StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOŠTO MASKE?

Šefica Hrvatske ljekarničke komore: Nema govora o epidemijskom profiterstvu od prodaje zaštitnih sredstava, inspekcije neće naći nikakve nepravilnosti

Piše PSD.
28. ožujka 2020. - 19:27

Hrvatske se ljekarne susreću s dosad nezabilježenom potražnjom za dezinficijensima i antisepticima, te zaštitnim maskama. Kako bi odgovorile potrebama građana, tvrtki i cjelokupnog zdravstvenog sustava, ljekarne su svoje resurse fokusirale u proizvodnju dezinficijensa i nabavku zaštitnih maski.

Računi građana koji ogorčeni izlaze iz ljekarni s druge strane šokiraju.

Iz dana u dan u redakciju Slobodne javljaju se građani koji ne mogu vjerovati koliko su cijene pojedinih artikala 'odletile u nebo'. Za 30 komada maski čitatelj je na području Splitsko-dalmatinske županije platio 759,30 kuna.

O cijenama dezinficijensa teško je više nešto pametno reći. U jednoj ljekarni na području Zagreba, za 50 ml plaća se 36 kuna za sredstvo za dezinfekciju ruku.

- U jednoj ljekarni na području Zagreba platio sam dezinfekcijsko sredstvo 36 kuna. Možda je opravdana ali baš me zanima koliko je koštao prije 2 mjeseca - kazao nam je ogorčeni Zagrepčanin Ivo prije koji dan.

O svemu navedenom kontaktirali smo Anu Soldo, predsjednicu Hrvatske ljekarničke komore.

- Komora je čvrsto demantirala, a dostavit će javnosti i oštrije demantije u svezi neprimjerenih i neistinitih objava o epidemijskom profiterstvu ljekarni na zaradi od prodaje zaštitnih sredstava - kazala je Soldo.

Ljekarnička marža, navodi, je fiksna i nepromijenjena već desetljećima, a u ovim uvjetima su ljekarne zbog povećanih nabavnih cijena nerijetko spuštale maržu na 10 posto pa čak u pojedinim slučajevima i na minimalnu zakonski dopuštenu maržu od 2 posto, sve kako bi građanima u vrijeme epidemije osigurale što povoljniju krajnju cijenu zaštitnih sredstava, dodala je.

Ako ljekarna nabavlja artikle od registriranih dobavljača koji ispostave račun s nabavnom cijenom i propisanim PDV-om, ako se u kalkulaciji maloprodajne cijene primijeni propisani PDV i marža koja se primjenjuje i na druge artikle iz asortimana ljekarne, sve je kako treba biti.

- Državni inspektorat i bilo koje druge inspekcije koje su obilazile ljekarne nisu našle nikakve nepravilnosti, niti će ih naći -zaključila je.

 

23. travanj 2024 07:19