StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetobraćanje javnosti

Ministar Beroš u razgovoru s građanima otkrio: Razmišljamo o zabrani slobodnog kretanja, a što se tiče šivanih maski - ne znamo je li djeluju

Piše A. J.
20. ožujka 2020. - 15:50

Ministar Vili Beroš danas je od 13:45 do 14:45 na službenoj Facebook stranici Vlade o koronavirusu u live chatu odgovarao na pitanja građana.

Ministar je u nešto manje od sat vremena odgovorio na sva važnija pitanja, a valja izdvojiti kako je rekao da u bolnicama za sada ima dovoljno respiratora te da se razmišlja o zabrani internih migracija.

Beroš se također osvrnuo na situaciju sa zaštitinim maskama te je još jednom ponovio kako bi se građani trebali ponašati u svim svakodnevnim situacijama, uključujući boravak na otvorenom, obavljanje kupnje, vožnju javnim prijevozom, ali i u kuhinji.

Sve ministrove odgovore možete pročitati u nastavku teksta.

Tijek live chata

Beroš se na početku osvrnuo na Arenu Zagreb te rekao da će se tamo nalaziti jedan od sekundarnih centara.

Kada će se zaštitne maske moći kupiti?

- Važno je da zdravstveni radnici i granični policajci imaju prvo maske. Za njih smo osigurali maske, a u ovom trenutku smo u potrazi za novim nabavama. Jedan šeik iz UAE je poslao pošiljku koja bi ubrzo trebala stići na Pleso, a mi tražimo i druge opcije.

Koliko su ugrožene osobe s autoimunim bolestima?

- One spadaju u rizičnu skupinu, trebali bi ostajati u svojim domovima ako mogu.

Što je s otkazanim terminima pregleda?

- Bitno je da svi koji trebaju hitnu pomoć to i dobiju. Oni sa stanjima koji zahtijevaju tretman dobit će adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Imamo li dovoljno respiratora?

- Imamo 500 stacioniranih i 300 transportnih. To bi trebao biti daleko veći broj nego što bi trebalo biti teško oboljelih. Ne možemo predvidjeti situaciju, ali to je velik kapacitet koji bi trebao biti dovoljan. Također, EU je krenula u javnu nabavu kojoj smo se i mi priključili.

Nastavlja li se sanitetski prijevoz kao da je normalna situacija?

- U ovom trenutku nemam podataka da je sanitetski prijevoz disfunkcionalan i vjerujem da će se odgovoriti svim izazovima koji su pred nama.

Hoće li se postrožiti mjere putovanja trajektom?

- Mi sami ne donosimo te odluke. S obzirom na trenutnu situaciju, neće, a što se tiče o zabrani internih migracija, o tome se razmišlja, ali za sada neće biti restrikcija.

Postoji li mogućnost da djeca budu ugrožena skupina?

- Za sada ne.

Koliko testovi koštaju?

- Ne mogu to sada odgovoriti. Cijena je nevažna, važno je da ih ima dovoljno. Svi pozitivno testirani u Zagrebu su pribrojeni ukupnom broju oboljelih. Činjenica je da je oko 10 posto testiranih u laboratoriju pozitivno, ali to je zato što se šalju samo selekcionirani bolesnici. To nije preslika stanja u cijeloj populaciji. 

Što je s lijekovima koji su se pojavili vani?

- Jedino struka to može odgovoriti. Bilo je informacija o lijekovima koji djeluju, ali to se nije pokazalo točnim. Siguran sam da infektolozi znaju prepoznati što bi moglo biti od utjecaja, a što ne.

Kakve su upute za trudnice?

- Profesor Ćorušić je naveo da su trudnice otpornije na sve infekcije, vjerojatno prirodno. Još ne možemo reći kako će se ova bolest odraziti na njih, ali važno je da se pridržavaju svih navedenih uputa. Ponavljam da se virus može prenijeti udisanjem, ali i diranjem površina na kojima se virus nalazi. On ne može ući u organizam preko kože, već mora ući putem sluznice nosa, usta ili očiju.

Koja pravila samoizolacije vrijede za osobe s invaliditetom?

- Ukoliko je netko invalidna osoba, za njega vrijede sve preporuke kao i za ostale. Ako je potrebna dostava hrane ili drugih dobara, to će se organizirati putem Crvenog križa ili putem građana koji su se već sami organizirali.

Zašto se testovi vrše samo u Zagrebu?

- Zbog toga jer smo, nakon što je smišljen taj test, jedino ovdje mogli provesti pouzdana testiranja. Pokreće se slično testiranje u Splitu, Rijeci i Osijeku, ali potrebno ga je usavršiti jer je najgore što se može dogoditi da rezultati budu nepouzdani.

Kako komentirate da zemlje u okruženju provode više testova od Hrvatske?

- Stalno napominjemo da, kada bi bilo više oboljelih, povećavao bi se broj teških bolesnika, ali to nasreću nije tako. To znači da je strategija struke više nego utemeljena.

Građani se u trgovinama ne pridržavaju preporuka o udaljenosti?

- Još jednom apeliramo na odgovornost građana. Moramo misliti i o vlastitom i o tuđem zdravlju. Na većini trgovina su upute o potrebnim mjerama za smanjenje rizika od zaraze, a mi možemo samo apelirati.

Trebamo li jesti više voća i povrća?

- Da, to je uvijek dobrodošlo. Donekle jača naš imunitet, ali to ne može biti jedina strategija borbe protiv virusa.

