StoryEditorOCM

Vlasnik mjenjačnice (35) iz Šibenika ostaje iza rešetaka: Tužiteljstvo otkrilo kako je troje klijenata prevario za više od dva milijuna kuna

Piše šibenski.hr
21. veljače 2020. - 08:35

Vlasnik mjenjačnice iz  Šibenika star 35 godina koji je ztroje vremešnih klijenata oštetio za ukupno oko 2,1 milijun kuna, ostaje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, izvijestili su iz Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

Kako su kazali u DORH-u, osnovano se sumnja da je okrivljenik od 23. studenog 2018. do 20. siječnja 2020. u svojoj mjenjačnici u Šibeniku, prethodno oštećenicima, a kako bi zadobio njihovo povjerenje, mijenjao valute po tečaju povoljnijem od tržišnog, da bi im, kad je stekao njihovo povjerenje, lažno obećao da će im ponovno po povoljnijem tečaju promijeniti novac u drugu valutu, iako je unaprijed odlučio da to neće učiniti već da će novac koji od njih dobije zadržati za sebe. 

Žrtve prijevara, a riječ je o 64-godišnjakinji, 64-godišnjaku i 72-godišnjaku, su u uvjerenju da će im vlasnik mjenjačnice obaviti obećanu zamjenu valuta, uz prethodno  izdavanje potvrda o primitku novca i dugovanju s potpisom i pečatom mjenjačnice te s rokom povrata u traženoj valuti, predali novac.

U DORH-u navode kako je 64-godišnjakinja vlasniku mjenjačnice je dala 10.000 eura, 72-godišnjak mu je u više navrata dao ukupno 1.920.000 kuna, a 64-godišnjak iznos od 110.000 kuna. Potonjem je vlasnik mjenjačice za taj iznos isplatio samo 9.000 eura, dok ostatak nije.

Žrtvama prijevare je, osnovano se sumnja, na opetovano traženje da obavi obećanu zamjenu davao opravdanje da nema više eura i da će ih isplatiti naknadno, što nije učinio. Osnovano se sumnja da je okrivljenik ovim kaznenim djelima sam sebi pribavio iznos od 2.036.000 kuna na štetu troje oštećenika.

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon ispitivanja okrivljenika, donijelo rješenje o provođenju istrage te je sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku predloženo da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage je prihvatio prijedlog i okrivljeniku odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

19. travanj 2024 09:20