StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkako na nastavu?

Đaci sitno broje, ali škole još ne znaju kako stoje: razmišlja se o kraćim satovima i odmoru, morat će odlučiti između maski i podjele odjeljenja

Piše Marijana Cvrtila
27. kolovoza 2020. - 21:44

Nastava pod maskama, prelazak s jednosmjenske na dvosmjensku nastavu, podjela razreda u dvije grupe koje će se izmjenjivati u praćenju nastave kod kuće i u školi, skraćivanje školskog sata na 40 minuta, skraćivanje velikog odmora te još neke mogućnosti – to su varijante koje trenutačno ravnatelji dalmatinskih škola navode kao najizglednije u organizaciji nastave od nove školske godine 7. rujna.

Nakon što su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u ponedjeljak objavili upute i preporuke na temelju kojih bi se od 7. rujna trebala što sigurnije provoditi nastava u osnovnim i srednjim školama, dalmatinski ravnatelji, kao i njihovi kolege u ostatku zemlje, ovih dana s osnivačima (županije, gradovi), djelatnicima svojih škola, a idućih dana to će učiniti i s predstavnicima roditelja, intenzivno vode razgovore o modelima koji bi za njih bili najprihvatljiviji.

Vrtići

Sigurno je jedno – nemaju sve škole jednake prostorne i materijalne uvjete i neće sve moći na isti način organizirati nastavu, a razlike će, ovisno o veličini razreda, biti i unutar samih škola. O tome i ostalim preporukama ravnatelji splitskih osnovnih škola i vrtića u srijedu su razgovarali s predstavnicima osnivača, Grada Splita, a sastanku je bila nazočna i ravnateljica Higijenskog dr. Željka Karin. Sastanak su s predstavnicima svog osnivača, Županije, održali i ravnatelji ostalih osnovnih škola s tog područja.

- Predložili smo osnivaču da se Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputi zahtjev za skraćivanjem školskog sata s 45 na 40 minuta u osnovnim, pa i srednjim školama u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Dobili bismo veći razmak između smjena i mogućnost temeljite dezinfekcije – prenosi Đuro Baloević, predsjednik županijskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj OŠ „Vjekoslav Parać“ iz Solina.

Bože Ujević, ravnatelj splitske OŠ "Kamen-Šine", koja je dosad radila u tri smjene, najavljuje da bi od nove školske godine napokon trebali prijeći na dvosmjenski rad:

- Nadamo se da u našoj školi neće biti potrebe za razdvajanjem pojedinih razreda u dvije grupe budući da u prosjeku imamo između 14 do 16 učenika po razredu, a učionice imaju oko 57 četvornih metara. U većini razreda, osobito u nižima, moći ćemo osigurati potreban razmak od 1,5 metara između učenika, a u predmetnoj nastavi, gdje to ne bude moguće, učenici će nositi maske.

Do ponedjeljka

Namjera je također da se održi što više blok-sati, kako bi i nastavnici što manje dolazili u kontakt, dok će u nižim razredima blok-sate predložiti za izbornu nastavu. Razmatra se i mogućnost skraćenja velikog odmora koji sada traje 20 minuta.

Splitska Prva gimnazija zgradu dijeli s Drugom, svaka od njih broji oko 600 učenika i bit će pravi izazov organizirati nastavu. Dobrila Gotovac Stipaničev, ravnateljica Prve gimnazije, kaže da te dvije škole trenutačno razmatraju modele koje će primijeniti, a konačna odluka trebala bi biti poznata do ponedjeljka:

- Nećemo moći osigurati razmak od dva metra u učionicama, pa će učenici vjerojatno morati nositi maske. Moguće je i da će veliki odmor biti u različito vrijeme, a za vrijeme malog odmora učenici bi ostajali u učionicama.

Ravnateljica Gotovac Stipaničev podržava mogućnost skraćivanja sata.
Iako će nastava svima početi 7. rujna, vrlo je izvjesno da u nekim zadarskim osnovnim školama ona za dio đaka neće početi u školskim učionicama.

- Zajedno sa stručnim službama još promišljamo rješenja, ali vrlo vjerojatno da će u našoj školi, a koliko znam i u još nekoliko zadarskih osnovnih škola, doći do "cijepanja" nekih razreda u predmetnoj nastavi te organiziranju nastave prema modelu 3+2. To znači da će jedna grupa nastavu u školi imati tri dana, dok druga za to vrijeme prati nastavu od kuće online, a potom se rotiraju - ističe Jagoda Galić, ravnateljica zadarske OŠ „Šime Budinića“.

Vidjet ćemo

Imaju poprilično velike odjele, negdje i do 28 učenika i vrlo malo onih između 20 i 21 đaka, tako da nemaju puno opcija. U nekim školama u Zadru, dodaje ravnateljica, učenici će nositi maske, a neki predlažu da se razredni odjeli podijele u dvije grupe i rotiraju prema modelu 5+5 (grupe po tjedan dana u školi, a tjedan doma).

Gimnazija "Dubrovnik", koja broji oko 520 učenika, dosad je organizirala rad u jednoj smjeni, a zgradu dijeli s OŠ Marina Getaldića. Ravnateljica Katarina Tolja kaže da će oni zatražiti prelazak na rad u dvije smjene te također skraćivanje školskog sata na 40 minuta:

- U razredima imamo između 17 i 19 učenika, možda će biti moguće održati nastavu uz propisani razmak i bez maski, a u svakoj drugoj situaciju nosit će se maske sukladno preporukama. Za početak želimo da sva djeca budu u školi, a poslije ćemo vidjeti. Djeca su se zaželjela škole!

Prijenos uživo

Većina srednjih škola, u slučaju da se ne može poštovati propisani razmak između osoba u učionicama od dva metra, odlučit će se za nastavu pod maskama – prenosi Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica zagrebačke Upravne škole. Kako kaže, neke škole, u slučaju potrebe da se razred podijeli na dvije grupe te jedni nastavu pohađaju u školi a drugi online kod kuće, čak najavljuju mogućnost live-streama, to jest da djeca nastavni sat istovremeno prate uživo u učionicama, a drugi dio razreda doma ispred ekrana preko interneta.

- Razmišlja se i o opciji da se nastavni sat snima, pa da se ta snimka pošalje djeci koja su kod kuće. U suprotnom, nastavnici koji će predavati podijeljenim razredima mogli bi biti znatno opterećeni, a ovo su jednostavnije opcije u kojima bi svi bili u podjednakim uvjetima – smatra Suzana Hitrec.

17. travanj 2024 11:11