StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmuče ih rokovi

Nastavnici negoduju zbog priprema za jesensku maturu: ‘Vraćaju nas usred ljeta s godišnjeg u zaključane škole!‘

Piše Marijana Cvrtila/SD
1. kolovoza 2022. - 15:51

Nemali šok doživjeli su ovih dana nastavnici ispitni koordinatori za državnu maturu, koje je usred godišnjih odmora Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), glavna ustanova za provedbu državne mature, pozvao da se vrate u škole 1. i 2. kolovoza te 12. kolovoza, i to zbog potreba organizacije jesenskog roka državne mature, koji počinje 17. kolovoza.

Naime, kako su ispričali naši sugovornici, ne samo ispitni koordinatori nego i članovi školskih ispitnih povjerenstava, ovih su dana dobili naputak da 1. i 2. kolovoza moraju biti u školskim prostorijama radi zaprimanja eventualno naknadnih prijava učenika za izlazak na jesenski rok mature.

Redovite prijave za jesenski rok inače se podnose od 21. do 31. srpnja, a naknadno se mogu prijaviti oni učenici koji iz nekih razloga (zdravstvenih i sl.) to nisu bili u mogućnosti. Oni zbog toga moraju osobno doći u škole, dok se prijave u redovitom roku mogu podnijeti elektroničkim putem.

Drugi razlog prekida godišnjeg odmora i (ranijeg) povratka u škole (12. kolovoza) zatražen je od ispitnih koordinatora zbog potrebe zaprimanja prve pošiljke testova za jesenski rok.

- To je vrijeme kada su škole zaključane, a velik broj kolega je otputovao, neki i izvan zemlje. Naravno, nije problem ljudima doći, ali kada obavijest dobiju na vrijeme. Rješenja o korištenju godišnjeg odmora nastavnici su dobivali od sredine do kraja lipnja i tada su trebale biti navedene i te obveze. Međutim, koordinatori su naputke za naglim prekidom godišnjih odmora dobili prije koji dan, mjesec dana nakon što su škole, prema zakonu, već izdale rješenja o godišnjim odmorima – ključni je problem u ovoj priči na koji upozorava naš sugovornik. Kaže i da su se dosad naknadne molbe za izlazak na jesenski rok podnosile izravno NCVVO-u, a da je to sada iznenada "spušteno" na škole.

Ispitni koordinatori za maturu inače imaju umanjenu satnicu u nastavi, ovisno o broju maturanata koji izlaze na maturu, primjerice, ona može biti umanjena od dva sata tjedno za škole s manje od 33 maturanta do 20 sati tjedno ako je njihov broj veći od 400.

image
Tom Dubravec/Cropix

Na problem s kojim se ovih dana susreću ispitni koordinatori u srednjim školama upozorava i nastavnička grupa "45 minuta", za koju je to još jedan dokaz nereda za koji optužuju NCVVO.

- Službene informacije kasne te ih koordinatori skupljaju po nastavničkim grupama, stranicama, portalima, ili, što je još luđe, s učeničkih grupa i portala. Dobro je matura i prošla kako je mogla izgledati – optužuju iz ove grupe.

Međutim, NCVVO i njegov ravnatelj Vinko Filipović sve ove optužbe odbacuju. Filipović ističe da izuzetno cijeni poslove koje rade ispitni koordinatori "jer o njima u velikoj mjeri ovisi uspješnost provedbe državne mature, što se u tom pogledu u ovom ljetnom roku i dogodilo" te zahvaljuje svima koji su to stručno i profesionalno odradili. Ipak, odlučno tvrdi da prigovori dijela ispitnih koordinatora - da se zbog iznenadnih poslova moraju vraćati s godišnjeg odmora, a da za to nisu znali - "naprosto ne stoje".

- Kalendar polaganja ispita državne mature u jesenskom roku poznat je već mjesecima i evidentno je iz njega da su prvi ispiti 17. kolovoza, što znači da testovi moraju u školu stići najkasnije 12. kolovoza, jer nakon toga slijedi vikend s blagdanom i petak je krajnji rok dostave kako bi se poštivala procedura. Prihvaćanjem zaduženja ispitni koordinatori moraju računati na nešto drukčiji ritam obveza u lipnju, srpnju i kolovozu u odnosu na druge nastavnike u školi – uzvraća ravnatelj NCVVO-a.

Nadalje, kaže, što se tiče situacija u kojima učenik iz opravdanih razloga nije mogao prijaviti ispit u roku utvrđenom Kalendarom ispita, "oduvijek se postupa prema odredbama Pravilnika o polaganju državne mature".

- To znači da odluku o opravdanosti razloga donosi školsko ispitno povjerenstvo na temelju odgovarajućih dokaza, a koju potpisuje predsjednik ispitnog povjerenstva, te je u roku od dva dana od dana primitka naknadne prijave dostavlja učeniku i Centru. Na temelju odluke ispitnog povjerenstva promjenu tehnički u sustavu radi Centar. Znači, to nije ništa novo jer se primjenjuje već godinama – objašnjava Filipović.

- Dopuštam pravo na nezadovoljstvo nekih ispitnih koordinatora, ali razgovarajući s ravnateljima škola rečeno mi je da se prijedlog imenovanja ispitnog koordinatora uvijek dogovara s predloženim nastavnikom, što znači da oni koji to ne žele ne moraju se prihvatiti obavljanja tog posla – poručuje on.

‘Ni vode nam nisu dali!‘

Nastavnici optužuju NCVVO za nered koji se "ogledao već u odnosu prema ocjenjivačima kada ih je Centar pri ocjenjivanju ispita smjestio u hangare Zagrebačkog velesajma u vrijeme prvog toplinskog vala, zabranjujući im da sa sobom imaju bocu vode". Vinko Filipović pak ističe kako nikakvog nereda s tim u vezi nije bilo:

- Oko 600 ocjenjivača vrlo stručno je odradilo posao, zbog čega je ove godine bilo znatno manje prigovora. Ocjenjivanje ispita je već godinama u istim prostorima. Isto tako treba reći da se ocjenjivači dragovoljno javljaju na javni poziv i znaju od ranijih godina u kakvim uvjetima rade. Što se tiče vode, nije dopušteno imati vodu na stolu jer se prolijevanjem može oštetiti ispit, a svega nekoliko koraka dalje imali su galon s vodom – odgovara na prozivke ravnatelj NCVVO-a.

19. travanj 2024 03:37