StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnovi zapovjednik

Dogovorili se Milanović i Plenković: poznato je tko će zamijeniti Roberta Hranja na čelu Hrvatske vojske

Piše Krešimir Žabec/ JL
25. veljače 2024. - 20:06

General-bojnik Tihomir Kundid ovog bi tjedna trebao biti imenovan novim načelnikom Glavnog stožera, saznaje Jutarnji list iz više relevantnih izvora. On će zamijeniti admirala Roberta Hranja, kojem je mandat istekao 20. veljače te odlazi u mirovinu. Tako će, ako se nešto ne promijeni u zadnji čas, na čelu vojske Varaždinca Hranja zamijeniti Varaždinac Kundid, piše Jutarnji list.

Prema Zakonu o obrani, vrhovni zapovjednik na prijedlog Vlade i nakon pribavljenog mišljenja saborskog Odbora za obranu imenuje načelnika. Prema našim informacijama, premijer i predsjednik usuglasili su se oko izbora novog šefa vojske. Banski dvori i Pantovčak imali su različite kandidate za ovu poziciju, a u Vladi su se složili s prijedlogom Ureda predsjednika te je dogovor vrlo brzo postignut. General Kundid rođen je 1969. godine u Varaždinu, a podrijetlom je iz Ivanca.

Završio je Fakultet strojarstva, Ratnu školu "Ban Josip Jelačić" i Canadian Forces Language School u Kanadi. Bio je sudionik Domovinskog rata kao pripadnik 2. gardijske brigade Grom. Nakon rata obavljao je niz zapovjednih dužnosti. Između ostalog zapovijedao je Mehaniziranom brigadom, bio je zamjenik zapovjednika Kopnene vojske, a od listopada 2023. zapovijeda Kopnenom vojskom.

image

General-bojnik Tihomir Kundid ovog bi tjedna trebao biti imenovan novim načelnikom Glavnog stožera

Tom Dubravec/Cropix
26. travanj 2024 04:14