StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOLITIČKO PREPUCAVANJE

Oporba: Premijer je politički odgovoran za aferu Mreža! Premijer: Ne, nego Most!

Piše HINA
20. prosinca 2023. - 14:55
Zagreb, 201223. Trg svetog Marka. Zajednicka sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo i Odbora za zastitu okolisa i prirode na kojoj se zastupnicima predstavio Damir Habijan, kandidat za ministra gospodarstva i odrzivog razvoja. Na fotografiji: Damir Habijan, Andrej Plenkovic.Damjan Tadic/Cropix

Saborska oporba u srijedu je, na predstavljanju kandidata za ministra gospodarstva Damira Habijana pred članovima nadležnih odbora propitivala političku odgovornost Andreja Plenkovića u aferi ‘‘Mreža‘‘, dok premijer odgovara da je spomenuta afera dokazala političku korupciju Mosta.
‘‘Em govorite neistine, em ste jedan od ovih lijevaka u koji se ubacuju bilo kakve informacije pa kroz vaša usta postanu teme u Saboru. To vam je tako, korupcija kojom se vi bavite je politička korupcija koja je dokazana i koja vas razara. Vi ne postojite politički samo što toga više niste svjesni‘‘, poručio je predsjednik Vlade zastupnicima Mosta.
Zastupnici Mosta takve premijerove teze odbacuju. ‘‘Vi ste glasnogovornik Pave Vujnovca koji je za vrijeme HDZ-ova mandata povećao svoje bogatstvo do razine jednake 10 posto BDP-a‘‘, kazao je Zvonimir Troskot na zajedničkoj sjednici saborskih Odbora za gospodarstvo i Odbora za zaštitu okoliša.
Nikola Grmoja (Most) nazvao je premijera ‘‘korumpiranim komunističkim gojencem koji je raselio mlade ljude iz Slavonije i drugih dijelova Hrvatske‘‘, a njegove je riječi Plenković ocijenio kao ‘‘primitivizam i divljaštvo koje izvire iz modela retorike koji je nametnuo predsjednik države Zoran Milanović u zadnje četiri godine‘‘.
Glasovac: Lovrinčević je kadar HDZ-a
‘‘Pripisivati Juricu Lovrinčevića oporbi je bezobrazno. Isti je taj čovjek imenovan u Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša potpisom premijera i u upravu HROTE odlukom Vlade. On je kadar HDZ-a‘‘, rekla je zastupnica SDP-a Sabina Glasovac za bivšeg savjetnika bivšeg ministra gospodarstva Davora Filipovića. .
‘‘Kako je moguće da glavnog protagonista afere ‘‘plin za cent‘‘ Franu Barbarića ne smjenjujte u roku od pet mjeseci, a Filipovića smjenjujete unutar pet sati zbog krivog kadroviranja koje ste i vi potvrđivali“ pitala je zastupnica Možemo Sandra Benčić.
Ivana Kekin iz kluba Zeleno lijevog bloka ističe da Mreža TV nije jedini pokušaj utjecaja HDZ-ove vlade na medije, aludirajući na nazočnost premijera na rođendanskoj zabavi Slobodne Dalmacije.
‘‘To zorno dijagnosticira stanje demokracije u ovoj zemlji, a kud nas to može odvesti možemo zaviriti u susjedstvo gdje vladaju vaši uzori Vučić i Orban‘‘, rekla je Plenkoviću.
‘‘To da se uspoređuje Hrvatska sa Srbijom i Mađarskom i teze da mi idemo tim putem, pa dajte se malo probudite. Hello, gdje vi živite‘‘, odgovorio je premijer.
Bartulica: Previše politike u realnom gospodarstvu 
Zastupnik Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica smatra da nije slučajno što se afere uglavnom događaju u državnim poduzećima, dodavši da Hrvatska i dalje živi u modelu ‘kroni kapitalizma‘
‘‘Previše je prisutna politika u realnom gospodarstvu, to je vaš glavni propust. Niste se odmakli od tog modela i svejedno je tko je ministar ako se nastavlja sa starim navikama‘‘, kazao je Bartulica,
Premijer kaže da ni on nije zadovoljan glede upravljanja trgovačkim društvima u većinski državnom vlasništvu stoga će Vlada uskoro predstaviti novi zakon koji će ‘‘popuniti praznine i riješiti probleme u tom segmentu‘‘.
Osim političke odgovornosti u aferi ‘‘Mreža‘‘, oporba vidi i odgovornost premijera za nizak životni standard građana i rast inflacije zbog koje ne osjećaju povećanje plaća.
Dok oporba upozorava na pad realnih plaća te rast cijena stanovanja i hrane, zastupnici HDZ-a poručuju da zahvaljujući Vladi Hrvatska bilježi rast BDP-a jedanaest kvartala zaredom.
‘‘Prosječna neto plaća u proteklih sedam godina porasla je 54 posto, minimalna plaća za 103 posto, minimalna prosječna mirovina veća je za 192 eura. Ne zanima me kako je u Sloveniji, mi živimo Hrvatskoj‘‘, rekla je Grozdana Perić (HDZ).
 

27. travanj 2024 18:54