glasnogovornica.

 

Profesionalni kriminalci

 

Također, preporuka je da se ne nasjeda čestim trikovima profesionalaca poput malaksalosti, nesvjestice ili bolesti s čime nastoje izazvati suosjećanje kod moguće žrtve. Ponuđene artikle nadalje, ne treba plaćati odmah, nego se preporuča prvo zatražiti račun – i naposljetku, poželjno je na ulaznim vratima imati “špijunku”, također i lanac koji omogućuje da se samo odškrinu.

 

- U pravilu, zbog svega što smo rekli, kod prevara starijih osoba, pokradeni trpe vrlo visoku štetu, i nekoliko stotina tisuća kuna, iznosi Kosor. Zato je, kako ističe, manje važno koliko su takva kaznena djela učestala.

 

U policijskoj evidenciji u prošloj godini evidentirana su 22 krivična djela na štetu osoba starijih od 60 godina, no tu su uvrštene i pljačke počinjene samo zato jer je netko ostavio nezaključan stan. Ipak, u odnosu na 2018. bilježi se porast orobljenih u spomenutoj dobnoj kategoriji, a prema kriteriju razdoblja godina kada je najviše tih krivičnih djela – topliji dio godine ne donosi jedino laste – nego i lopove pred kućna vrata, naročito ljeti, kada se na more sjate sa svih strana.

 

U svakom slučaju, zaključuje Kosor, važno je da građani koji otkriju da su opljačkani nakon posjete neznanaca lažnih zanimanja što prije nazovu policiju i do dolaska forenzičara previše ne diraju mjesta na kojima su im bile dragocjenosti, jer s time uništavaju i dragocjene dokaze. Također, poželjno je da zapamte što više detalja na zlokobnim tatovima, naročito posebne oznaka, poput tetovaža ili druge karakteristike.

 

- Policiji je to važno, jer je u najvećem broju riječ o profesionalnim kriminalcima koji su već imali posla sa zakonom i rade na širem području. Nerijetko, nekog od tih prevaranata uhvatimo u Splitu ili Zadru, te se ustanovi da su prethodno orobili nekog u Šibeniku, kaže Marica Kosor

20. travanj 2024 08:20