StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAKVO KRVOPROLIĆE

Srbija ne zna što će s dječakom ubojicom. Ne mogu mu suditi, u zatvor neće, sve nam tumači naš odvjetnik Anto Nobilo

Piše Šibenski.hr
3. svibnja 2023. - 18:15

Podsjetimo, Više javno tužiteljstvo iz Beograda navelo je da maloljetni masovni ubojica K. K. ne podliježe kaznenoj odgovornosti.

Prema Zakonu o maloljetnim počiniteljima kaznenih djela i kazneno-pravnoj zaštiti maloljetnih osoba, K. K. je kazneno neodgovoran jer još nema navršenih 14 godina života, piše Slobodna Dalmacija

O svemu smo pitali poznatog hrvatskog odvjetnika Antu Nobila:

- Da, on nema 14 godina i ne može mu se suditi jer ga se ne smatra počiniteljem kaznenog djela kao što bi se smatralo osobu stariju od 14 godina. No njega se ne može tek tako pustiti na slobodu, pretpostavljam da će ga smjestiti u neku odgojno-obrazovnu ustanovu. Ipak je ubio devet ljudi - kaže za "Slobodnu" Nobilo, koji je odgovorio i na pitanje za što može odgovarati njegov otac.

- Meni nije normalno da otac sina vodi u streljanu, kao što je to rekao njihov ministar. Što se tiče kaznene odgovornosti, otac ne može odgovarati za ubojstva, ali može ako je oružje držao na nepropisan način te je omogućio sinu da može doći do tog oružja - kaže Nobilo.

Prethodno su na licu mjesta uviđaj obavili dežurni zamjenici javnog tužitelja Odjeljenja za opći kriminal i Odjeljenja za maloljetnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji su naložili da se u prisutnosti radnika Centra za socijalni rad od K. K. uzme izjava i da se obavi liječnički pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mjere iz svoje nadležnosti dalje poduzeti.

Dakle, nad njim će obradu obaviti Centar za socijalni rad, a ne policija ili tužiteljstvo.

Srpski odvjetnik Predrag Savić istaknuo je da po srpskom zakonu ako ubojica nema navršenih 14 godina, on ne može biti kazneno odgovoran.

Kako je Savić precizirao u izjavi za Tanjug, ako osumnjičeni ima više od 14 godina, tretira se kao mlađi maloljetnik i njemu se, kao najteža kazna, može izreći posebna mjera, a ako se utvrdi da ima psihički poremećaj, može mu se izreći mjera liječenja u posebnoj ustanovi.

Zakon o maloljetnicima također predviđa da se starijemu maloljetniku može izreći najstroža kazna od pet godina.

Savić naglašava da je u Srbiji starosna granica za kaznenu odgovornost 14 godina, dok je u nekim državama ta granica 12 ili 10 godina, kao u Engleskoj.

U sklopu poglavlja 23 u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, navodi Savić, spomenuto je da u Srbiji treba spustiti tu starosnu granicu, ali do toga nije došlo.

"U nekim državama i roditelji u ovakvim slučajevima mogu odgovarati za kazneno djelo ubojstva, dok kod nas to zakon ne predviđa", istaknuo je Savić.

On je dodao da se u nekim državama u SAD-u maloljetnicima može izreći smrtna kazna, a njihovi roditelji mogu odgovarati za kazneno djelo ubojstva.

Roditelji djeteta koje je počinilo ovaj zločin mogu odgovarati za kazneno djelo zapostavljanja i izostanak skrbi o djetetu, za koje je zaprijećena kazna zatvora do tri godine, a mogu i parnično odgovarati po tužbama roditelja ranjene dece. Dakle, za odštetu.

Također, roditelji ranjene i ubijene djece moći će, osim roditelja osumnjičenog, tužiti i školu. Moći će tražiti i odštetu od osiguranja ako su djeca bila osigurana.

Inače, po nalogu Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, ocu ovog dječaka V. K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Prethodno su na licu mjesta očevid obavili dežurni zamjenici javnog tužitelja Odjela za opći kriminal i Odjela za maloljetnike Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, koji su naložili da se u nazočnosti djelatnika Centra za socijalni rad od K. K. uzme izjava i da se obavi liječnički pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mjere iz svoje nadležnosti dalje poduzeti.

Također je naloženo da se od K.K. uzme krv radi toksikoloških analiza, kako bi se ustvrdilo je li u vrijeme izvršenja kaznenog djela bio pod utjecajem alkohola, narkotika, odnosno drugih psihoaktivnih supstancija.

Privedena je i dječakova majka, policija od nje želi uzeti izjavu i pokušati razjasniti kako je došlo do krvoprolića, piše Slobodna Dalmacija

19. travanj 2024 08:42