StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpromjena vremena

Stiže mnogima željeno osvježenje: Bura će ‘zamiješati‘ i ohladiti more, evo kada možemo očekivati novu stabilizaciju

Piše Joško Dadić/SD
6. lipnja 2022. - 13:34

Možemo reći da do sada nismo imali ovako vruć početak lipnja u Dalmaciji, odnosno otkako je službenih mjerenja na postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda. Ovih smo dana imali do sada najvišu kako maksimalnu temperaturu zraka, tako i noćne temperature – kazala nam je Lidija Fuštar, voditeljica službe Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a, istaknuvši da se radi o rekordno vrućim cjelodnevnim temperaturama za početak lipnja u cijeloj Dalmaciji.

U nastavku dana očekuje nas sunčano i vruće vrijeme, uz ipak stupanj/dva nižu temperaturu nego smo imali prethodnih dana, a zapuhat će i umjeren sjeverozapadni vjetar. Uz povećanu naoblaku, ne može se isključiti mogućnost za lokalne poslijepodnevne nestabilnosti, ali uglavnom u Zagori.

Vruće, sparno i djelomično sunčano vrijeme pratit će nas i u utorak, a zatim se očekuje promjena vremena.

U srijedu će biti promjenljivo oblačno uz mogućnost za mjestimičnu kišu, ali kako sada izgleda, glavnina oborina očekuje se ipak u četvrtak, kada su mogući i lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Zbog pritjecanja hladnijeg zraka, ne može se isključiti jače lokalno nevrijeme pa i tuča, ali se nadamo da do toga ipak neće doći.

Još će i petak biti nestabilan, a zatim će prvo na sjeveru Dalmacije jačati bura i tramontana i prema kraju dana proširiti se i južnije.

Promjena vremena donosi i mnogima željeno osvježenje, a pad temperature bit će najizraženiji u unutrašnjosti Dalmacije.

– Stabilizacija vremena dolazi nam za vikend, ali će biti i vjetrovito uz jaku i vrlo jaku buru i tramontanu pa bi moglo biti i poremećaja u pomorskom prometu.

Bura će zasigurno "zamiješati" i ohladiti i more, koje je trenutačno također rekordno toplo.

Bit će ovo kratkotrajno pogoršanje, a nadamo se da će sve proći bez izraženijih nevera i da će samo ublažiti dugotrajnu sušu te donijeti olakšanje od ovih ekstremnih vrućina – kaže Lidija Fuštar.

25. travanj 2024 20:35