StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

‘Ukinuli smo e-propusnice, a sada želimo otvoriti i trgovine za prodaju bijele tehnike, odjeće, obuće, dječje opreme...‘

Piše Nikola Patković
20. travnja 2020. - 11:42

Nakon što su od ponedjeljka u Osječko-baranjskoj županiji ukinute e-propusnice, županijski Stožer civilne zaštite predložio je dodatno ublažavanje mjera.

- Ponovili smo inicijativu za otvaranje pekarnica od 5 ili 6 sati ujutro, kao i otvaranje trgovina za prodaju bijele tehnike, odjeće, obuće, dječje opreme... Smatramo da se to može izvesti uz poštivanje svih propisanih mjera, a odgovore Stožera Civilne zaštite RH očekujemo do srijede – rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić, koji je izvijestio i o važnom ulaganju u Opću županijsku bolnicu Našice, gdje je stavljen u pogon sustav dovoda kisika za potrebe respiratora vrijedan 2,5 milijuna kuna plaćen iz decentraliziranih sredstava Osječko-baranjske županije.

Anušić se osvrnuo i na ukidanje e-propusnica za područje cijele županije.

- Dočekali smo kretanje bez propusnice što će dobro utjecati na život u našoj županiji. To je rezultat i ponašanja građana, pridržavanja mjera, što vidimo i po broju oboljelih u posljednje vrijeme i to je za svaku pohvalu- rekao je župan, ali i dodao.

- Epidemija se drži pod kontrolom, ali nije sve gotovo, jer jedan pogrešan korak može pogoršati stvari i rasplamsati epidemiju, pa dovesti i do postrožavanja mjera i više nego što je bilo do sada poput stavljanja u karantene dijelova gradova, općina.

Nadam se da do toga neće doći i da smo svi svjesni svoje odgovornosti. Dolazi Praznik rada koji će opet izmamiti ljude van, ali postoji način i za druženje u prirodi pod uvjetima koji su propisani. Trebamo biti i dalje oprezni što se tiče druženja i socijalnih kontakata.

Idemo u ova dva tjedna na koliko su produžene mjere nastaviti tempom da nema povećanja broja zaraženih, pa da onda očekujemo i dodatno popuštanje mjera – rekao je župan.

Kad je riječ o zdravstvenoj slici što se tiče Covida-19, ona je i dalje stabilna. Medicinski djelatnik koji je već bio u samoizolaciji jedina je novooboljela osoba u Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata tijekom kojih je testirano 78 uzoraka uz još 17 uzoraka iz susjednih županije.

Time je ukupan broj oboljelih porastao na 110. Novost je i još jedna izliječena osoba čime je njihov broj porastao na 27. U KBC-u Osijek hospitalizirano je 18 pacijenata, a dvoje ih je skinuto s respiratora što je znak da im se zdravstveno stanje poboljšalo.

Inače, kad je riječ o medicinskim djelatnicima petero ih je pozitivno, a jedan u samoizolaciji. Od ostalih građana u samoizolaciji je 135 osoba.

19. travanj 2024 16:05