StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmanje varanja

Prihvaćen prijedlog zakona koji dodatno štitio potrošače u EU, Biljana Borzan to proslavila šampanjcem

Piše Dora Koretić/ JL
20. rujna 2023. - 14:51

Prihvate li europarlamentarci u studenom prijedlog zakona, od 2026. godine na području Europske unije bit će zabranjeno na proizvode stavljati neprovjerene, generičke tvrdnje o tome da su pojedini artikli ekološki prihvatljivi, ugljično neutralni, biorazgradivi i slične izjave koje se danas smatraju "greenwashingom".

Da bi proizvodi imali takav natpis, stoji u prijedlogu zakona, benefiti za okoliš morat će biti dokazani kroz posebne sheme certificiranja ili pak biti odobreni od strane javnih vlasti što znači da se potrošači više neće susretati sa suludim tvrdnjama poput onih da su sir, plastične boce, letovi i bankovni računi CO2 neutralni, piše Jutarnji list.

Konkretno, legislativom će biti zabranjene sve generičke tvrdnje koje nisu znanstveno dokazane, lažne tvrdnje o kompenzacijskim učincima proizvoda na okoliš, ali i lažne tvrdnje o trajnosti uređaja koje nisu utemeljene na konkretnim testovima.

približavanje cirkularnoj ekonomiji

Dodatno, zabranit će se i poticanje potrošača da ranije nego što je to potrebno zamijene neke dijelove uređaja (recimo da mijenjaju tintu u pisaču prije nego što je to potrebno), nagovaranje na instalaciju softvera koji bitno ne utječu na performanse uređaja kao i reklamiranje proizvoda kao popravljivog kad on to u stvarnosti nije.

Novim zakonom proizvođači će imati obvezu potrošače puno bolje i transparentnije informirati o pravu na popravak robe koje se na području EU proteže ne period od dvije godine, a razmišlja se i da se posebnim oznakama označava roba za koju su proizvođači odlučili proširiti period jamstva dulje od onoga što predviđa zakon.

"Nova pravila su veliki korak naprijed kojim će se Europa još više približiti cirkularnoj ekonomiji", pozdravila je briselska udruga za zaštitu potrošača BEUC.

Parlamentarna izvjestiteljica Biljana Borzan izjavila je kako je postignut odličan dogovor za europske potrošače te naglasila kako njih čak 60 posto nije svjesno da imaju zakonsko pravo na popravak robe, a posebno je istaknula da će prema novim pravilima roba koja ima dulji vijek trajanja biti i posebno označena kako bi je potrošači mogli prepoznati.

image

Potrošači se više neće susretati sa suludim tvrdnjama poput onih da su plastične boce CO2 neutralne (ilustracija)

Petras Malukas/Afp
27. travanj 2024 16:04