StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSajam u Münchenu

Ove sezone stiže još više Nijemaca, ali će na jednu stvar biti posebno osjetljivi

Piše Šibenski.hr
22. veljače 2020. - 15:20

Ako ćemo suditi po radnom dijelu i poslovnim informacijama s najvećeg bavarskog sajma turizma i putovanja FREE, koji traje u Münchenu do kraja tjedna, Bavarci će i predstojeće sezone u Hrvatskoj biti najbrojniji njemački gosti, piše Slobodna Dalmacija.

Neskrivene simpatije i zanimanje posjetitelja za štand Hrvatske turističke zajednice na sajmu potvrđuju te najave, pa se ove godine može očekivati rast dolazaka iz Njemačke u Hrvatsku za daljnjih 3 posto, odnosno premašivanje tri milijuna Nijemaca u 2020. godini, kažu poslovni partneri naših turističkih tvrtki.

- Najveći tour operatori u Njemačkoj informirali su nas o stanju prodaje i situaciji na tržištu koja je stabilna i bolja nego lani u ovo vrijeme. Prerano je za davanje procjena o cijeloj sezoni, ali trenutno obiteljski smještaj ima odlične rezervacije, kod nekih organizatora putovanja bolje i do 20 posto. Tome značajno doprinose brojne nove zrakoplovne veze, kojih je čak 50 više nego lani, a koje Hrvatska ima s gotovo svim većim gradovima u Njemačkoj - kazao je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.

Inače, iz Njemačke prema Hrvatskoj ove je godine zakupljeno oko milijun avio sjedala prema jadranskim zračnim lukama.

 

Nijemci će u ovoj godini na odmoru biti posebno osjetljivi prema ekološkim vrijednostima i zaštiti okoliša, koju očekuju u svim segmentima usluge, poručuje Tonči Glavina, državni tajnik za turizam iz Münchena.

 Nijemci traže i očekuju kvalitetnu uslugu i za nju primjerenu cijenu, ali nikad kao sada nisu osjetljivi na “zeleni turizam”, koji je svjetski trend i koji će tražiti i u Hrvatskoj, od odvajanja otpada, nekorištenja plastike i odnosa prema okolišu. Najveći rast bookinga bilježe svuda objekti s eko-certifikatima i o tome treba voditi računa - kaže Glavina.

Inače, Nijemci unatoč nešto usporenijem gospodarskom rastu na početku godine, planiraju putovati više nego lani, kada su imali 71 milijun putovanja. 

 
25. travanj 2024 16:18