StoryEditorOCM

Unatoč mnoštvu sramotnih poruka izvori iz Banskih dvora prenose da Plenković ne odustaje od Turudića!

Piše Marko Špoljar Goran Penić Ivanka Toma/JL
5. veljače 2024. - 16:57

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić - kojeg premijer Andrej Plenković i dalje predlaže za novog glavnog državnog odvjetnika, unatoč ogromnoj aferi koja je nastala nakon eksplozivnih tekstova Jutarnjeg lista sa stotinama WhatsApp poruka koje su godinama razmjenjivali Josipa Pleslić (bivša Rimac) i sudac Turudić - u srijedu bi u Saboru trebao biti izabran za čelnika Državnog odvjetništva.

Vladajuća stranka, govore nam izvori iz Banskih dvora, ne odustaje od izbora Turudića ni nakon što smo u Jutarnjem listu objavili samo dio od stotina poruka koje je razmjenjivao s bivšom državnom tajnicom, a sada USKOK-ovom okrivljenicom (za korupciju) Josipom Rimac od 2016. do 2020., a iz kojih je jasno da je njihov odnos bio i više nego pristan. Sudac Turudić je, podsjetimo, o prirodi njihova odnosa ranije javno govorio da nisu bliski, a u nedjelju da su samo "dobri poznanici", piše Jutarnji list.

Poruke pokazuje i kako su sudac Turudić, koji je u to vrijeme bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, i tadašnja HDZ-ova državna tajnica jedno drugome radili usluge te da je razgovarala s njim i oko predmeta koji se odnosio na stanove koji su joj bili nezakonito dodijeljeni u Kninu dok je bila gradonačelnica.

Turudić i Rimac susreli su se više puta. Neki od tih susreta dogodili su se i na Županijskom sudu u Zagrebu. Prepiska pokazuje i da te susrete nije inicirala samo ona, već i on. On čak i malo više. Otkriva da se Rimac s Turudićem sastajala zbog konkretnih predmeta vođenih na tome sudu, da je od njega znala tražiti i pravne savjete, ispijala kavu sa sutkinjom koju je nazivala "mojom i tvojom", ali i da je on od nje ponekad tražio usluge.

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

Ako se do srijede ujutro ne dogodi još nešto skandalozno - a činilo se kao da je ova afera sama po sebi dovoljno skandalozna za Plenkovićeva kandidata za glavnog državnog odvjetnika - svoje ruke za njegov izbor trebali bi dići i HDZ-ovi koalicijski partneri (SDSS, HNS, HSLS...)

Oni, kako nam govori jedan od njih, čekaju koalicijski sastanak koji će se održati u utorak. Žele vidjeti što će im HDZ novo reći, no dojam je da im je Turudić i nakon svega što je o njemu objavljeno i otkriveno unazad nekoliko dana - i dalje prihvatljiv.

Posebno je u njegovu obranu stao HNS-ov Predrag Štromar koji je rekao da je i njemu Josipa Rimac slala poruke u kojima mu je tepala, kao i Turudiću. Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac zasad se nije oglašavao, niti nam se odazvao na poziv i poruku.

S druge strane, lideri oporbenih stranaka od Vlade su još tijekom vikenda zatražili da povuče svoj prijedlog da se suca Turudića imenuje glavnim državnim odvjetnikom.

image
Darko Tomas/Cropix

Uoči glasanja zakazanog za srijedu oporbeni zastupnici i danas su naglašavali kako je nedopustivo da se za glavnog državnog odvjetnika izabere osoba koja se druži s optuženicima, uz zahtjev da se umjesto o Turudiću u srijedu glasa o raspuštanju Hrvatskog sabora kako bi se raspisali parlamentarni izbori.

- U srijedu treba biti glasanje o raspuštanju Sabora i nakon toga, novim izborima. Ako se kojim čudom desi da u srijedu bude glasanje o kandidatu za glavnog državnog odvjetnika, predsjednik moje stranke već je rekao što ćemo napraviti, kada budemo u prilici - smijenit ćemo Turudića - rekao je zastupnik SDP-a Arsen Bauk.

Ne odustane li Vlada od imenovanja suca Turudića za glavnog državnog odvjetnika, zastupnica Možemo! Sandra Benčić prijavit će je Europskoj komisiji.

- U ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, jednako kao i u slučaju Rumunjske i Bugarske, postoji klauzula o zabrani retrogradnosti standarda koji su postignuti tijekom pregovora - kaže Benčić dodajući da je Hrvatska, jednako kao i Rumunjska i Bugarska, tijekom pregovora imala posebno poglavlje o pravosuđu i ljudskim pravima - Poglavlje 23, u sklopu kojega su se morali uspostaviti i efikasni mehanizmi za borbu protiv korupcije.

- Izbor Turudića za glavnog državnog odvjetnika predstavljao bi ozbiljnu retrogradnost u odnosu na postignute standarde - kaže Benčić, referirajući se na informacije koje su posljednjih nekoliko dana objavljene o Turudiću.

Riječ je o podacima SOA-e koje je iznio predsjednik RH Zoran Milanović da se Turudić 2015., kao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, sastajao sa Zdravkom Mamićem kao osumnjičenikom, ali i kada se protiv njega vodila istraga i bio mu određen istražni pritvor. Povod su i poruke koje je razmjenjivao s bivšom državnom tajnicom Josipom Pleslić (tada Rimac).

28. travanj 2024 13:31