StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkratko zatišje

Vodostaj Drave polako opada, ali još nije kraj, rekordni vodeni val tek se očekuje

Piše Hina
9. kolovoza 2023. - 11:45
Vodostaj Drave kod Botova u srijedu u sedam sati iznosi je 542 centimetra, što je 74 centimetra niže od rekordno izmjerenih 616 centimetra u ponedjeljak poslijepodneŽeljko Hajdinjak/Cropix

Drava polako pokazuje tendenciju povlačenja, u samom Drnju, u poplavljenoj Dravskoj ulici, razina vode je vidljivo opala, doznaje se od načelnika Općine Drnje Petra Dombaja, vodostaj Drave kod Botova 74 centimetra je niži u odnosu na ponedjeljak poslijepodne.

Potok Gliboki više ne teče uzvodno što je uzrokovalo prelijevanje vode iz jezera Šoderice u koju je pak utjecala Drava, kazao je Dombaj, piše Jutarnji list.

Što se pak tiče mjesta Torčeca, tamo su uspješno obranjene kuće kojima je također prijetio potok Gliboki. Ipak, Dombaj upozorava da će trebati dani da se voda potpuno povuče u svoja korita, a štete će sigurno biti ogromne.

image

Drava polako pokazuje tendenciju povlačenja u Drnju

Željko Hajdinjak/Cropix

"Strašno je gledati što je voda učinila, čak ju je i okolno tlo upilo kao spužva", opisao je Dombaj.

Načelnik Drenja hvali angažman stručnih službi i volontera, pojedinci su, ističe, radili 36 sati bez odmora.

Drava pada i kod Botova

Vodostaj Drave kod Botova u srijedu u sedam sati iznosi je 542 centimetra, što je 74 centimetra niže od rekordno izmjerenih 616 centimetra u ponedjeljak poslijepodne.

"Tijekom srijede slijedi stabilizacija i normalizacija vodostaja, slijede bolji dani za općine Drnje, Peteranec i ostala naselja uz Dravu", rekao je Tomislav Novosel iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda za Hrvatski radio.

Naveo je i kako će nizvodno od tih mjesta, na 200-tinjak kilometara dugom putu do Dunava, Drava sigurno ugroziti još neka naselja.

Protok od 2500-2600 metara kubnih u minuti ozbiljan je protok, kaže Novosel.

Rekordni vodeni val i vodostaj Drave u Osječko-baranjskoj županiji očekuje se u petak, no Novosel ističe da se na području samog Osijeka ne očekuju neki problemi.

image

Ljudsko zalaganje u obrani od poplave dalo je rezultata

Željko Hajdinjak/Cropix

Bit će slično kao 2014., no od tada smo nadvisili i ojačali dravske nasipe, kazao je predstavnik Hrvatskih voda, dodajući kako će sigurno biti kritičnih mjesta, poput naselja Karašica.

To očekujemo za dva do tri dana, imamo vremena za pripremu i nadamo se da će sve proći bez problema, rekao je Novosel za Jutarnji list.

08. svibanj 2024 22:02