StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetživot iza rešetaka

Zavadlav je upisao fakultet, njegov odvjetnik je oduševljen, a srednjoškolski profesor je posvjedočio da je uvijek bio marljiv đak

Piše Vladimir Urukalo/SD
26. studenog 2021. - 19:11

Dok iza rešetaka zatvora u Gospiću čeka kakav će biti pravomoćni rasplet njegova slučaja, Filip Zavadlav odlučio je ne gubiti vrijeme te se posvetiti nastavku svog visokoškolskog obrazovanja.

Doznajemo da je nepravomoćno osuđeni trostruki ubojica upisao Pomorski fakultet u Rijeci i da mu je još u srpnju ove godine dopušteno da sa zatvorskog računa uplati na račun fakulteta pet tisuća kuna za upisninu. To očito znači da je odlučio završiti ono što je započeo na splitskom Pomorskom fakultetu prije kobnih događaja koji su ga doveli do rastrojstva i naposljetku do zatvora.

Pitali smo, naravno, riječki Pomorski fakultet koji je smjer Zavadlav upisao i na koji će način biti organizirana nastava za njega, no odgovorili su da zbog zaštite osobnih podataka nisu u mogućnosti pružiti tražene informacije.

Podsjetimo, Zavadlav je u veljači ove godine osuđen na ukupno četrdeset godina zatvora zbog ubojstva Marina Bobana, Jurice Torlaka i Marina Ožića Paića koje je izrešetao hicima iz kalašnjikova 11. siječnja 2020. godine u centru Splita. Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Splitu teretila ga je za tri teška ubojstva iz bezobzirne osvete za što je mogao dobiti maksimalnih pedeset godina zatvora, no sudsko je vijeće izmijenilo činjeničnu i pravnu kvalifikaciju optužbe ustvrdivši da tijekom suđenja nije dokazano da se radilo o trostrukom teškom ubojstvu iz bezobzirne osvete.

image
Ante Cizmic/Cropix

– Kod ubojstva iz bezobzirne osvete krivnja je uglavnom usmjerena na uzvraćanje zla koje je ubojici počinjeno ili drži da jest počinjeno neovisno o tome je li objektivna stvarnost to potvrđuje i je li zlo počinila osoba na koju se zlo vraća ili neka druga osoba. Najpoznatiji primjer bezobzirne osvete je krvna osveta. Tijekom postupka nije dokazano da su žrtve pripadale narko-miljeu, da su prodavali drogu Stanislavu Zavadlavu (Filipovu bratu – op.a.) i prijetili mu, kao ni da su iznuđivali novac od okrivljenika. Također, nije dokazano ni da bi kuća obitelji Malvasija bila mjesto gdje se prodaje droga – kazala je tada sutkinja Višnja Strinić.

Pitali smo jučer njegova odvjetnika Branka Šerića zna li išta o tome da je njegov klijent nastavio školovanje iza rešetaka.

– Nemam pojma o tome. Bio sam kod njega prije mjesec dana i spominjao mi je da želi nastaviti školovanje, ako je točno to što mi govorite, onda je to super. Čekamo poziv za sjednicu Visokog kaznenog suda i da vidimo što će odlučiti po žalbama. Uvjeren sam da se ova presuda može oboriti i da će doći do ukidanja i ponovljenog postupka – kazao nam je odvjetnik Šerić.

Nakon izricanja presude, pisalo se da Zavadlav u zatvoru uči talijanski jezik i da mu dobro ide. Da je on u školi bio marljiv i "zagrijan" za učenje, posvjedočio je tada i njegov profesor iz matematike.

– Meni će zauvik ostat u sjećanju ka bistar i pristojan mladić i jedini kojem sam dao pet iz matematike iz cilog njegova razreda. Pravdat ubojstvo nikako nije u redu, jer nismo na Divljem zapadu, ali u dubini duše osjećam grč i tugu jer znam da je u tom malom ležalo puno više od ovih četrdeset godina robije. Nek' mu je sa srićom i nek' mu Bog da snage – komentirao je tada profesor na društvenim mrežama.

image
Branko Šerić
Tom Dubravec/Cropix

Nije ništa čudno da se zatvorenici osuđeni na dugogodišnje kazne u zatvoru posvete svom obrazovanju i diplomiraju na fakultetima. Nedavno su mediji naveliko pisali o Angelu Andonovu, dileru osuđenom na 21 godinu zatvora zbog sudjelovanja u krijumčarenju oko petstotinjak kilograma kokaina iz Južne Amerike.

Visoki kazneni sud ga je u lipnju ove godine pustio na uvjetnu slobodu nakon odsluženih sedamnaest godina zatvora, a danas 62-godišnji bivši zagrebački ugostitelj diplomirao je prije osam godina dok je bio u šibenskom zatvoru. Završio je Pravni fakultet u Splitu s odličnim uspjehom.

image
Duje Klarić/Cropix
19. travanj 2024 14:02