StoryEditorOCM

Otkrivamo detalje s Bajakova: Kako su zaustavljeni srpski vojnici? Njih 12 pokušalo prijeći granicu i otići u Jasenovac bez službene najave

Piše Krešimir Žabec/JL
7. rujna 2019. - 15:48

Dvanaest pripadnika Vojske Srbije pokušalo je jutros ući u Hrvatsku kako bi sudjelovali na obilježavanju jasenovačkih novomučenika u manastiru Svetog Jovana krstitelja u Jasenovcu.

Riječ je o vojnom izaslanstvu u kojem su bili zapovjednici s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije. No, na graničnom prijelazu Bajakovo zaustavljeni su od strane hrvatske policije.

Kako neslužbeno doznajemo, srpska vojna delegacija nije bila najavljena niti je ranije službeno zatražen njihov ulazak u Hrvatsku od strane Ministarstva obrane Srbije. Po zaustavljanju kombi vozila u kojem su bili pripadnici Vojske Srbije, hrvatski policajci su u vozilu našli i službene vojne odore. Nakon što su otkriveni, članovi delegacije su hrvatskim policajcima rekli da će ostaviti odore i nastaviti put kao civili. No, to im je odbijeno te im je izdana zabrana ulaska u Hrvatsku i vraćeni su u Srbiju.

U dokumentu u kojem se navode razlozi odbijanja ulaska naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uvjete svoga boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga, prenosi agencija Tanjug. U Ministarstvu obrane Srbije Tanjugu su potvrdili da su vojnici išli na ovaj događaj u Hrvatsku i da im je zabranjen ulazak od strane hrvatske policije.

Informacija o dolasku delegacije Vojske Srbije u Jasenovac otkrivena je u petak kada su se organizatori kod lokalne policije informirali smiju li srpski vojnici prisustvovati događaju u svojim odorama. Naši nam sugovornici tvrde kako je Vojska Srbije i prošle godine željela na ovaj događaj poslati svoje pripadnike. Tada je Ministarstvo obrane Srbije službeno zatražilo dozvolu za ulazak svojih vojnika, ali su hrvatske vlasti to odbile.

- Nemam poseban komentar. Bitno je da nama nitko nikada ne može zabraniti da odamo počast jasenovačkim žrtvama. Važno je da mi poštujemo svoje žrtve. Neka svatko radi svoj posao, mi ćemo raditi svoj. Razumijem da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti i onoga što se događalo u Drugom svjetskom ratu, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirajući zabranu ulaska srpskim vojnicima u Hrvatsku.

23. travanj 2024 10:26