StoryEditorOCM
ŠibenikDobra praksa

Briga o učenicima s teškoćama u razvoju: U osam šibenskih osnovnih škola 42 đaka dobila pomoćnike u nastavi

Piše Katarina Rudan
20. listopada 2021. - 13:13

Nakon što je Grad Šibenik u partnerstvu sa sedam od ukupno devet osnovnih škola kojima je osnivač, uspješno proveo četverogodišnji projekt 'Pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju 2', u srpnju ove godine nastavio je tu, kako kaže pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mirjana Žurić, 'dobru praksu'.

- Prijavili smo projekt 'Pomoćnici u nastavi 3' na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja i prošli. Osigurali smo time sredstva iz Europskog socijalnog fonda za rad 41 pomoćnika u nastavi i jednog stručnog komunikacijskog posrednika u školskoj godini 2021./2022., za 42 učenika u osam naših osnovnih škola. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Grad je sklopio na 12 mjeseci, do sredine srpnja 2022. godine, a ukupna vrijednost projekta je 1,9 milijuna kuna. Bespovratni udio je 85 posto, dok će se ostatak sredstava osigurati iz gradskog proračuna te putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Sve potrebe učenika s teškoćama u razvoju su time zadovoljene, a 42 mlade osobe dobile su posao – kaže pročelnica.

Zbog toga ove godine, za razliku od prijašnjih, nisu morali pomoćnike u nastavi osiguravati preko udruga civilnog društva. I natječaj za prijem pomoćnika u nastavi i jednog stručnog komunikacijskog posrednika raspisan je na vrijeme, tako da su učenike već prvog dana nastave oni dočekali u učionicama.

image
Mirjana Žurić
Nikša Stipaničev/Cropix

- S obzirom na to da svake godine moramo projekt, odnosno potrebe za određenim brojem pomoćnika u nastavi, prijavljivati na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja, svake godine moramo raspisivati i natječaj za njihov prijem u radni odnos na određeno vrijeme. Kako je ovo peta godina provedbe projekta, mogu reći da mi sad već imamo „bazu“ pomoćnika u nastavi koji su prošli edukaciju i u svakom trenutku mogu početi raditi ako netko od njihovih kolega tijekom trajanja školske godine ode na neki drugi posao. U pravilu, primaju se pomoćnici koji su u tom poslu već bili i oni ostaju raditi s istom djecom, jer je to za djecu s teškoćama jako važno – kaže Žurić.

Naglašava da je cilj ovog projekta osigurati podršku pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika za što kvalitetnije uključivanje učenika s teškoćama u razvoju u redovni odgojno – obrazovni sustav. U ovoj školskoj godini partneri na projektu su OŠ Brodarica, OŠ Fausta Vrančića, OŠ Jurja Dalmatinca, OŠ Jurja Šižgorića, OŠ Meterize, OŠ Petra Krešimira IV., OŠ Tina Ujevića i OŠ Vidici.

Inače, u prethodne četiri školske godine vrijednost projekta „Pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju 2“, iznosila je nešto više od pet milijuna kuna. Iz Europskog socijalnog fonda bilo je osigurano 4,3 milijuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinanciralo je projekt s 456.642 kuna, dok se ostatak financirao iz gradskog proračuna.
 

19. travanj 2024 23:18