StoryEditorOCM

Podaci županijskih stožera: Evo gdje su do sada zabilježeni novi oboljeli; Zaraženo troje štićenika doma u Makarskoj

Piše jutarnji.hr
13. travnja 2020. - 10:39

Županijski stožeri civilne zaštite objavljuju nove podatke o situaciji s koronavirusom na njihovim područjima.

Među prvima se priopćenjem oglasio istarski, koji je objavio da je u protekla 24 sata ispitano 12 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih.

Jedna osoba je izliječena, što čini ukupno 31 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji.

Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 12 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), koja su dostavljena u laboratorij u Zagreb.

Virovitičko-podravska 12 dana bez slučajeva

"Svako veliko putovanje počinje malim korakom, a iza nas je već 12 koraka ili 12 dana zaredom kako na području Virovitičko-podravske županije nemamo novih pozitivnih na bolest COVID-19", objavili su jutros na Facebook stranici županije.

"Dvoje oboljelih od bolesti COVID-19 su i nadalje u 28-dnevnoj kućnoj samoizolaciji, koja im se polako primiče kraju, a više niti nemaju simptome ove bolesti. Izdržimo da bi živjeli #ostanidoma", poručuju.

Jedan novooboljeli na području Krapinsko-zagroske

Na području Krapinsko-zagorske županije dosad je evidentirana ukupno 101 osoba pozitivna na koronavirus sa prebivalištem na području županije.

U odnosu na dan ranije, sa današnjim danom novoevidentirana je 1 osoba (Krapina). Nalaze čeka 8 osoba, od kojih 6 u samoizolaciji kod kuće. Dosad su uzeti uzorci od 646 osoba.

Brodsko-posavska bez novih slučajeva

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije objavio je da u protekla 24 sata na području županije nema novoobljelih od koronavirusa.

Bjelovarsko-bilogorska nema novih novoobljelih

Uskrsni blagdani u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za sada protječu bez novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestili su iz te županije.

U Općoj bolnici Bjelovar jučer je na koronavirus testirano pet osoba i svi nalazi su negativni.

Podsjetimo, do sada je u bjelovarskoj Općoj bolnici na koronavirus pozitivno testirano devet osoba, od toga je njih osam s područja Bjelovarsko-bilogorske županije dok jedna osoba živi i radi u Zagrebu,  a liječi se u samoizolaciji u Garešnici.

U samoizolaciji je na području naše županije 530 osoba. U Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj zabilježeno je 35 kršenja mjera samoizolacije, a policijski službenici odradili su 2032 kontrole provođenja mjera samoizolacije.

I Zadarska županija bez slučajeva

Iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije izvijestili su kako na našem području nema novih zaraženih osoba koronavirusom, tako da je broj pozitivnih osoba i dalje 72, javlja Zadarski.hr.

Na COVID odjelu zadarske Opće bolnice nalazi se 8 osoba od kojih su dvije na respiratoru što znači da je još jedna osoba skinuta s respiratora. Naime, prošli tjedan na repiratoru je bilo troje muškaraca, a sada ih se nalazi samo dvoje.

Zamjenik ravnatelja OB Zadar dr. Edi Karuc prošlog je tjedna na konferenciji Stožera civilne zaštite Zadarske županije kazao kako zdravstveni djelatnici čine sve kako bi i ostale pacijente 'skinuli' s respiratora.

Tijekom današnjeg dana očekuju se rezultati uzoraka poslanih na analizu.

Jedna novooboljela osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 1 nova osoba iz Vinkovaca pozitivna na koronavirus, ukupno je 35 oboljelih osoba.

U protekla 24 sata testirano je 11 osoba, sveukupno dosad na području županije 509. U samoizolaciji na području županije nalazi se 452 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana zaprimljene su dvije prijave o kršenju samoizolacije od kojih su obje utvrđene osnovanima.

U objektima za karantenu nalaze se 2 osobe i 3 vozača kamiona. COVID-19 ambulante nisu imale poziva sa sumnjom na bolest COVID-19.

Opća županijska bolnica Vinkovci ima 4 hospitalizirane osobe pozitivne na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji radi blažih simptoma bolesti.

Na COVID-19 pozitivna su 4 liječnika, 3 medicinske sestre, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni djelatnik.

S današnjim danom nema zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji.

Dva novooboljela u Primorsko-goranskoj

U posljednja 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji dva su nova slučaja koronavirusa. Jedan od zaraženih je iz iste obitelji kao i jučer zaraženi, javlja Kanal RI.

