StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetslučaj KOŽIĆA I ŠEGOTE

Povijesna odluka suda: Istospolne partnere više se ne smije diskriminirati kod posvajanja djece

Piše Šibenski.hr
26. svibnja 2022. - 12:47

Udruga Dugine obitelji održala je konferenciju za medije na kojoj je predsjednik Udruge Daniel Martinović govorio o presudi Visokog upravnog suda koji je donio pozitivnu odluku u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote, javlja Jutarnji list.

- Prema ovoj presudi, svi životni partneri mogu pristupiti procjeni o podobnosti i prikladnosti za posvojenje, rekao Martinović i dodao kako je ova presuda presedan.

Rekao je i kako bi moglo biti poteškoća na temelju diskriminacije, ali da se nada da ih neće biti te je pozvao sve koji naiđu na prepreke da im se obrate.

- Više vas ne mogu diskriminirati na temelju seksualne diskriminacije, mogu vas odbiti na temelju nekih kriterija, rekao je Martinović.

Dodao je i kako se Ministarstvo više ne može žaliti na ovu odluku suda.

image
Zeljko Puhovski/cropix/Cropix

Kako su ranije podsjetili iz Udruge, prije šest godina, u svibnju 2016. godine životni partneri Mladen Kožić i Ivo Šegota iskazali su namjeru posvojenja i zatražili zahtjev za izdavanje mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje. Nedugo nakon podnošenja zahtjeva da pristupe procjeni mogu li postati posvojitelji, odbijeni su od strane nadležnog Ministarstva (tadašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku) - samo zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

Krajem travnja 2021. godine Upravni sud u Zagrebu presudio je pozitivno za Kožića i Šegotu u ovom slučaju, na što se nadležno Ministarstvo žalilo. Nakon godinu dana, Visoki upravni sud donio je presudu i odluku o žalbi Ministarstva, piše Jutarnji list.

25. travanj 2024 10:57