StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnakon teške bolesti

Preminuo rođeni Vodičanin Filip Vučak, hrvatski veleposlanik u Francuskoj

Piše Hina
18. siječnja 2021. - 22:50

Hrvatski veleposlanik u Francuskoj Filip Vučak preminuo je u subotu nakon teške bolesti, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Pamtit ćemo ga kao vrsnoga diplomata koji je dao veliki doprinos razvoju hrvatske diplomacije od samog njezina početka, prvo kao načelnik službe za Zapadnu i Srednju Europu, za vrijeme Domovinskog rata, zatim kao načelnik za susjedne zemlje nakon Zagrebačkog summita i načelnik za Srednju i Istočnu Europu za vrijeme pristupnih pregovora s Europskom unijom", stoji u priopćenju.

Kao ministar-savjetnik i opunomoćeni ministar u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu u drugoj polovini 1990-ih godina, a osobito od 2017. u svojstvu veleposlanika, znatno je pridonio razvoju odnosa s Francuskom, koju je iznimno dobro poznavao još od doba svoga studija na Sorboni. Njegovao je blisku suradnju s hrvatskom zajednicom u Francuskoj.

Vučak je bio veleposlanik u Madridu u doba intenzivnog lobiranja za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom, "a kao veleposlanik pri Svetoj Stolici ustrajno je promicao povijesne činjenice o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, nadasve kada je započeo proces kanonizacije kardinala Stepinca, na čemu smo mu osobito zahvalni", stoji u priopćenju.

Obnašao je također odgovornu dužnost otpravnika poslova u Moskvi.

Zahvaljujući bogatoj diplomatskoj karijeri i postignućima imenovan je šefom kabineta ministra vanjskih i europskih poslova, a potom i posebnim savjetnikom potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova.

"Odlaskom veleposlanika Vučka Hrvatska je izgubila jednoga od svojih najiskusnijih diplomata, erudita, poliglota i velikog domoljuba. Bio je među najmlađim zatvorenicima nakon sloma Hrvatskog proljeća. Promicanje hrvatskih interesa i hrvatske kulture bilo mu je uvijek na prvome mjestu, u čemu je bio i ostaje uzor brojnim mlađim diplomatima", ističe MVEP.

Filip Vučak rođen je 6. prosinca 1951. u Vodicama.

19. travanj 2024 13:15