StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetburno na prisavlju

Nakon otkaza Hrvoju Zovku, HRT Maji Sever uručio opomenu pred otkaz! Poznati novinari na čelu su Sindikata i HND-a

Piše Šibenski.hr
11. ožujka 2021. - 18:07

Hrvatska radiotelevizija (HRT) uručila je svojoj dugogodišnjoj novinarki Maji Sever opomenu pred otkaz, javlja portal Index.hr. Kako doznajemo, povod su njeni posljednji medijski istupi.

Prema neslužbenim informacijama Maji Sever, koja je ujedno čelnica Sindikata novinara Hrvatske, zamjera se intervju u tjedniku Nacional i to ne zbog toga što nije od vodstva kuće zatražila dozvolu za medijski istup, već zbog toga što ih nije - obavijestila o sadržaju.

Sever je u tom razgovoru s novinarom Nacionala rekla da je protiv glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića pokrenula postupak zbog zaštite časti i ugleda jer je ravnatelj Bačić na Saborskom odboru, govoreći o "aferi Stipić", rekao da je Sever kao sindikalna povjerenica uskratila pomoć u jednom drugom slučaju navodnog zlostavljanja na HRT-u.

"HRT, kao i inače, ne komentira radno-pravne odnose", stoji u odgovoru HRT-a na upit portala Index.hr o slučaju Maje Sever.

Inače, saborski Odbor za medije tri sata je raspravljao o seksualnom uznemiravanju na HRT-u nakon što je ravnatelj poslovanja HRT-a Mislav Stipić prozvan zbog seksualnog uznemiravanja.  

Predstavnica HND-a na HRT-u Sanja Mikleušević Pavić ocijenila je na tom Odboru dosadašnje istupe vodstva HRT-a i izjave glavnog ravnatelja "okretanjem pile naopako", ustvrdivši kako su, umjesto decidiranog stava o navodima djelatnice o seksualnom uznemiravanju, naglašavali da je to posljedica njezinog nezadovoljstva koeficijentom plaće.

Ocijenila je i kako su, nakon otkrića da je ravnatelj poslovanja HRT-a navodno seksualno uznemiravao djelatnicu, vodstvo i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić iznijeli niz "poluinformacija i neistina o tom slučaju", ali i o načinu na koji je provedena interna istraga, saslušana prijaviteljica i provedena procedura.

Podsjetimo i kako je ovog tjedna HRT uručio otkaz svom dugogodišnjem novinaru i čelniku Hrvatskog novinarskog društva Hrvoju Zovku. HRT je potvrdio da je otkazao ugovor o radu novinaru Hrvoju Zovku zbog nasilnog ponašanja na radnom mjestu, a povod pokretanju postupka utvrđivanja povrede radne obveze i donošenju konačne odluke o otkazu bila je anonimna prijava u kojoj se navodilo Zovkovo neprimjereno i neprofesionalno ponašanje prema jednoj novinarki.

18. travanj 2024 20:34