StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDosje poslan na Pantovčak

Ministar iz Šibenika nema milosti za udbaše: evo zašto je predložio predsjedniku države da ne pomiluje Mustača i Perkovića

Piše Anita Belak- Krile/SD
26. svibnja 2022. - 10:08

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predložio je predsjedniku države Zoranu Milanoviću da ne pomiluje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji su osuđeni za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Njemačkoj.

”Kazneno djelo za koje su osuđeni predstavlja najteže kazneno djelo koje je za posljedicu imalo smrt. Radi se o politički motiviranom i prethodno isplaniranom djelu počinjenom u inozemstvu, uz značajnu ulogu osuđenika kao visokorangiranih dužnosnika tadašnje obavještajne službe. Na opisani način osuđenici su svojim postupanjem iskazali značajnu kriminalnu volju i upornost. Osuđenici su izdržali tek kraći dio kazne na koju su osuđeni stoga primjena instituta pomilovanja, uvažavajući društvenu opasnost i štetnost počinjenog kaznenog djela, ne bi bila opravdana”, navodi se u ministrovom obrazloženju.

Malenica je procijenio kakve bi bile društvene reakcije na pomilovanje i zaključio kako bi oslobađanje izazvalo brojne polemike.

image
Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Ministar je i do sada davao negativan stav prema skraćivanju kazne ili zamjene za blažom kaznom.

Predsjednik Republike Zoran Milanović, ne mora prihvatiti stav Ministarstva pravosuđa budući je prema odredbama Zakona o pomilovanju ovlašten samostalno donijeti odluku neovisno o izvješću i prijedlogu ministra.

U dokumentaciji koja je poslano u Ured predsjednika nalazi se i pismo ratnih generala koji su podržali molbe Perkovića i Mustača. Iz HDZ-a su tvrdili kako je pismo generala izrežirana operacija između predsjednika Milanovića i odvjetnika Ante Nobila. Odvjetnik je takve optužbe odbacio.

Objasnio je da je na papir prvo stavio 'tvrđe' teze pisma te da su generali tražili da napravi blažu varijantu. 

image

Munchen, suđenje Zdravku Mustaću i Josipu Perkoviću 

Pool/Cropix

- Onda sam napravio blažu i to pismo je potpisano. Predsjednik je vidio pismo onog momenta kad mu je došlo. Ja sam imao kontakt samo s jednim generalom i nijednim drugim i točno je što kaže Ljubo Česić Rojs, mi se nismo ni vidjetli”, izjavio je Nobilo. 

Ni jedan zahtjev za pomilovanjem koji je dosad stigao u Ured predsjednika, a bilo ih je nešto manje od tristotinjak, nije razmatran. Bilo je to u skladu s Milanovićevom parolom da „ se „radi o faraonskoj ovlast koju treba ukinuti”.

No, ovaj put nije isključeno da će predsjednik ipak napraviti iznimku. Milanović je izjavljivao da mu sve to “komplicira život”, ali i da pomilovanje “nije tražio bilo tko, nego Gotovina i generali”.

image
Pool/Cropix

Zahtjev za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača nije samo doveo do podjele među generalima, izazvao je veliku svađu između Milanovića i Andreja Plenkovića. No, to nije vijest, vijest je kad nema svađe.

Ljubo Česić Rojs, pak gostujući u emisiji „Nedjeljom u dva“ kazao je kako za njega “čovjek koji ne zna praštati nije čovjek” i da bi mu prije ruka otpala nego bih povukao potpis na pismo. Pismo je, kazao je, potpisao treći, nakon Ivana Čermaka i Ante Gotovine, a zaključio je i kako je „Udba prošlost i da je više nema”.  Rojs o nekadašnjem ljutom neprijatelja Zoranu Milanoviću sad ima drukčije mišljenje.

„Moram priznati, iz dana u dan sve više mi se sviđa i poslije predsjednika Tuđmana, ja otvoreno, jasno i glasno kažem - mi nemamo većeg državnika od gospodina Zorana Milanovića – zaključio je Česić Rojs. 

19. travanj 2024 21:04