StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstrah od virusa

Alarmantno stanje u Italiji: sve više zaraženih, uvode se drastične mjere, odgađa se karneval u Veneciji, zatvaraju se škole, građani prazne dućane...

Piše PSD
23. veljače 2020. - 15:27

Venecijanski karneval se odgađa zbog sve većeg broja slučajeva zaraze na sjeveru države, objavio je Luca Zaia, predsjednik regije Veneto. Drastičnim potezom su nastavljene mjere sigurnosti od širenja zaraze koronavirusom u Italiji.

Naglasio je da je broj zaraženih od virusa Covid-19 u Venetu porastao na 19, a dvoje starijih ljudi je hospitalizirano u Veneciji.
Trenutno se traže i novi objekti za prihvat potencijalno zaraženih poput vojne bolnice Baggio u Milano.

- Razmatramo bolničke i hotelske objekte koji su nam na raspolaganju, rekao je Attile Fontana, predsjednika regije Lombardija.
Od njega je gradonačelnik Milana Giuseppe Sala zatražio da zatvori gradske škole. Gradonačelnik je najavio da u gradu ima puno događanja zbog čega će ih biti razumno odgoditi. Smatra da će tjedan dana biti dovoljno za ispunjavanje mjera sigurnosti.

- To je karnevalski tjedan, a neke su škole ionako već zatvorene od četvrtka, pa mislim da je logično da se odluka produži od ponedjeljka i primijeni na području urbanog djela Milana, rekao je Fontana. Naglasio je da prema zadnjim podacima ima oko 79 zaraženih u Lombardiji, i zato na nacionalnoj razini broj zaraženih 'sigurno prelazi stotinu'. Prema najnovijim podacima, u cijeloj Italiji dosad su zabilježena 132 slučaja zaraze – izjavio je.

Mjere koje su do sada predložene su: zabrana ulaska u područje 'epidemije' virusa, koje će po potrebi nadzirati vojska i policija, stavljanje u karantenu onih koji su bili u kontaktu sa zaraženima, zatvaranje dućana, muzeja i javnih objekata, prekid školskih izleta u Italiji i inozemstvu itd.

Lokalne vlasti u sjevernim talijanskim regijama s najviše zaraženih u Lombardiji i Venetu već su zatvorile škole i zabranile sva javna događanja. Među njima su odgođene današnje tri utakmice talijanske Serie A. Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo je da će brod 'Ocean Viking' stići u luku Pozzallo, a migranti će se zadržati dok ne prođu potrebne medicinske provjere u centru tog sicilijanskog grada, dok će osoblje broda biti izolirano dok bude trajao zdravstveni nadzor.

Zbog porasta broja zaraženih u Italiji, talijanska vlada je u subotu odlučila blokirati pristup gradovima i općinama s najviše zaraženih u regijama Lombardiji i Venetu. Ministrica infrastrukture i prometa Paola De Micheli uvjerava da je cilj 'izolirati virus, a ne ljude'.

Inače, iz izoliranih gradova i općina stižu fotografije ogromnih redova kupaca koji masovno prazne police trgovačkih centara opskrbljujući se zalihama. Također, na samim ulazima u ta područja već su vidljive policijske patrole koje onemogućuju ulazak i izlazak osoba koje za to nemaju dopuštenje.

26. travanj 2024 17:33