StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŽupani u Poreču

Goran Pauk otvorio sedmi Forum hrvatskih i poljskih regija

Piše šibenski.hr
11. travnja 2018. - 18:41

Sedmi po redu Forum hrvatskih i poljskih regija otvorio je u srijedu u Poreču predsjednik Hrvatske zajednice županija šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Ovaj skup rezultat je dobre suradnje Hrvatske zajednice županija i Saveza vojvodstava Republike Poljske i nastavlja se na zaključke prethodnog foruma koji je u listopadu prošle godine održan u poljskom gradu Torunu.

Sukladno tome, tematski naglasak bit će na strateškom planiranju razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, ravnomjernom razvoju kroz poticanje ruralnih krajeva, važnosti investicija u regijama te obrazovanju i kulturi u regijama.

Riječi dobrodošlice prisutnima je uputio župan Istarske županije Valter Flego i izrazio zadovoljstvo što se sedmi Forum održava upravo u Poreču:

- „Siguran sam da je Istarska županija perjanica otvorenosti i dobre međunarodne suradnje te se nadam da ćemo u sljedeća dva dana razmijeniti ideje koje će unaprijediti život ljudi, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Republici Poljskoj“, rekao je Flego.



Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije osvrnuo se na ulogu regionalne samouprave u okviru sljedeće financijske perspektive Europske unije.

- „Regionalna samouprava važna je poveznica između lokalne zajednice i nacionalne razine po pitanjima koja se tiču poboljšanja života naših građana jer najučinkovitije i mogu odgovoriti na njihove potrebe. Sudjelovanje županija u pripremama i programiranju operativnih programa ključno je kako bi Republika Hrvatska što kvalitetnije i namjenski iskoristila sredstva Europske unije za ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske.

Također, kroz ovaj proces vidim mogućnost za puno snažniju ulogu Hrvatske u članstvu Europske unije – Hrvatske koja ima mogućnosti, snagu i kapacitete postati jedna od najnaprednijih europskih država, s jasno vidljivom strategijom razvoja, učinkovitom upravom i samoupravom i snažnim gospodarskim rastom“, istaknuo je u uvodnom obraćanju predsjednik Pauk.

- „Ovi susreti krenuli su kada su uvjeti bili drugačiji – Poljska je bila članica Europske unije, dok je Hrvatska bila na ulasku. Od tog prvog susreta 2011. napravljeno je mnogo, naše su regije razvijenije, no želimo se razvijati i dalje te nam je u tom smislu ovakva suradnja iznimno važna“, rekao je i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Olgierd Geblewicz i dodao kako je u tom procesu iznimno važno korištenje sredstava EU fondova.

- „Proračun Europske unije u narednom će razdoblju biti manji, no važno je da Poljska i Hrvatska zajedno zagovaraju kohezijsku politiku koja je iznimno bitna za razvoj naših regija“, zaključio je Geblewicz.
 

18. travanj 2024 17:35