Dobra je vijest da je ta obitelj bila u samoizolaciji. Ukupno su u županiji sada 53 osobe zaražene koronavirusom.

U Thalassoterapiji Crikvenica je smješteno 17 pacijenata, a riječ je pacijentima s blagim simptomima. U samoizolaciji je oko 350 ljudi na području županije.

Bez novoobljelih u Zagrebačkoj županiji

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do ponedjeljka, 13.04.2020. do 11:00 sati evidentirano je 110 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom što znači da u posljednja 24 sata nema novooboljelih. Do sada je izliječeno 15 osoba, a dvije su preminule.

Dva nova slučaja u Osječko-baranjskoj županiji

Nakon dva dana zatišja, Uskrsni ponedjeljak donio je dvije novooboljele osobe u Osječko-baranjskoj županije, od kojih je jedna medicinska sestra, dok je jedan medicinski tehničar izliječen.

- Testirano je 69 uzoraka od kojih su dva pozitivna nalaza, a među njima je i jedna medicinska sestra što znači da je u našoj županiji ukupno 105 oboljelih. Izliječene su još dvije osobe, što je ukupno 13.

U KBC-u Osijek je hospitalizirano 27 pacijenata, od kojih je troje na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice na liječenju je jedan pacijent. I dalje imamo četiri oboljela medicinska djelatnika u KBC-u Osijek, a 21 je u samoizolaciji – izvijestio je Goran Ivanović, načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, koji je iznio i nove informacije o potencijalnom udruživanju više jedinica lokalne samouprave u zajedničko djelovanje što se tiče poslova Civilne zaštite i izdavanja e-propusnica.

- Prema naputku Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske donijeli smo zaključak kojeg smo uputili svim JLS koje se žele udružiti da je za takvu odluku potrebna odluka njihovih predstavničkih tijela.

To malo komplicira situaciju, ali vjerujem da se brzom reakcijom to može riješiti u roku od nekoliko dana. Konačnu riječ za svako udruživanje dat će ZZJZ – rekao je Ivanović.

Tri nova slučaja u Udbini

Na Facebook stranici Općine Udbina objavljeno je priopćenje iz mjesnog Stožera civilne zaštite u kojem se navodi da imaju 3 nova pozitivna slučaja na COVID-19.

"Od jutros imamo 3 nova pozitivna slučaja na Covid -19, tako da se broj zaraženih u mjestu Udbina popeo na 8. Za više testiranih osoba čekamo rezultate.

Ohrabrujuće vijesti stižu iz Doma za stare, gdje svi radnici imaju negativne nalaze.

Još jednom molimo građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera i da budu smireni koliko god je to moguće", navode na Facebooku.

Nema novih slučajeva u Koprivničko-križevačkoj

Na području Koprivničko-križevačke županije u protekla 24 sata nisu zabilježeni novi slučajevi oboljenja COVID-19 infekcijom te kako su svi pristigli epidemiološki nalazi kontakata osoba kojima je ranije utvrđena COVID-19 infekcija negativni, izvijestili su iz županije.

Danas je potvrđen i prvi slučaj izlječenja COVID-19 infekcije uzrokovane koronavirusom. Riječ je o osobi koja je protekom potrebnog roka i ponovnog negativnog epidemiološkog nalaza, prva osoba u Koprivničko-križevačkoj županiji izliječena od koronavirusa.

Iz koprivničke OB „Dr. Tomislav Bardek“ danas su  u kućnu samoizolaciju puštena i druga dva pacijenta koja su bila hospitalizirana zbog COVID-19 infekcije.

Pacijenti su dobrog zdravlja i bez simptoma te su uz liječničke upute pušteni u kućnu samoizolaciju uz strogo pridržavanje svih propisanih mjera i pravila samoizolacije.

Zaraženo troje štićenika doma u Markarskoj

Troje štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj pozitivno je na koronavirus, potvrdio je to za portal Makarska danas načelnik Stožera civilne zaštite Dražen Nemčić.

U Gradu Zagrebu tijekom blagdana 13 pozitivnih

- U Gradu Zagreba tijekom uskrsnih praznika testirano je 320 građana, od toga je 13 COVID pozitivnih. ukupan broj u Gradu Zagrebu je 408.

Kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošlo je 173 bolesnika, smaoizolacija određena je u 20, broj upućen na testiranje je 22.

Kada je u pitanju psihijatrijska bolnica Kukuljevićeva, broj COVID pozitivnih i dalje je pet, u bolnici imamo devetro djece i dobro su - kazao je pročelnik Gradskog ureda za Zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Šest novih slučajeva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima 6 novih pozitivnih na koronavirus, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Svih šest osoba je vezano uz dom za starije i nemoćne i radi se o petero štićenika i jednoj djelatnici doma.

