StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetporuka iz jasenovca

Patrijarh Porfirije: Volim sve ljude u Hrvatskoj, bez obzira kojem narodu pripadaju, i to volim iz dubine svoga srca

Piše Anita Belak Krile/SD
14. rujna 2021. - 16:40

Svi mediji u Hrvatskoj, kao i oni u Srbiji i drugim susjednim zemljama kratko su prenijeli obraćanje patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija  iz Jasenovca, gdje je na obilježavanju Dana svetih novomučenika jasenovačkih poručio da se „on i Hrvatska vole javno, ma koliko to nekome smetalo“.

Patrijarh je predvodio liturgiju u manastiru svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, nakon koje je kazao da se vjernici SPC-a u Jasenovcu nisu nikada okupljali da bi se bavili matematikom, odnosno tko je više zla nanio, nego zbog sjećanja, molitve i pijeteta za cijeli ljudski rod i da se više nikada nikome ništa slično ne dogodi.

Njegov cjelovit govor bio je dosta dug, pa su u medijima iz njega preneseni tek isječci, no bilo je tu još dosta poruka, pa i onih osobnih. Tako je Porfirije u jednom trenutku i svom prijatelju u Hrvatskoj, koji je za njega izjavio da po potrebi pokazuje više različitih lica, poručio da nije dvoličan. Isto tako, naveo je da Hrvatska ima demokratski kapacitet da u njoj svatko živi i bude ono što jest dušom i tijelom bez obzira na koji se način moli Bogu.  

U većem dijelu obraćanja govorio je o prozivkama da je Srpska pravoslavna crkva izvor svakog zla, aktualiziranih nakon događanja na Cetinju. Ustvrdio je kako, kada se nekoga ili nešto proglasi apsolutnim zlom, daje svima priliku da se s njima obračunaju. „Kad ste nekoga proglasili izvorom apsolutnog zla, drugome ste dali legitimno pravo i oruđe u njegovim rukama da to zlo eliminira bez trunke savjesti i, naravno, bilo kakvog straha da nikoga neće moći smatrati odgovornim – naveo je patrijarh, posebno se obraćajući „svojoj braći i sestrama, prijateljima iz Hrvatske, Hrvatima“.

Tumači da „ni izvrtanje činjenica, nenamjerno ili namjerno, neće pokolebati ni njega ni njegovu braću episkope“

- Znam za njih, za one koji žive ovdje u Hrvatskoj, da dijele iste te osjećaje. Ništa nas neće uzdrmati, jer Bog je taj koji nam je mjera i kriterij. Za one koji iz neznanja prema nama njeguju takve emocije, doista se molimo, a za one koji to čine svjesno, molimo se sto puta više za njih. Znam da država Hrvatska, zajedno s njezinim vlastima i velikom većinom naroda ima, u najmanju ruku, demokratski kapacitet koji ostavlja svakome da živi u punoj individualnoj i etničkoj slobodi i ostavlja svakome prostor da može osjetiti i proglasiti ono što doista jest iznutra, bez obzira kojem narodu pripada i na koji način se moli Bogu. Država Hrvatska ima sposobnost izgraditi jedinstvo kroz različitost i kako bi se međusobno obogaćivale, nadopunjavale. Oprostite što sam odužio, ali nisam ovdje svaki dan i želim reći da laži koje se pletu o nama ne koriste nikome – istaknuo je Porfirije.

Kazao je da se ljudi koji su ga upoznali, i oni koji mogu pročitati tisuće i desetke tisuća njegovih zapisanih riječi, mogu uvjeriti da ne postoji diskontinuitet u onome što je radio i govorio.

„Naravno, kao slab i kao čovjek, zasigurno je bilo promašaja, ali tko pročita te stotine tisuća mojih riječi i postupaka, vidjet će da nikada nije bila u pitanju zla namjera. Jedan moj prijatelj, ne znam je li i on posumnjao ili je bio u zboru onih koji su to morali reći, kazao je: ima više Porfirija. Najmanje tri Porfirija su njemu poznata. Ali, ponavljam, postoje zapisi i djela pa neka svatko procijeni koliko je Porfirija. Nemojte zamjeriti što ću to reći, uvijek i na svakom mjestu i u velikim važnim institucijama, kao i u malim, uvijek sam govorio samo afirmativno o Hrvatskoj. A jesam li ponekad imao razloga da to ne činim, vjerujte mi da ih je bilo. Neću ih navoditi. Prešutio sam svaki put, iako slab, pretrpio sam – ispričao je.

Dodao je da nije htio u trenutku kad se voda uzburka ili vatra razgori dolijevati ulje na tu vatru.

„Apostol Pavao kaže: 'Kad nas psuju, mi blagoslivljamo, kad nas gone trpimo, kad hule, mi se molimo.' Mi, dakle, braćo i sestre, apsolutno poštujemo svaku državu, ne ostavljamo sebi ni trunku prava osporavati nekome da bude ono što jest. Je li on Srbin, Crnogorac, Hrvat, Bošnjak, Albanac ili bilo tko drugi… Poštujemo svakog i podržavamo da bez straha bude ono što jest i ne treba to skrivati ni od koga. Reći ću još jednu stvar. Bog u ovom trenutku vidi moje srce i zna je li tako kako kažem – naglasio je te podcrtao:

„Rekao sam i ponovit ću - Zagreb i ja volimo se javno! A sada ću dodati: Hrvatska i ja volimo javno, ma koliko to nekome smetalo, to je njegov problem! Volim sve ljude u Hrvatskoj, bez obzira kojem narodu pripadaju, i to volim iz dubine svoga srca, iz dubine duše, bez ikakve zadnje namjere“.

Objasnio je da to ni u kom slučaju ne znači da čitavim svojim bićem ne voli svoj narod i vjernike koji su mu povjereni.

„Ali znači, da voleći svoj narod, po mjeri ljubavi prema njemu, volim i druge ljude. To je zakon ljubavi! Tko god kaže da voli svoj narod, a drugome ne daje pravo da bude ono što jest i da ne voli druge narode, taj zasigurno ne voli ni svoj narod, ni brata, ni oca ili majku. Nikada ni po jednu cijenu neću odustati od te ljubavi! Neka me ismijavaju i optužuju! Ove situacije prijatelja, koji su posumnjali u moju ljubav, samo me još više motiviraju da ostanem vjeran Kristovu pozivu na ljubav – konstatirao je.

18. travanj 2024 14:21