StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPreminuo Mirko Gugić

Bivši dekan kninskog veleučilišta otišao je brinuti se o rajskim maslinicima

20. listopada 2017. - 12:23

Jučer ujutro u 67. godini života umro je prof. dr. sc. Mirko Gugić, veliki znalac, vrhunski stručnjak i autoritet u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, napose u maslinarstvu.

U svijetu maslinara i maslinarstva Mirko Gugić poznat je na cijelom Mediteranu, a u Hrvatskoj, gdje mu pripadaju nemjerljive zasluge za revitalizaciju maslinarstva, osobno su ga poznavali gotovo svi maslinari od Istre do vrha Oštro i svih hrvatskih otoka. Kako i ne bi kad se Gugić družio s njima, obilazio njihove maslinike, savjetovao ih, podučavao i svoje tvrdnje dokazivao u praksi, uvijek nastupajući kao čovjek iz naroda, jedan od njih.

Mirko Gugić rođen je 1950. godine u sinjskom naselju Radošić. S ponosom je kazivao kako je stablo masline prvi put vidio kao petnaestogodišnjak kad ga je otac Frano, željezničar koji je radio i na sinjskoj "ferati", vodio u Klis. Kao đak sinjske gimnazije u istom je razredu upoznao svoju životnu suputnicu i jedinu ljubav Tanju. Po završenoj gimnaziji poslije nepune godine napustio je vojnu akademiju, shvativši da vojni poziv nije za njega. Upisao je i u rekordnom roku diplomirao na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. Ubrzo je postao znanstveni novak na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu.

Između vina i ulja i maslina odabrao je ovo drugo. Magistrirao je na temu stolnih maslina, a doktorirao na maslinovu ulju. Nemirni duh i stručno-znanstvena znatiželja odveli su Mirka Gugića s Instituta na druge destinacije. Najprije u glasoviti SMS u kojemu je Gugić bio glavni tehnolog, direktor Prehrambeno-razvojnog centra SMS-a u Klisu, koji je kadrovski ekipirao i vrhunski opremio.
Upravo su u tom laboratoriju, u to vrijeme jedinom u državi, obavljene prve analize svih vrhunskih maslinovih ulja u Hrvatskoj. U rodnom Sinju je prije desetak godina u ulozi vodećeg prehrambenog stručnjaka potaknuo Nacionalni sajam pršuta. S ponosom je kao predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva objavio da je kvaliteta te najpoznatije dalmatinske delicije uzdignuta na najvišu razinu. Smiraj radne aktivnosti dočekao je u Veleučilištu "Marko Marulić" u Kninu kao dekan.

Iako je Mirko Gugić, zahvaljujući svojoj neopisivoj strasti za maslinama i maslinovim uljem, kao stručnjak i znanstvenik obišao cijelu Hrvatsku i sve maslinarske zemlje oko Sredozemnog mora, uvijek je s jednakim nestrpljenjem hitao u obiteljski dom. U kojemu će ubuduće biti nenadoknadiva praznina, u kojemu će najviše nedostajati Tanji, ali i svojim malim anđelima Ivi, Šimi, Luciji i Jeri. Mirko je zauvijek otišao u ranim jutarnjim satima. Otišao je u snu. Možda ni to nije slučajno. Možda je prešao na drugu stranu upravo dok je sanjao o rajskim maslinicima i zapazio da bi i na njima trebalo intervenirati i revitalizirati ih.

25. travanj 2024 05:44