Što je s taksi službama?

- Epidemiološka služba je ta koja daje upute za svakodnevni aspekt funkcioniranja. Logično je zaključiti da bi putnici trebali biti što udaljeniji od vozača te da bi vozač trebao nositi zaštitnu masku.

Zašto imamo tako mali broj oporavaka?

- Zato jer smo oprezni kod definiranja "oporavka", a kriteriji su ti da pacijent mora biti bez ikakvih simptoma i da mu testovi moraju biti negativni najmanje 48 sati.

Koliko traje oporavak od dijagnoze do ozdravljenja?

- To je individualno. Većina virusnih bolesti ima svoju dinamiku, oporavak je duži od obične gripe, mi smo postrožili kriterije oporavka, ali ne možemo znati točno.

Što je s onima koji se vraćaju iz inozemstva?

- Svi oni iz područja stranih država dobivaju mjeru samoizolacije ili do pojave simptoma ili do isteka 14 dana. Većina njih nije zarazna, a struka je ta koja to procjenjuje.

Kako razlikovati gripu od korone?

- Nemoguće je to razlikovati u početku. U početku nema velike razlike u simptomima, važna je epidemiološka slika.

Mogu li ljudi Ići van?

- Vrlo je poželjno biti na zraku, kretati se, gibati se, ali ne kretati se u skupinama većim od pet i mora se držati udaljenost od dva metra. Ako se toga držite, onda je to jako dobro za vas. Čujem da moji Dalmatinci igraju picigin, to nije baš dobra ideja.

Što je s obdukcijom preminulog u Istri?

- Obdukcijski nalaz još nije gotov, odnosno mikroskopska analiza. Do sada nije definiran uzrok smrti.

Može li se pranjem šivanih maski ubiti virus?

- Ovaj virus je izrazito mali, a pitanje je kolike su pore od kojih je maska sačinjena. Pitanje je djeluju li te maske uopće. Zbog toga za sve naše djelatnike na prvoj crti borbe moramo nabaviti maske koje su adekvatne certifikacije.

Koliko je dug životni vijek virusa na otvorenom?

- Virus je mala čestica, na granici žive i nežive prirode. Može živjeti tako da ulazi u naše stanice, a van stanice ne može dugo živjeti, oko dva-tri dana. Navodno ovaj virus može preživjeti i do pet-šest dana u optimalnim uvjetima.

Može li se zdrava osoba zaraziti ako jede nešto što je zaražena osoba skuhala?

- Da, ako osoba nakon termičke pripreme hrane govori, kašlje... Onda je teoretski moguće, pogotovo ako pribor nije adekvatno očišćen.

Koja je četvrta faza strategije?

- Karantena pojedinih područja, ograničenje kretanja u pojedinim područjima. Ali uvijek ćemo nalaziti balans, ako do toga i dođe. 

Smijemo li raditi u vrtu?

- Možete, ako nema osoba u blizini. Virusi ne mogu prelaziti velike udaljenosti. 

Što ako se vozimo javnim prijevozom, a u kućanstvu imamo osobe koje spadaju u rizičnu skupinu?

- Važno je kako se ponašate u javnom prijevozu. Kad izađete iz tramvaja morate oprati ruke. Jako je važno držati se preporuka, pogotovo ako živite s osobama iz rizične skupine.

Što je opasnije, koronavirus ili gripa?

- Gripa je također virusna bolest, ali je prisutna stoljećima, stoga je razvijen imunitet na gripu. Pitanje je što bi bilo kad bi koronavirus i gripa istovremeno bili pušteni u populaciju bez imuniteta. Možda bi bila smrtonosnija. 

Mogu li kućni ljubimci prenositi virus?

- Nisam stručnjak za to, ali prema dosadašnjim istraživanjima domaće životnije ne mogu prenositi virus.

Jesu li službene brojke točne, odnosno ima li više zaraženih nego što je službeno objavljeno?

- Sve će uvijek biti poznato, u ovakvoj situaciji stvari ne možete sakriti.

Zašto nošenje maski nije obavezno za sve?

- Zato što se nošenje maski nije pokazalo posebno protektivnim. Da jest, svi bi nosili maske i nitko ne bi bio zaražen.

Koliko je potrebno da kurirske službe imaju i dalje dozvolu za rad, s obzirom na to da se radnici na takvim poslovima svakodnevno izlažu riziku od zaraze?

- Što je veći broj kontakata, veća je mogućnost zaraze, zato se i moramo pridržavati uputa. Što se tiče novčanica, kada se barata njima trebalo bi navući gumene rukavice. Poslodavci koji imaju takve tvrtke, trebali bi detaljno informirati svoje djelatnike o načinu zaštite.

Zašto se ove rigorozne mjere nisu provele prije dva ili tri tjedna? Može li se tvrditi da one nisu donesene prekasno?

- Mjere su poduzete u pravo vrijeme, a to mogu tvrditi na temelju epidemiološke situacije. Ako govorimo o zatvaranju gradova, to ne bi spriječilo širenje epidemije, samo bi je usporilo. Našli smo ravnotežu između onoga što je potrebno i razumno učiniti.

Nakon gotovo sat vremena odgovaranja na pitanja ministar je uputio poruku javnosti.

- Čuvajmo sebe, čuvajmo druge, budimo odgovorni da svi skupa spriječimo širenje epidemije, rekao je Beroš za kraj.

16. travanj 2024 11:10