U Općoj bolnici Dubrovnik nalazi se 35 pozitivnih pacijenata, 22 ih je na odjelu za zarazne bolesti, četiri osobe su na jedinici za intenzivno liječenje, jedna je osoba težeg stanja i intubirana je, a u studentskom domu nalazi se 9 pacijenata.

Još uvijek je životno ugrožena osoba koja se nalazi u bolnici u Splitu.

Prema Zagrebu je od početka epidemije upućeno je 899 uzoraka, pozitivnih na koronavirus ukupno je 98. Još dvije osobe su ozdravljenje. Ukupno je šest ozdravljenih.

Požeška županija ima najmanje oboljelih i već su 13 dana bez pozitivnih na Covid-19

S tri osobe kojima je potvrđena zaraza Covidom-19, Požeško-slavonska županija već danima stoji na začelju u Hrvatskoj i, kako je rekao Vedran Neferović, načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije, želja im je na tome i ostati, premda je svjestan kako je za to potrebno i dalje biti discipliniran i savjestan. Kako građani, tako i sve službe.

- Već 13 dana nemamo novooboljelih i to je stvarno dobra vijest za nas i naše žitelje. Neizmjerno smo zahvalni svim službama, medicinskim djelatnicima, policiji, Civilnoj zaštiti... te naravno građanima, što uspijevamo održavati ovakvo stanje.

Ni za Uskrs nismo imali nikakvih incidenata ili problema – kazao je Neferović, dok je dr. Ante Vitalija, epidemiolog ZZJZ Požeško-slavonske županije iznio još neke brojke.

- Do sada je testirano 69 osoba, a troje ih je pozitivno, pri čemu ih je dvoje koji stalno žive na području naše županije, dok je jedan s prebivalištem ovdje, ali je k nama došao izvana.

Dakle, od 31. ožujka nismo imali novooboljelih. Jedan oboljeli se liječi u Općoj županijskoj bolnici Požega, dok ih je dvoje s blažim simptomima na kućnom liječenju.

S obzirom na broj oboljelih i broj njihovih kontakata nije bilo potrebe za većim brojem testiranja, a što se tiče samoizolacije u njoj je 286 osoba, od kojih je 3-4 medicinskih djelatnika – kazao je dr. Vitalija.

Što se tiče policijskih postupanja, službenici PU požeško-slavonske su, prema riječima načelnika Željka Grgića, obavili ukupno 1388 provjera i utvrdili 34 kršenja samoizolacije.

U Sisačko-moslovačkoj nema novooboljelih

Na području Sisačko-moslavačke županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih, priopćio je to županijski Stožer civilne zaštite.

Situacija u domovima umirovljenika u Sisku i Petrinji je pod nadzorom. U Domu umirovljenika Petrinja niti jedan korisnik nema povišenu tjelesnu temperaturu, a u Domu umirovljenika u Sisku su tri subfebrilna korisnika, a subfebrilitet je vezan uglavnom uz njihovu primarnu bolest. U domovima umirovljenika u Petrinji i Sisku nema oboljelih od zarazne bolesti COVID-19.

Nema novooboljelih u Varaždinskoj županiji

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, a ozdravilo je njih četiri. Time je ukupan broj oboljelih i dalje 32, a ozdravilo je ukupno 16 osoba.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 15 osoba, dok se jedna osoba nalazi na liječenju u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Statistički se Varaždinskoj županiji i dalje pribrajaju dodatne 3 osobe koje ovdje imaju prijavljeno mjesto prebivališta, ali žive u Zagrebu, gdje su i testirani i tamo se liječe.

U mjeri samoizolacije nalazi se 1629 osoba, od čega je 13 novih registrirano tijekom jučerašnjeg dana.

U posljednja 24 sata PU varaždinska zabilježila je dva slučaja kršenja mjere samoizolacije i 40 slučaja kretanja bez valjane propusnice.

- Nastavljamo s pozitivnim trendom! Gledano broj osoba koje su trenutno na liječenju nalazimo se u situaciji gdje smo posljednji put bili prije 19 dana, dakle još 25. ožujka, što je odlično, no ne smijemo ignorirati činjenicu da smo po broju osoba koje su u mjeri samoizolacije na visokom drugom mjestu, odmah iza Grada Zagreba. Pazite stoga i dalje na sebe i na druge! – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

27. travanj 2024 05:25